Skip to content

Υπόμνημα ασφαλιστών (ΕΑΔΕ) στο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλιση κτιρίων – Στήριξη και από το ΕΕΑ

Σε μια σημαντική παρέμβαση μέσω υπομνήματος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα έκανε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, αναφορικά με το νέο κλιματικό νόμο και την προβλεπόμενη υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων από το 2025 σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Αναφέρει η ΕΑΔΕ ότι αυτό που χρίζει ιδιαίτερης συζήτησης είναι το άρθρο 19 του νέου Εθνικού Κλιματικού Νόμου το οποίο σχετίζεται με την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, επί του οποίου επιχειρηματολογεί η Ένωση στο υπόμνημά της με το οποίο και συμμετέχει στη σχετική διαβούλευση.

Αναγνωρίζεται ότι το αποτύπωμα αυτής της κίνησης από πλευράς κυβέρνησης είναι αισιόδοξο και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι κατανοεί την σοβαρότητα της κατάστασης απέναντι στην κλιματική αλλαγή η οποία και εκφράζεται με βεβαιότητα ότι οξυνθεί και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. 

Ωστόσο στο υπόμνημα εκφράζει η ΕΑΔΕ την αγωνία της για το θέμα του άρθρου 19, επικαλούμενη πιθανά προβλήματα εφαρμογής του νόμου, «ο οποίος συνδέεται με την ανάληψη αποκλειστικά δυσμενών κινδύνων».

Εξηγεί ότι η υποχρεωτικότητα ασφάλισης αποκλειστικά και μόνο των νέων κτιρίων από το 2025 έναντι φυσικών καταστροφών ως προϋπόθεση για την ηλεκτροδότησή τους, θα φέρει στο προσκήνιο σημαντικές αγκυλώσεις που θα δημιουργήσουν σωρεία προβλημάτων για μια σειρά από λόγους. 

Πρώτον, εκφράζεται προβληματισμός για την επιλεκτικότητα ασφάλισης των νεόδμητων κτιρίων και όχι του συνόλου των ακινήτων, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα παλαιότερα κτίσματα χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης ασφάλισης ακριβώς εξαιτίας της παλαιότητάς τους και είναι αυτά που πρέπει να προστατευτούν κατά προτεραιότητα.

Δεύτερον, σημειώνεται στο υπόμνημα ότι «από τις πιο βασικές αρχές της ασφάλισης είναι ο ορισμός του τυχαίου, του αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου και όχι του σίγουρου και του αναπόφευκτου», ωστόσο στην περίπτωση αυτού του νόμου υπάρχει «μια βέβαιη έλευση του κινδύνου αφού επιλέγουμε να ασφαλίσουμε μόνο τα ακίνητα των συγκεκριμένων επικίνδυνων και ασταθών περιοχών».

Τρίτο, επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική επιστήμη στηρίζεται στον μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων για να βγει ένα προσιτό ασφάλιστρο στον μέσο καταναλωτή. Υπό αυτό το πρίσμα, η εφαρμογή του νόμου μόνο σε ακίνητα που έχουν υψηλό κίνδυνο έλευσης ζημίας, εκτιμάται από την ΕΑΔΕ θα επιφέρει ανασταλτικό αποτέλεσμα στους υπάρχοντες ασφαλισμένους αφού η επιλογή ασφάλισης επισφαλών ακινήτων θα πυροδοτήσει κατακόρυφες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των υπολοίπων κτιρίων και στην λοιπή Ελλάδα. 

Τέταρτο σημείο προβληματισμού που θέτει η ΕΑΔΕ είναι ότι δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί από την πλευρά της πολιτείας η διατήρηση των εν ισχύ ασφαλισμένων κινδύνων μετά την πρώτη κατάθεση των πιστοποιητικών για την ηλεκτροδότηση των ακινήτων στους φορείς που εμπλέκονται.

Ως ενδεδειγμένη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα προτάσσει η Ένωση την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι καταστροφικών κινδύνων όλων των ακινήτων στην ελληνική επικράτεια τόσο παλαιών όσο και νέων – φυσικά με το εφαρμοστέο δίκαιο, όσα δηλαδή προβλέπονται από τις νομοθεσίες για την ανάληψη του κινδύνου του σεισμού για ακίνητα μετά το 1960 κλπ ή με τις διατάξεις που ορίζουν ρέματα και αιγιαλίτιδες ζώνες, δάση και παράκτιες περιοχές.

Τα οφέλη που η Ένωση θεωρεί ότι θα προκύψουν από αυτή την απόφαση θα αφορούν τόσο στην προστασία της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων, όσο και στην εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος καθώς λόγω της αύξησης των μεγεθών θα μειωθεί το ασφάλιστρο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, θα αυξηθούν τα έσοδα των δημόσιων ταμείων από το σύνολο των φόρων που επιβαρύνουν σήμερα το ασφαλιστικό προϊόν ενώ θα προστατευτεί ο δημόσιος προϋπολογισμός καθώς δεν θα χρειάζεται να δίνονται επιδόματα υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. 

Να σημειωθεί ότι το υπόμνημα υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ Ηλίας Τσολάκης (ΠΟΑΔ) και ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Τζωρτζωρής (ΣΕΜΑ). Στην ΕΑΔΕ συμμετέχουν ΠΟΑΔ,  ΣΕΜΑ, ΠΣΑΣ και ΕΣΑΠΕ (πρώην ΠΣΣΑΣ).

Μαζί με την ΕΑΔΕ και το ΕΕΑ 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει τις θέσεις της ΕΑΔΕ και τις επισημάνσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κτιρίων.

Από τη μεριά του ΕΕΑ, τις θέσεις της ΕΑΔΕ υποστήριξαν ο πρόεδρος  κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, κ. Δ. Γαβαλάκης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός κ. Σκρέκας κατέγραψε τις επισημάνσεις του κλάδου και συμφώνησε να συνεχιστεί η συζήτηση και πριν από την ολοκλήρωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Το Ε.Ε.Α. έθεσε -σύμφωνα με την ενημέρωση- ένα ευρύτερο πλαίσιο στην συζήτηση καθώς επισημάνθηκε στον υπουργό και το μείζον ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης σε επαγγέλματα και δραστηριότητες που υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *