Skip to content

Χαιρετισμός Μ. Αντωνάκη στην εκπαιδευτική ημερίδα ΠΣΑΣ

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρώτα από όλα να σας ευχηθώ, εκ μέρους της Ε.Α.Ε.Ε., μια καλή χρονιά για σας και τις οικογένειές σας, με υγεία, ευτυχία και αντοχή στις δυσκολίες που περνά η χώρα και οι πολίτες, και η αγορά μας.

Ευχαριστώ του Π.Σ.ΑΣ. για την πρόσκληση στην σημερινή ημερίδα που προωθεί τον στόχο της διαρκούς εκπαίδευσης στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Στόχο που πρέπει να πιστέψει βαθιά και να κυνηγά όχι μόνο ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής αλλά κάθε υπεύθυνος επαγγελματίας γιατί εκπαίδευση πολύ απλά σημαίνει :

  • Σεβασμό στον εαυτό του και στον πελάτη που του εμπιστεύεται χρόνο και χρήματα σε μια τόσο δύσκολη για όλους εποχή όπου οι προτεραιότητες μεταβάλλονται, καθώς μετρά πλέον το κάθε ευρώ

αλλά και

  • Το μέσο για να κάνει ο σύμβουλος τη διαφορά σ΄ ένα κόσμο εξαιρετικά ανταγωνιστικό όπου κανείς πρέπει να βάζει τον προσωπικό του πήχη πολύ ψηλότερα από όσο του θέτει η Πολιτεία ή η Εποπτική Αρχή.

Εσείς ιδιαίτερα πρέπει να τα γνωρίζετε αυτά, καθώς για να κερδίσετε τους πελάτες σας, πρέπει να απευθυνθείτε όχι μόνο στο συναίσθημα, αλλά κυρίως στη λογική.

Η χρονιά που έκλεισε ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Η 7η χρονιά της σφοδρής οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα με ορατά ακόμη τα σημάδια της ανεργίας και της μείωσης εισοδήματος αλλά και κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Απ΄ ότι φαίνεται η συνολική πτώση ασφαλίστρων που ανήλθε στο 26% (2009 – 2013) αναχαιτίσθηκε και φθάσαμε σε κάποια ισορροπία που μας επιτρέπει αισιοδοξία.

Στα διαθέσιμα, μέχρι τον Οκτώβριο 2014, στοιχεία απεικονίζεται αύξηση από την αρχή του 2014, για τον Κλάδο Ζωής της τάξεως του 13,5%, για τις Γενικές Ασφαλίσεις μείωση της τάξεως του 10% (βλ. πτώση ασφαλίστρων Κλάδου Αυτοκινήτων), ενώ στο σύνολο παρατηρείται σταθεροποίηση (- 0,3%).

Παρατηρεί κανείς ότι παραμένουμε πάντα αρκετά μακριά από την Ευρώπη, όπου το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο είναι 387 € για την Ελλάδα έναντι 1.843 € για την υπόλοιπη Ευρώπη (διαφορά της τάξης του 20%).

Η χρονιά που μόλις άρχισε ελπίζουμε να είναι καλύτερη για την οικονομία γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι όταν αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται και η δραστηριότητα της ασφάλισης που είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Εννοείται ότι η σημερινή οικονομική κρίση περιέχει και ευκαιρίες καθώς όλοι μας ως πολίτες συνειδητοποιούμε ότι χωρίς ασφάλιση πολύ δύσκολα μπορούμε να καλύψουμε μια ζημιά. Την ίδια ώρα οι περικοπές συντάξεων και παροχών υγείας δείχνουν πεντακάθαρα και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη πως αξίζει να βάλει ψηλά στις προτεραιότητές του την ασφάλιση και την αποταμίευση. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια η Ιδιωτική Ασφάλιση θα αναπτυχθεί.

Στην αγορά μας οι ασφαλιστικές εταιρίες, αντιμετωπίζουν ένα κανονιστικό Γολγοθά και εργάζονται πυρετωδώς για να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες κανονιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις του Solvency II, ενώ συγχρόνως επενδύουν στην τεχνολογία. Ο χρόνος και τα οικονομικά μέσα που απαιτούνται είναι πολύ υψηλά αλλά αξίζουν τον κόπο μπροστά στον στόχο που είναι η θωράκιση της Φερεγγυότητας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς. Κάτι που είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η πίτα των ασφαλίστρων και τα εισοδήματά σας. Η νέα νομοθεσία και η εποπτική αρχή διαμορφώνουν μια νέα ασφαλιστική αγορά, πολύ πιο αξιόπιστη.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, καιρούς ανατροπών, όπου τίποτα δεν οφείλεται και τα πάντα κερδίζονται καθημερινά. Ο πήχης ψηλώνει για όλους – εταιρίες, διαμεσολαβούντες, στελέχη – για πολλούς λόγους αλλά και λόγω της κρίσης και όλοι οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι ανάγκες των ανθρώπων για ασφάλεια παραμένουν και μεγαλώνουν. Οι πελάτες έχουν τώρα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της προστασίας που μπορεί να δώσει η ασφαλιστική αγορά. Πιστεύω ακράδαντα ότι το μέλλον της αγοράς βρίσκεται στα χέρια μας. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε τη δυνατότητα πραγματικότητα. Με επιμονή, υπομονή, συνεχή εκπαίδευση, αισιοδοξία και πίστη στο θεσμό που υπηρετούμε, η Ιδιωτική Ασφάλιση θα πάρει και στην Ελλάδα τη θέση που έχει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *