Skip to content

Υπερδιπλάσια χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας την δεκαετία της κρίσης

Κι όμως «γυρίζει»….

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Σημαντική αύξηση του ποσοστού χρήσης ιδιωτικής ασφάλισης για κάλυψη νοσοκομειακών εξόδων, τόσο πρωτοβάθμιων όσο και δευτεροβάθμιων, τα χρόνια της κρίσης, καταδεικνύει έρευνα* κοινής γνώμης της G.P.O., που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα η χρήση της ιδιωτικης ασφάλειας στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας παρουσιάζει αύξηση από 2,6% τo 2006 σε 5,5% τo 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό για το μεν 2015 ήταν 4,4%, για το δε 2011 δεν ξεπερνούσε το 3,4%. Παράλληλα – πάντοτε όσον αφορά στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας – η έρευνα καταδεικνύει ότι μειώνεται η πλήρης κάλυψη του ταμείου από 64,3% σε 54% και ταυτόχρονα αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας.

Ο τρόπος κάλυψης των εξόδων για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες έχει, επίσης, υποστεί μεταβολές. Στην ερώτηση «τρόποι κάλυψης εξόδων για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας τον τελευταίο μήνα» απάντησε «με την ιδιωτική μου ασφάλιση» ποσοστό 1,8%, έναντι 1,4% το 2006. Επίσης αυξημένη σε σχέση με το 2006, είναι τόσο η συνολική όσο και η μερική κάλυψη των εξόδων από τον ίδιο τον καταναλωτή μιας και παράλληλα, μειώθηκε από το 40,8% στο 30,4% η πλήρης κάλυψη των εξόδων από το ταμείο του ασφαλιζόμενου.

Η αύξηση χρήσης ιδιωτικής ασφάλισης στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας χαρακτηρίζεται από τον υπεύθυνο της έρευνας, διδάκτορα Οικονομικών της Υγείας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Ζάβρα, ως “μικρή”. Παράλληλα, όπως μας επεσήμανε ο Δρ.Ζάβρας, δεν υπάρχουν στοιχεία ποιοτικής ανάλυσης των χρηστών της ιδιωτικής ασφάλισης. Αναγόμενη, ωστόσο, στις διαστάσεις της πραγματικής οικονομίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, η διαφορά (άνοδος) αυτή εύλογα θεωρείται κάθε άλλο παρά αμελητέα από τους παροικούντες την …ασφαλιστική «Ιερουσαλήμ».

Τα άτομα υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου γενικώς, τείνουν να επιλέγουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα, όπως και αυτοί που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση.  Σημαντικό, ωστόσο ποσοστό ατόμων κάνει συνδυαστική χρήση των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον Δρ.Ζάβρα να επισημαίνει πως τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, τα χαμηλά εισοδήματα συνδέονται με μικρότερη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και νοσοκομείων.

Επιγραμματικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οι περισσότεροι απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα ενώ για την νοσοκομειακή περίθαλψη, η πλειονότητα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα.

Στην διαχρονική εξέλιξη των εισαγωγών για νοσηλεία παρατηρείται την δεκαετία 2006-2016 μια μικρή μείωση (από 9,9% σε 8,3%) των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα μια μικρή αύξηση (από 2% σε 3,1%) των εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Άλλα αξιοσημείωτα επίσης ευρήματα, που εύλογα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προς όφελος των ασφαλιστικών πελατών, για τον σχεδιασμό στοχευμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας είναι επίσης:

Το 2006 το 52,6% όσων επισκέπτονταν κάποια υπηρεσία υγείας δεν πλήρωνε τίποτα από την τσέπη του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα βρίσκεται στο 25,8%. Οι μισοί περίπου σήμερα (49,7%) πληρώνουν έως 50€ ενώ αυξημένο σε σχέση με το 2006 είναι και το ποσοστό όσων πληρώνουν από 51 – 150 ευρώ (από 15,1% σε 18,0%)

– Η νοσηλευτική δαπάνη στην Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο ποσοστό μηδενική αφού το 49,7% έναντι 52,6% το 2006 δεν πληρώνει τίποτα από την τσέπη του. Ωστόσο έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών το ποσοστό όσων πληρώνουν έως 200 ευρώ για νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας (από 6,9% σε 15,6%)

– Αυξημένες παρουσιάζονται σε σχέση με το 2006 οι εισαγωγές που σχετίζονται με παροδικά προβλήματα (+10,9%) και με τα χρόνια νοσήματα (+5,1%). Αντίθετα μειωμένες εμφανίζονται οι εισαγωγές λόγω ατυχημάτων (-5,1%).

*Η έρευνα διενεργήθηκε σε πανελλαδικο δείγμα 2.005 ατόμων από τις 22 Μαρτίου μέχρι και τις 24 Απριλίου 2016 και παρουσιάστηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) – στην ενότητα «τρόποι κάλυψης εξόδων για νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας τον τελευταίο χρόνο»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *