Skip to content

Υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας: γιατί αντιδρούν οι ασφαλιστές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης κατοικιών.

Του Χρήστου Γαβαλά

Μιας προοπτικής που προφανώς βρίσκει σύμφωνο τόσο τον ασφαλιστικό κλάδο, όσο και τους επιτελείς της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα καταστήσουν μια πρόταση πλήρως λειτουργική και ορθή, τόσο με κοινωνικά όσο και με ασφαλιστικά κριτήρια. 

Η πρόταση της κυβέρνησης η οποία το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι όπως προέκυψε μέσα από το ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τον νέο κλιματικό νόμο, αφορά σε υποχρεωτικότητα ασφάλισης σπιτιών από το 2025 για κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, δηλαδή σε περιοχές που θεωρούνται ευάλωτες απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς ή πλημμύρας (όχι σεισμού).

Παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου αλλά και μεσίτες εξηγούν ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι όσο γενναίες θα ήθελαν και δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2025 και να μην έχει άμεση ισχύ, αλλά και γιατί θα πρέπει να αφορά μόνο σε νεόδμητες κατοικίες και όχι στις ήδη υπάρχουσες που είναι πολύ περισσότερες σε αριθμό, εν μέσω έλλειψης δυνατότητας πρόβλεψης για το πότε θα ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα στα προ κρίσης επίπεδα. 

Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί κίνητρο κερδοφορίας από τη μεριά των ασφαλιστικών με την θέσπιση ενός ασφαλίστρου που θα υπερβαίνει την πιθανή αποζημίωση, κάτι που όμως θα αποθάρρυνε ενδεχομένως ακόμα και την ίδια την ανέγερση των κατοικιών. 

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει πίσω στο θέμα, είναι και η ίδια υπέρ της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των κατοικιών, ωστόσο οι κύριες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσπάθεια να αποφευχθεί η ταύτιση της κυβέρνηση με τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ή κυρίως ότι επιβάλλει έναν νέο ιδιότυπο φόρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας να έχει υπογραμμίσει ότι θα καταθέσει στο πλαίσιο αυτού τεκμηριωμένες αντι-προτάσεις. 

Να υπενθυμιστεί ότι -σύμφωνα με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης- η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου και πως ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:

α. σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και εμπίπτουν στο σενάριο πλημμύρας υψηλής πιθανότητας και

β. πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του ΓΔ Δασών λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *