Skip to content

Υποτονικός παραγωγικά ο Ιανουάριος

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η φορολογική κόπωση των ασφαλισμένων, η έλλειψη οικονομικής ορατότητας και οι πολιτικές εξελίξεις τρενάρουν  τις νέες ασφαλίσεις

Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου κινούνται σε σχετικά χαμηλούς ρυθμούς για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Πέρα από τον απόηχο τον εορτών και το καιρικό ψύχος, επικρατεί αντίστοιχο “ψύχος” και στη νέα παραγωγή. Οι πρωτασφαλίσεις στο μισό σχεδόν του Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που προβληματίζει τους ιθύνοντες, μιας και ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που οι εταιρείες και οι επαγγελματίες ασφαλιστές “φορτσάρουν”. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλες και μικρές ασφαλιστικές, κατά τις πρώτες ημέρες του χρόνου υπάρχουν μόνο ανανεώσεις ή καθυστερήσεις ανανεώσεων στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου και περιουσίας. Στις μεγαλύτερες ασφαλιστήριες συμβάσεις, οι πελάτες κρατούν στάση αναμονής ή προσπαθούν να μεταθέσουν ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου την πληρωμή του. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ας μην παραξενευτούμε αν δούμε ότι ο Ιανουάριος 2019 θα έχει συνολικά χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 στο σύνολο της αγοράς.

Φορολογική κόπωση

Διαμεσολαβητές μας λένε ότι οι πελάτες τους ήδη από τον Δεκέμβριο ήταν κουρασμένοι από τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2018 (που θα συνεχιστούν μέσα στο 2019) και αρκούνται μονάχα στις ανανεώσεις των υποχρεωτικών ασφαλίσεων δηλαδή αυτοκινήτου και ενυπόθηκων δανείων. “Ακόμη και οι ανανεώσεις συμβολαίων στις αρχές του 2019 γίνονται με κόπο και καθυστέρηση”, μας είπαν ορισμένοι διαμεσολαβητές.

Τραπεζική ανησυχία

Οι ίδιες οι ασφαλιστικές κρατούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό σχεδιασμό του 2019 αφού είναι δέσμιες των ευρύτερων τραπεζικών και πολιτικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η κατάσταση για το πρώτο εξάμηνο 2019 είναι συγκεχυμένη και αυτό προκαλεί νευρικότητα στην ασφαλιστική αγορά αφού είτε το θέλουμε είτε όχι οι δύο αυτές χρηματοοικονομικές αγορές λειτουργούν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν άμεση και έμμεση σύνδεση με τις τράπεζες είτε ως πελάτες τους , είτε έχοντας μετοχές τους, είτε ως συνεργάτες τους στο bankassurance. Οποιαδήποτε ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη) μεταδίδεται και στην ασφαλιστική αγορά. Οι περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τράπεζες στην Ελλάδα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στο επόμενο εξάμηνο. Αλλά ακόμη και οι ξένες πολυεθνικές ασφαλιστικές που δεν έχουν άμεση διασύνδεση με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θεωρούν ότι οι επόμενες εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις ασφαλιστικές εργασίες τους.

Πολιτικές διεργασίες

Το 2019 θα είναι έτος εκλογών είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβριο είτε νωρίτερα. Ωστόσο, η γενικευμένη πολιτικολογία και η διευρυμένη προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει σε ανακοπή από την ευρύτερη επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα των συζητήσεων για μεγάλα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Γενικότερα, οι σαθρές πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν τα μεγάλα σχέδια των ασφαλιστικών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάποιες συζητήσεις με δημόσιους φορείς σε υπουργεία και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κρατούν στάση αναμονής.

Τιμολόγηση κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, πολιτική προμηθειών απασχολούν τις ασφαλιστικές

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες εργασίες, η τιμολόγηση του κλάδου αυτοκινήτου απασχολεί ιδιαίτερα τις εταιρείες αφού για αρκετές εξ’ αυτών η παραμονή σε ιδιαίτερα χαμηλά τιμολόγια έχει επηρεάσει τα τεχνικά αποτελέσματα. Αυξήσεις ασφαλίστρων αυτοκινήτου μέσα στο 2019 θα πρέπει να θεωρούνται αναγκαίες, αλλά δύσκολες κάτω από το πρίσμα του έντονου ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός στη διαμεσολάβηση οδηγεί και σε αναπροσαρμογή των στρατηγικών προμηθειών για όσες εταιρείες δεν έχουν άμεση συνεργασία με πλατφόρμες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *