Skip to content

Χατζηδάκης: “Παράξενη η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης”

Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εξελέγη για πέμπτη φορά χθες ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Με καίριες παρεμβάσεις και επιχειρήματα, ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης της Αντιπολίτευσης και ο επανεκλεγείς  για πέμπτη φορά Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τοποθετήθηκαν ως προς την θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης στάθηκε στο γεγονός ότι παρά την γενικευμένη οικονομική ύφεση και την μείωση 3,7% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων οι ασφαλίσεις υγείας κατέγραψαν αύξηση +9,6%. Για την στήριξη που παρείχε η ελληνική ασφαλιστική αγορά στους ασφαλισμένους της μέσω COVID, υπενθύμισε ότι τα περισσότερα συμβόλαια ζωής και  υγείας καλύπτουν την πανδημία ενώ όσα την εξαιρούσαν ήραν ή ανέστειλαν την εξαίρεση, ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Ταυτόχρονα οι ασφαλιστές αυτοκινήτων προσέφεραν διαφόρων ειδών διευκολύνσεις στην εξόφληση των ασφαλίστρων.

Με €17,5 δισ. επενδύσεις εκ των οποίων μόνο τα 7 βρίσκονται στην  Ελλάδα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι διαθέσιμη, ώστε αυτά τα €10 δισ. να επιστρέψουν και να επενδυθούν σε π.χ. αναπτυξιακά ομόλογα ή ομόλογα υποδομών ή άλλες εγχώριες επενδύσεις. Τέλος υπενθύμισε ότι με Προεδρικό διάταγμα το οποίο αναμένεται, διευθετείται το χρόνιο ζήτημα της αναπροσαρμογής  ασφαλίστρων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια υπερ του ασφαλισμένου. Ζήτησε τέλος από την Πολιτεία να θεσπίσει την φοροαπαλλαγή στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, όπως ισχύει και στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και στα προγράμματα ασφάλισης υγείας και φυσικών καταστροφών.

Παράξενη χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την “ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης”, υπενθυμίζοντας ότι η Πολιτεία θεωρεί “σύμμαχο” την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε θέματα συντάξεων, υγείας και περιουσίας για αυτό και θα λειτουργήσει θετικά για τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων, ευθύς μόλις κλείσει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να γίνει κλάδος των επενδυτικών κεφαλαίων και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε, ενώ για τους τρεις πυλώνες ασφάλισης υπογράμμισε ότι μπορούν να “συνλειτουργήσουν αρμονικά”: “Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και για τον πρώτο, και για τον δεύτερο και για τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης σε σχέση με αυτά που γίνονται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες” κατέληξε ο Υπουργός.

Μεγαλύτερη ευελιξία στους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων λόγω των νέων αναγκών που έχει φέρει στο προσκήνιο η κρίση, αλλά και απέναντι σε όσους δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέσω πανδημίας ζήτησε ο Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ & Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών στη διαχείριση της πανδημίας θα έπρεπε τόνισε, να περιλαμβάνει και την κάλυψη των τεστ για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων σε όσες από αυτές τις συμβάσεις αυτό δεν προβλέπεται. Τέλος ζήτησε να επισπεύσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ από τις ασφαλιστικές ζήτησε να προσφέρουν προστασία έναντι της διακοπής εργασιών και της απώλειας κερδών.

Αναφέρθηκε και στην «συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πλήθους των ασφαλιστικών εταιρειών και τη συγκέντρωση πάνω από το 90% της παραγωγής σε δέκα περίπου εταιρείες», η οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν προάγει τις συνθήκες του ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.” “Η εξαφάνιση σχεδόν της ελληνικής ιδιοκτησίας και από τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, που δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας μας, δεν ωφελεί την εγχώρια οικονομία», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης, συμπληρώνοντας πως η δρομολογούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μεσούσης της πανδημικής κρίσης «προβληματίζει ιδιαίτερα» την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *