Skip to content

Φόρους 150 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η ασφαλιστική αγορά για το 2018

Φόρους άνω των 150 εκατ. ευρώ θα εισπράξει για τη φορολογική χρήση 2018 το Ελληνικό Δημόσιο από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβητές σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Υπολογίζεται ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις και των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών επαγγελματιών (πρακτόρων και μεσιτών) θα ξεπεράσουν κατά 10% περίπου τους αντίστοιχους φόρους εισοδήματος που είχαν πληρώσει το 2017, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι παραγωγές την περασμένη χρονιά ήταν οριακές.

Τα 150 εκατ. Ευρώ φόροι που θα πληρωθούν για το 2018 αντιστοιχούν στην παραγωγή μίας μεσαίας ή και μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας ή σε παραγωγή 3 μικρών ασφαλιστικών εταιρειών. Σε επίπεδο διαμεσολάβησης, οι φόροι που εισπράττει το Ελληνικό Κράτος αντιστοιχούν με την ετήσια παραγωγή τουλάχιστον 30 καλών επαγγελματιών της διαμεσολάβησης.

Αν η φορολογία αυτή μετουσιωνόταν σε αντίστοιχες ανταποδοτικές παροχές προς τις εταιρείες και τους επαγγελματίες, τότε σίγουρα ένας μεγάλος ασφαλιστικός κλάδος, όπως είναι η ιδιωτική ασφάλιση, θα είχε καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις συνταξιοδοτικές του ανάγκες και την περίθαλψή του.

Συνεισφορά στην ελληνική οικονομία μέσα στην κρίση

H ασφαλιστική αγορά (εταιρείες και διαμεσολαβητές) στην Ελλάδα έχει πληρώσει μέσα στην κρίση (περίοδο 2013-2017) πάνω από 400 εκατ. Ευρώ σε φόρους στο Ελληνικό Κράτος με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις. Τα κεφάλαια αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα τόσο στα Δημόσια οικονομικά όσο και σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και απασχόλησης. Για να γίνει αντιληπτό, πόσο συνεισφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλιστές στην ελληνική οικονομία, οι φόροι που πληρώνουν σε κάθε χρόνο αρκούν για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν συγκριθεί η συνεισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα στις επενδύσεις (πάνω από 6 δισ. ελληνικά ομόλογα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετά το 2012), αλλά και στην φορολογία, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός αιμοδότης είναι ο ασφαλιστικός κλάδος. Αν συμπεριληφθούν σε αυτό οι εισφορές πρακτόρων – μεσιτών που έχουν υψηλές επιβαρύνσεις ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε ο ασφαλιστικός κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους “αιμοδότες” της ελληνικής οικονομίας.

[box]Χαμηλότερα αποτελέσματα από το 2017 λόγω επενδυτικής συγκυρίας και μεγάλων ζημιών

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών το 2018 (σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους) θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2017 και των προηγούμενων ετών. Οι ασφαλιστικές έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την αρνητική επενδυτική συγκυρία και την υποχώρηση των τιμών των ομολόγων (ελληνικών και ξένων) και των μετοχών (ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών). Έτσι θα δούμε πολλές εταιρείες να έχουν υψηλά τεχνικά αποτελέσματα από τις ασφαλιστικές τους εργασίες, αλλά μειωμένο τελικό αποτέλεσμα λόγω των αποδόσεων στις επενδύσεις. Βεβαίως, οι σημαντικές ζημιές και αποζημιώσεις του 2018 θα επηρεάσουν τα μεγέθη αρκετών εταιρειών. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *