Υπέρ του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού ο Πετρόπουλος: "Δημιουργεί πλεονάσματα"

16 Απριλίου 2019

Υπεραμύνθηκε του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αναμενόταν, άλλωστε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο με θέμα "Συντάξεις και Ανάπτυξη" που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ.

Γράφει: Νίκος Σακελλαρίου

Ο κ. Πετρόπουλος σε ομιλία με εμφανώς προεκλογικά χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων όχι μόνο κατάφεραν να διασώσουν τις συντάξεις, αλλά δημιούργησαν πλεονάσματα στα κοινωνικά ταμεία και πλέον η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι δεδομένη. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Συνταξιοδοτικού Συστήματος είναι αυτός που εξασφαλίζει επαρκή σύνταξη όχι μόνο στους ηλικιωμένους συνταξιούχους, αλλά προστατεύει και τους ηλικιωμένους ανέργους, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα εργασίας λόγω ηλικίας.

«Στόχος μας ήταν να μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της σύνταξης» ήταν η ουσία της ομιλίας του κ. Πετρόπουλου. Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, τόνισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποπληρώσουν παλιές τους οφειλές και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλες όσο τις προβάλλουν. Το υπάρχον σύστημα δίνει κίνητρα πληρωμών των εισφορών και έτσι μειώθηκαν τα ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Πετρόπουλος αντιτάχθηκε στη δημιουργία Κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις αναφέροντας ότι το κόστος μετάβασης σε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι τεράστιο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να στερηθούν την δυνατότητα που τους προσφέρει το σύστημα της «αλληλεγγύης των γενεών» και να έχουν να περιμένουν κάτι να πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Φίλιππος Σαχινίδης

Ο Γραμματέας Οικονομικών του ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Φίλιππος Σαχινίδης στην ομιλία του συμφώνησε στη δημιουργία συστήματος 3 πυλώνων και στη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης που θα δίνει "κίνητρα" σε κάποιον να ασφαλιστεί. Αναφερόμενος στο Νόμο Κατρούγκαλου δήλωσε ότι περιλαμβάνει κίνητρα και αντικίνητρα που ενισχύουν την μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

«Δεν έκλεισε το Συνταξιοδοτικό θέμα τόσα χρόνια γιατί τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του καθηλώνουν την οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», επεσήμανε. «Επομένως είναι ανάγκη αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε μια σταθερή έξοδο από την κρίση, αλλά και από χρέος προς τις επόμενες γενιές όχι μόνο διαρκώς να συζητούμε αλλά να παρακολουθούμε, να προβλέπουμε να προλαβαίνουμε. Διαφορετικά διατρέχουμε να ερχόμαστε με καθυστέρηση και με επιπρόσθετες ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό να παρεμβαίνουμε για να στηριχτεί το ασφαλιστικό σύστημα».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθηκε ότι το κόμμα του (ΠΑΣΟΚ) δεν προχώρησε το 2001 με την Πρόταση Γιαννίτση, καθυστέρησε την επίλυση του προβλήματος των επικουρικών, δεν προώθησε την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, διευκόλυνε την πρόωρη έξοδο εργαζομένων – αλλά προχώρησε το 2010 στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό που εκφράστηκε με το Ν. 3863 και το Ν. 3865.

Για το νόμο της  Κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ, είπε ότι οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνομιακές παροχές και παραβιάζεται κάθε αρχή αναλογικότητας. Τρία χρόνια μετά την ψήφισή του και δεν έχει προχωρήσει η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων και με οικονομική και δημοσιονομική σκοπιμότητα καθυστερεί τρομακτικά η έκδοση συντάξεων.

Εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές

Η επιλογή της Κυβέρνησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται με ένα μείγμα πολιτικών που στηρίζεται σε υψηλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, μείγμα που εξοντώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καθηλώνει τις αναπτυξιακές επιδόσεις.

«Πιστεύουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργεί πρωτίστως κίνητρα ασφάλισης και ταυτόχρονα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Ο κ. Σαχινίδης ως εκπρόσωπος της ΚΙΝΑΛ προτείνει «να προχωρήσουμε σε τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά για να δημιουργήσουν οικογένειες, να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο τους. Να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτοί που έφυγαν. Τις προηγούμενες δεκαετίες δεν προνοήσαμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δημογραφικού. Ούτε προνοήσαμε για μια συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές»

Σύστημα 3 πυλώνων

Ένα Οικονομικά βιώσιμο και Κοινωνικά Δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

Ο πρώτος: Η ισχυρή δημόσια και καθολική ασφάλιση με αναδιανεμητικό και διανεμητικό χαρακτήρα. Σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και παροχών με αποκατάσταση της πραγματικής αλληλεγγύης των γενεών, αλλά και ριζική αλλαγή των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.

Ο δεύτερος: Η επικουρική ασφάλιση που χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, πρέπει να είναι υποχρεωτική. Ενθάρρυνση στη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων. Είναι αναγκαίο να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να δοθούν κίνητρα που ενισχύουν αυτή την προοπτική!

Ο τρίτος: Η Ιδιωτική Ασφάλιση, που βέβαια είναι στην επιλογή του κάθε πολίτη.

Τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Σαχινίδης αφορούν:

Α) Στην αύξηση των πόρων του συστήματος με διάθεση στο Ταμείο Αλληλεγγύης γενεών μεγάλου ποσοστού από τα συνολικά έσοδα της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε πλήρως τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων. Κάτι που προϋποθέτει βέβαια τη ριζική αλλαγή του ρόλου του Υπερταμείου.

Β) Στη μείωση των Ασφαλιστικών εισφορών, για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.

Πρώτο άμεσο βήμα η θεσμοθέτηση ανώτατου ασφαλιστικού μηνιαίου εισοδήματος ή μισθού στα 3.500 ευρώ.

Και ακόμη η απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές, αλλά και τη φορολογία των νέων που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή επάγγελμα.

Γ) Άμεση διόρθωση και «θεραπεία» των αδικιών, που δημιουργήθηκαν με τους πρόσφατους Ασφαλιστικούς Νόμους, ιδιαίτερα με τις συντάξεις χηρείας και τον τρόπο υπολογισμού των αναπηρικών συντάξεων.

Έχει ήδη κατατεθεί σχετική Πρόταση Νόμου στην Βουλή.

Δ) Ρύθμιση σε 120 δόσεις, με χαρακτηριστικό τη μείωση των προσαυξήσεων και την ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των οφειλετών.

Ε) Κάλυψη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη και έχασαν το ΕΚΑΣ, με τη διασφάλιση ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος 500 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 ευρώ για το ζευγάρι.

(Κεντρική Φωτό: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τάσος Πετρόπουλος)

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Υπέρ του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού ο Πετρόπουλος: "Δημιουργεί πλεονάσματα"

  1. […] (Διαβάστε: Υπέρ του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού ο Πετρόπουλος: "Δη…) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ημερίδα με θέμα "Συντάξεις και Ανάπτυξη" από την ΕΑΕΕ

Οι μεγάλοι εργοδοτικοί φορείς της χώρας ΕΑΕΕ, ΣΕΒ & ΣΕΤΕ τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης του  Συνταξιοδοτικού Συστήματος...

Close