Skip to content

Υποχρεωτική από το νόμο πλέον η Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3350/12/12/14, επικυρώνεται νομοθετικά και εποπτικά η επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Από εδώ και στο εξής οι Διαμεσολαβούντες θα πρέπει  να συμπληρώνουν 75 ώρες εκπαίδευσης ανά 5 χρόνια, ισομερώς κατανεμημένες ανά έτος.

Για τους νεότερους Διαμεσολαβητές, (άδεια επαγγέλματος από το 2012 και μετά) η πενταετία μετρά από τη στιγμή που πήραν την άδειά τους.

Για όλους τους υπόλοιπους η πενταετία υπολογίζεται από την στιγμή ισχύος του νόμου (12/12/14).

Οι τομείς επανεκπαίδευσης είναι:

α) προϊόντα (τα χαρακτηριστικά και οι φορολογικές, κοινωνικές, επενδυτικές προεκτάσεις τους)

β) θέματα της αγοράς (θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτή, εξυπηρέτηση σε περίπτωση αποζημίωσης, κανονισμοί λειτουργίας, διαφάνεια & δεοντολογία, προστασία από απάτη)

γ) ανάπτυξη  ατομικών δεξιοτήτων (μέθοδοι και τεχνικές πωλήσεων, τεχνικές ανάλυσης αναγκών, τεχνικές επικοινωνίας, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, γνώσεις επί χρηματοοικονομικών θεμάτων)

Η επανεκπαίδευση θα γίνεται μέσω σεμιναρίων με φυσική παρουσία ή με ηλεκτρονική παρακολούθηση (e-learning, distance learning, video-link) και θα ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή “τεστ κατανόησης” (εξετάσεις).

Παροχείς της εκπαίδευσης ορίζονται οι Εταιρείες (υποχρεωτικά για τα αποκλειστικά δίκτυα), ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπως το ΕΙΑΣ και το ΕΙΤ (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο).

Ειδικά για το ΕΙΑΣ, εξαιρετικά θετική είναι η είδηση ότι του ανατέθηκε έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013 ειδικά για αυτό το σκοπό, δηλαδή την εκπαίδευση/επανεκπαίδευση των διαμεσολαβούντων στις οκτώ Περιφέρειες Σύγκλισης της χώρας (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιοι Νήσοι, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη). Το πρώτο μέρος του προγράμματος αφορά στην εκπαίδευση/επανεκπαίδευση των υφιστάμενων διαμεσολαβούντων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά στην προσέλκυση νέων πτυχιούχων Πανεπιστημίων για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Πολύ ωραία τα νέα για την Ασφαλιστική Αγορά η οποία μέσω αυτής της εξέλιξης εξασφαλίζει ένα, σταθερά και διαχρονικά υψηλό, επίπεδο Διαμεσολάβησης στη χώρα μας, και μάλιστα με ευρωπαϊκά στάνταρ.

19 Comments

 1. Avatar

  ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΞΑΜΗΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΠΑΓ/ΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.

 2. Avatar

  Είμαι απόλυτα ‘υπέρ’ ενός υψηλού επιπέδου επαγγελματικών γνώσεων για το σινάφι μας, έστω μέσω μιας τακτικής επαναπιστοποίησης! Απλά δεν είμαι ενημερωμένος για ποια άλλα επαγγέλματα ισχύει το ίδιο.
  Μπορεί κανείς να με ενημερώσει?

 3. Avatar

  Εκπαιδευση ; οκ καλο ακουγετε αλλα θα πηγαινει στην εκπαιδευση κ ο τραπεζικος υπαλληλος & ο λογιστης-ασφαλιστης ,κτηματομεσιτης-ασφαλστης ,μηχανικος αυτο/των-ασφαλιστης αλλα και το ANYTIME;;;μαλλον δε παιζουμε επι ισους ορους απλα ο μεσος ασφαλιστης δε θα χει με τι αλλο να ασχολειτε καθε λιγο και λιγακι ..Σεμιναρια ,ανανεωση αδειας ,σεμιναρια ασφαλιστικων ,Οικογενεια ,πελατες..και ποσα ακομα

  • Avatar

   Πολύ σωστά τα λέτε …..κ όχι μόνο έχει πολλά προβλήματα ο κλάδος που ποτέ δεν λύνονται απο την εποπτική αρχή !!!!!

 4. Avatar

  Συμφωνώ απόλυτα με κάθε είδους νόμο που σκοπό έχει την επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση μας.
  Έχω όμως το ίδιο ερώτημα με τον V.Dr ! Εχω επίσης την ίδια ένσταση με τον Παντελή Ανδρουλάκη!

 5. Avatar

  Καλό είναι για τους επαγγελματίες ασφαλιστές γιατι ύπαρχουν πάρα πολλοί άσχετοι αλλά η εποπτική αρχή Τράπεζα της Ελλάδος ας τακτοποιήσει άλλα θέματα που υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά κ επείγοντα !!!!! Οπως παράδειγμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό τις υπο τιμολογήσεις που γίνονται απο πολλές ασφαλιστικές εταιρίες κ καταστρεφουν τον κλάδο κ άλλα πολλά……..

 6. Avatar

  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ.ΒΓΑΛΤΕ ΕΞΩ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΕ <>.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ,ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ <> ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΡΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΖΙΕΡΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ.ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΙΣΟΠΕΔΩΣΤΕ ΤΑ <> ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ .Η ΤτΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ.

 7. Avatar

  ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ;

 8. Avatar

  Δηλαδή αν κάνω τα μαθήματα των 75 ωρών δώσω εξετάσεις και δεν περάσω θα χάσω την άδεια μου και θα πρέπει να κλείσω το γραφείο μου και να απολύσω τους υπαλλήλους ?
  Παράλογο είσαι δω?
  Δηλαδή μετά από 25 χρόνια θα πρέπει να απαντήσω στις ερωτήσεις τι είναι ΑΠΑ και τι υπασφάλιση και πως πρέπει να εξυπηρετήσω τον ασφαλισμένο σε περίπτωση ζημιάς ?
  Παράλογο είσαι ακόμα εδώ ?
  Ο Δικηγόρος επανεξετάζεται κάθε 5 χρόνια μετά το πτυχίο του ?
  Ο γιατρός ξαναδίνει εξετάσεις ή σε στέλνει στον άλλο κόσμο Αδιάβαστο ?
  Ο λογιστής ?
  Ο Βουλευτής ?????
  Ποια η γνώμη του επιμελητήριου και τι έκανε για αυτό ?
  Η απόφαση έχει παρθεί εξοντώστε με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλιστή και αυτά περί αναβάθμισης του επαγγέλματος ………
  Είμαστε μια συντεχνία που δεν έχουμε κανένα τρόπο πίεσης προς την εξουσία και τους εξουσιαζοντες .
  Otto von Bismarck, (1815-1898) έλεγε:
  «Οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μην ξέρει ο λαός πως φτιάχνονται»!

 9. Avatar

  Χαίρομαι που τα σχόλια των συναδέλφων δεν στρέφονται κατά της αναγκαιότητας πιστοποίησης των ποιοτικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουμε αλλά κυρίως για την εξαιρετική τιμή που μας γίνεται να είμαστε ο πρώτος(!) και μοναδικός(!) κλάδος υπηρεσιών που δια νόμου(!) θα πρέπει να το ξανα-αποδεικνύουμε κάθε 5 χρόνια, ενώ το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τόσα άλλα επαγγέλματα!
  Βέβαια, αν το δούμε ψύχραιμα, η συνεχής επανα-πιστοποίηση εμάς κατοχυρώνει! Σκεφτείτε τη δυστυχία των άλλων κατακαημένων επαγγελματιών που θα είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν επι δεκαετίες χωρίς επαναπιστοποίηση!
  Νομίζω ότι εδώ μας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να διαφημίσουμε την αξιοπιστία του επαγγέλματός μας και να προάγουμε τον υγιή μεταξύ μας ανταγωνισμό, π.χ.
  V.Dr.
  Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής
  Τετράκις πιστοποιηθείς κατά τα έτη 2015, κλπ κλπ κλπ

  Υ.Γ. Κύριε Λύρα, αυτό με τα λουκάνικα του Bismarck με ενθουσίασε (καθότι λάτρης). Όταν το είπε όμως, δεν είχαν την Εποπτεία που έχουμε εμείς…

 10. Avatar

  Ιχνος ντροπής δεν υπάρχει; Ποιοί νομοθετούν αυτά τα εκτρώματα; Γιατί μόνο σε μας; Αλλα επαγγέλματα δεν υπάρχουν σ΄αυτή τη χώρα; Σκοπός τους είναι να μας πετάξουν έξω και, να μείνουν μόνο τα γκισέ και τα τηλέφωνα. Ασε που πλέον όποιος έχει άδεια θα τη βγάζει στο σφυρί ( οι ΟΕ-ΕΕ-ΑΕ θα δημιουργούνται όπως τα κέντρα διασκέδασης τα οποία έχουν τον υπέυθυνο ελέγχου που δεν έχει καμία σχέση με το κατάστημα ) Με άδεια από τη Βουλγαρία θα ξεφυτρώνουν οι Εταιρείες σαν τα μανιτάρια. Αυτό θέλουν ; Ξεφτίλα ! Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε από τώρα είναι, καταγγελίες – μηνύσεις – αγωγές σε όσους παρανομούν. Κι έπεται συνέχεια.

 11. Avatar

  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥΣ !
  ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ) ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ !
  ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΙΠΕ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ) ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ : ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ “ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ” ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ : ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ “ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ” ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ !!! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ !!! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ !
  ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ; ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; Η ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ;
  ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΙΤΕ , ΣΥΝΕΝΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ (ΚΟΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ; ) η ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ; ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ,ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ! ΤΙ ΛΕΤΕ ;

 12. Avatar

  Διάβασα με προσοχή τα σχόλια των συναδέλφων και καταθέτω τη δική μου γνώμη. Επί της αρχής, συμφωνώ. Η επαναπιστοποίηση μας επιτρέπει να επιχειρηματολογούμε (δυστυχώς ή ευτυχώς) υπέρ του επαγγέλματος μας. Όμως, στο χώρο μας, η επαναπιστοποίηση δεν είναι το μείζον θέμα. Τα προβλήματα αναφέρθηκαν ήδη και άλλα αναφέρονται συνεχώς – δε χρειάζεται ακόμη μια επανάληψη εκ μέρους μου. Οπότε, θα περιμένω για μια είδηση που θ’ αναφέρεται στην αντιμετώπιση και – επιτέλους – λύση τους.

 13. Avatar

  Επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση. Επανεξέταση; Βέβαια. Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών; Ο άνθρωπος επαγγελματίας; Η εξυπηρέτηση, η προθυμία, η αμεσότητα, η τιμιότητα, η πίστη πού εκπαιδεύονται; Πως διαβεβαιώνουμε τον πολίτη ότι οι έννοιες αυτές πράγματι υφίστανται στο πρόσωπό μου; θα αντιλαμβανόμουν την επιβολή ποινής κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δυσκολεύομαι όμως να διακρίνω το όφελος του κλάδου και της κοινωνίας, όταν συμβεί ιδιοποίηση ασφαλίστρων παράληψη οριστικοποίησης της ανάληψης των κινδύνων αλλά διαθέτουμε τους τίτλους επαναπιστοποίησης. Διερωτώμαι, είμαι εξήντα τριών ετών, εργάζομαι 37 χρόνια έχω εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους στο επάγγελμα, τι καλούμαι να αποδείξω τώρα; Μέχρι σήμερα κανείς δεν αμφισβήτησε την επάρκειά μου. Δια βίου εκπαίδευση συμφωνώ. Πιστοποίηση όμως, γιατί μόνο εμείς;

  • Avatar

   Χρίστο μου, καλησπέρα. Δηλ. “μάθε γέρο γράμματα τώρα στα γεράματα” ή και “όσο ζώ μαθαίνω”. Συμφωνώ με το σχόλιό σου, αλλά σκέφτομαι: τόσα χρόνια στο επάγγελμα δεν τα μάθαμε; τώρα θα τα μάθουμε; ή νομίζουν ότι πάθαμε αμνησία; Αλλά υπάρχει και η άλλη ρήση: ” ‘αλλα σκέφτεται ο θεός και άλλα ο διάβολος”. Τώρα ποιός είναι ο θεός και ποιός ο διάβολος, διάλεξε εσύ και ο νοών νοείτο! Σε χαιρετώ θερμά.

 14. Avatar

  Καλησπέρα σε όλους. Ποιός ξέρει να μου πεί αν στη διετία 2015-2016, μου λείπουν μόνο οι 5 ώρες του τομέα Α’ του 2015, αν παω να ανανεώσω την άδεια μου αρχές του 2017, θα χάσω την άδεια/θα μου πάρουν την άδεια ? Έχω 15 ώρες επαναπιστοποίησης 2015-2016 στον τομέα Β’. Αυτο μετράει καθόλου ? Άν κάνω μέσα στο 2017, δέκα ώρες στον τομέα Α αντί για πέντε, αναπληρώνω τις χαμένες 5 ώρες του 2015 ? Πλιζ.

  • Avatar

   Βρήκες λύση στο πρόβλημά σου Λευτέρη; Ακούω πως και φέτος έχουν αρκετοί πρόβλημα με ώρες που τους λείπουν. Το επιμελητήριο το ρώτησες; Κι αν ναι, τι σου είπε;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *