Skip to content

«Φλέβα χρυσού» για τις ασφαλιστικές τα ενοικιαζόμενα του Airbnb

  • «Φλέβα χρυσού» για τις ασφαλιστικές οι 55 χιλ. ενοικιαζόμενες κατοικίες
  • Μπαίνουν και νέοι «παίκτες» στην ασφαλιστική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων επιπλωμένων κατοικιών
  • Εκτός η Ελλάδα από την «Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη» που προσφέρει η πλατφόρμα 

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

kosmas@underwriter.gr

«Πεδίο δράσης λαμπρό» αποτελεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες η τεράστια απήχηση που έχουν αποκτήσει οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων επιπλωμένων κατοικιών -τύπου Airbnb-, με ειδικά σχεδιασμένα πακέτα ασφάλισης, για μια αγορά που τείνει διαρκώς αναπτυσσόμενη.

Θρυαλλίδα των εξελίξεων στο μέτωπο αυτό υπήρξαν το 2017 οι Υδρόγειος Ασφαλιστική (δημιουργώντας και παρέχοντας νέα προγράμματα) και Karavias Underwriter Agency (με την υποστήριξη των Lloyd’s), που προσφέρουν ένα ευρύ portfolio ασφαλιστικών καλύψεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα ακίνητα τους.

Ενδιαφέρον εκδηλώνουν και νέοι «παίκτες» -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες-  οι οποίοι ετοιμάζονται να λανσάρουν δυναμικά προγράμματα για τη συγκεκριμένη κατηγορία με την έλευση της νέας χρονιάς –  είτε επεκτείνοντας τις καλύψεις στα βασικά προγράμματα κατοικίας που ήδη διαθέτουν, είτε με νέες, ειδικά σχεδιασμένες παροχές.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν και την ελκυστικότητα της αγοράς: περί τα 87.000 είναι τα καταχωρισμένα ακίνητα στις διάφορες πλατφόρμες ενοικίασης στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 30.000 περίπου, είναι προς το παρόν μη πιστοποιημένα. Ακόμη και στο σενάριο αυτό, οι 55.000 και πλέον κατοικίες αυτής της κατηγορίας γίνεται άμεσα αντιληπτό πως αποτελούν «φλέβα χρυσού» για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως τα ειδικά προϊόντα που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να νοικιάσουν ή νοικιάζουν ήδη την κατοικία τους σε τουρίστες  έρχονται να καλύψουν και το «θεσμικό» κενό που υπάρχει στις ενοικιάσεις μέσω Airbnb. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη και πλέον διαδεδομένη πλατφόρμα, μολονότι έχει παρουσία σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης, παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε 26 συνολικά χώρες, (εξαιρώντας προσωρινά την Ελλάδα) από την «Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη», όπως χαρακτηριστικά ονομάζει το προϊόν που παρέχει. Το οποίο όμως αφορά αποκλειστικά την προστασία της κατοικίας από τυχόν ζημιές που θα δημιουργήσουν οι επισκέπτες – ενοικιαστές.

Η απελευθέρωση στις ενοικιάσεις κατοικιών είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία μεγέθυνση του φαινομένου από τα προηγούμενα χρόνια, φέροντας έτσι στις αρχές του 2017 τα πρώτα ασφαλιστικά προϊόντα, που στόχο έχουν  να καλύπτουν τους ιδιοκτήτες από τυχόν αξιώσεις που μπορεί να έχουν οι ενοικιαστές από ατυχήματα ή βλάβες.

«Η ασφαλιστική αγορά έχει μια αδυναμία στο να καλύψει τέτοιου είδους κατοικίες τουριστικής εκμετάλλευσης» όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Βουτσίνος, Διευθυντής Ανάπτυξης της Karavias Underwriting Agency στο Underwriter, τονίζοντας πως «Μέσω των Lloyd’s εξελίξαμε τα προϊόντα και τις καλύψεις, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ιδιαιτερότητα αυτή, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για short term ενοικιάσεις».

Μέσω του νέου προϊόντος, υπό τον τίτλο «Rental Homes» η Karavias Underwriting Agency παρέχει καλύψεις Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ζημιές από ατύχημα και κακόβουλες πράξεις (και από τον ενοικιαστή), κλοπή προσωπικών αντικειμένων των ενοικιαστών, ατυχήματα στο προσωπικό της επιχείρησης και απώλεια ενοικίων.

«Οι παροχές του προγράμματος μας δεν περιορίζονται μόνο στο κομμάτι Αστικής Ευθύνης, αλλά παρέχουν καλύψεις και για την ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων» σύμφωνα με τον κ. Βουτσίνο, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά πως «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς ήταν μια κατηγορία που δεν μπορούσε να ασφαλιστεί. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο να καλύπτει τις ανάγκες αυτής της αγοράς».

Χαρακτηριστικό είναι και το πρόγραμμα Αστικής Ευθύνης που λάνσαρε η Υδρόγειος Ασφαλιστική υπό τον τίτλο «Αστική Ευθύνη Επιπλωμένων Τουριστικών Κατοικιών από Ιδιώτες» αναγνωρίζοντας πως οι τουριστικές ενοικιάσεις κατοικιών, μέσω διαδικτυακών καναλιών διαμοιρασμού (π.χ. aibnb), αποτελούν μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως και στη χώρα μας.

«Οι καταναλωτές υποδέχθηκαν ιδιαίτερα θετικά το προϊόν αυτό, διότι προσφέρει την εξασφάλιση που επιθυμούν με όρους που ανταποκρίνονται στον συγκεκριμένο κίνδυνο» όπως επισημαίνει μιλώντας στο Underwriter ο κ. Πάνος Νικολάου, Εμπορικός Διευθυντής της Υδρόγειος Ασφαλιστική, σχετικά με την αποδοχή του προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο πως «Το προϊόν μας απευθύνεται σε ιδιώτες που ενοικιάζουν την κατοικία τους ή μέρος αυτής και όχι σε επαγγελματίες ξενοδόχους ή ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων».

Για παράδειγμα, εάν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα στο σπίτι που νοικιάζει ο ασφαλισμένος μέσω Airbnb η ασφαλιστική αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον παθόντα. Δηλαδή εάν κάποιος γλιστρήσει στο μπάνιο και σπάσει το πόδι του, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιος ενοικιαστής αν πλημμυρίσει το σπίτι που νοικιάζει και καταστραφούν προσωπικά του αντικείμενα.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα νομικής προστασίας και αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση με τους ζημιωθέντες, μιας και οι περισσότερες υποθέσεις χρηματικών αποζημιώσεων καταλήγουν σε συμβιβασμό. Από κει και πέρα η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει το ποσό της αποζημίωσης.

Το προϊόν της Υδρόγειος Ασφαλιστική έρχεται σε τρία προγράμματα τα οποία καλύπτουν με διαφορετικά όρια την κάθε περίπτωση. Στο πρόγραμμα Α’ το ανώτατο όριο αποζημίωσης για σωματικές βλάβες φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα Γ΄ φθάνει τα 90.000 ευρώ. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο το όριο που καλύπτει η ασφαλιστική, τόσο μεγαλύτερο το ασφάλιστρο.

«Οι 3 κατηγορίες δεν αλλάζουν την ουσία της κάλυψης, απλά δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει τα όρια κάλυψης για τα οποία επιθυμεί να ασφαλιστεί. Επίσης, μια σειρά επεκτάσεων του επιτρέπουν να προσαρμόσει την κάλυψη ανάλογα με τον κίνδυνο που μπορεί να παρουσιάζει η κατοικία του, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα συμβόλαιο στα μέτρα του» όπως διευκρινίζει ο κ. Πάνος Νικολάου.

«Ασφάλιση Προστασίας Οικοδεσπότη» από την Airbnb

Η «Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη» που προσφέρει η πλατφόρμα Airbnb αφορά μόνο την ασφάλιση της κατοικίας για ζημιές που θα προξενήσουν οι ενοικιαστές στην κατοικία (μέχρι του ποσού του 1 εκ. δολαρίων) και όχι την ασφάλιση της αστικής ευθύνης του οικοδεσπότη προς τους ενοικιαστές του. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει και η ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Το πρόγραμμα της airbnb, όπως προειδοποιεί η ίδια η εταιρεία, δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε ασφάλιση και δεν καλύπτει ειδικά την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Το πρόγραμμα «Ασφάλειας Προστασίας Οικοδεσπότη» είναι προς το παρόν διαθέσιμο για τους οικοδεσπότες σε Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κροατία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

1 Comment

  1. Avatar

    Πολύ ενδιαφέρων πρόγραμμα καλύψεων !!!!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *