
Αυτό επιβεβαίωσε, μιας και ήταν ήδη γνωστό, προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η οποία διεξάγει τακτικά έρευνες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, δηλαδή τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη και δεν αφορούν εισφορές, αποτελούν το 7,3% των εξόδων που κάνει η μέση ελληνική οικογένεια κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, το οποίο αντιστοιχεί σε 102 ευρώ περίπου - πίσω από μας είναι η Βουλγαρία, με 7,1%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία είναι 1%, στην Ισπανία 3,4% και στην Ιταλία 4,8%.
Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή δέκα χρόνια πριν, οι Έλληνες είχαν σαφώς περισσότερα χρήματα όμως και η δημόσια υγεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με αποτέλεσμα το έξοδο να αντιστοιχεί στο 6,7% των συνολικών μηνιαίων εξόδων.
Κατά τα άλλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το περισσότερα χρήματα (περί το 20%) ξοδεύονται για την αγορά τροφής - το ίδιο ισχύει για την Βουλγαρία και την Σερβία, ενώ για τα φτωχά νοικοκυριά η αγορά ειδών διατροφής καταναλώνει το 32% της μέσης μηνιαίας δαπάνης...
Αν στο 20% της διατροφής προστεθεί το 14% της στέγασης και το 13% των μεταφορών, μαζί με το 8% της υγείας, το σύνολο είναι 55%: τα μισά από τα μηνιαία έξοδα πάνε σε φαγητό, στέγη, μεταφορές και υγεία. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κοντά στα βασικά αυτά έξοδα διαβίωσης, ακολουθούν οι δαπάνες σε εστιατόρια και καφέ - η αγαπημένη απασχόληση του μέσου Έλληνα καταναλώνει το 11% των μηνιαίων εξόδων. Τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στα κινητά (4%), στα ρούχα (6%), στα ποτά και τα τσιγάρα (4%), ενώ σημαντικό έξοδο είναι και τα σχολεία - φροντιστήρια - πανεπιστήμια των παιδιών (3,2%). Ακολουθούν και διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, οικοσκευές (πλυντήρια, τηλεοράσεις, υπολογιστές) αλλά και ένα 5% για "παρακολούθηση πολιτιστικών γεγονότων"(!).
Δείτε την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ εδώ:
http://www.statistics.gr/documents/20181/3638ff2b-153f-4ba4-9a11-38dc80e62b36