Skip to content

Φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών

Έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ή το εισόδημα

Την πρόθεση να φανεί συνεπής στις προεκλογικές υποσχέσεις του … 2019 εκδήλωσε η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών με χθεσινές δηλώσεις. 

του Νίκου Σακελλαρίου

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να περιλάβει την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών μέσα στα πρώτα νομοσχέδια.  Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις πιέσεις που άσκησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την προαιρετική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη τετραετία, καθώς η επιβάρυνση του Δημοσίου από την αποζημίωση κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες είναι μεγάλη, ενώ οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής ολοένα και συχνότερες.

Ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Έκπτωση ασφαλίστρων από τον ΕΝΦΙΑ αντί για επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ως επιβολή χαρατσιού στις κατοικίες η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και έτσι προτίμησε να επιδοτήσει με φορολογικά κίνητρα (έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ή το εισόδημα) την ασφάλιση.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Επιπλέον, αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η ρύθμιση που αποσύρθηκε

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις το 16% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ) και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου. Επιπλέον, σε σύνολο περίπου 7 εκατ. ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα.

Η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τον περασμένο Μάιο να φέρει στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο νομοθετική διάταξη για υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων και μετά το 2025 και σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις προέκυψαν για το γεγονός ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε υψηλά ασφάλιστρα γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, τη στιγμή που στην χώρα μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ή άλλα κίνητρα.

Η κυβέρνηση πήρε πίσω την διάταξη και δεσμεύτηκε να επανέλθει με νέα ρύθμιση πιο γενικευμένη ως προς τις ασφαλίσεις κατοικιών και κτιρίων από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει φέρει καμία ρύθμιση.

1 Comment

  1. Avatar

    Αγαπητέ κύριε Σακελλαρίου έχουμε κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες επί πολλά χρόνια και με όλες τις κυβερνήσεις, μαζί με τον κύριο Παραδιά πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ για την εφαρμογή της καθολικής ασφάλισης, καθώς και ειδικών φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των κτηριακών όγκων της χώρας μας. Ελπίζω τώρα να ζούμε επιτέλους στο κατάλληλο timing έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα πανθομολογούμενα και απολύτως αναγκαία αυτά κίνητρα για μια επανάσταση στον χώρο που θα αφήσει πίσω του μόνο κερδισμένους. Ας συμβάλλουμε όλοι μας όσο μπορούμε για να κόψουμε το νήμα αυτού του επίπονου αγώνα νικηφόρα.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *