Skip to content

Χρονιά εκλογών για το μισό πλανήτη η φετινή

Γεγονός που ευνοεί κοινωνικοπολιτική αστάθεια, εντάσεις και επιχειρηματική αβεβαιότητα

Με πάνω από 70 χώρες να παίρνουν φέτος σειρά για τις κάλπες, (ο μισός πληθυσμός του πλανήτη), το 2024 προβλέπεται αβέβαιο ως προς την γεωπολιτική σταθερότητα και κατ’ επέκταση και το παγκόσμιο εμπόριο. Το γεμάτο εκλογικό χρονοδιάγραμμα του 2024 θα διαμορφώσει αναμφίβολα την παγκόσμια τάξη για τα επόμενα χρόνια.

της Έλενας Ερμείδου

2024: εκλογικός πυρετός, επικίνδυνος λαϊκισμός και γεωπολιτική αστάθεια

Το 2024 μπορεί να είναι ταραχώδης χρονιά. Πάνω από 70 χώρες θα προσέλθουν στις κάλπες, συμπεριλαμβανομένων επτά από τις πιο πολυπληθέστερες στον κόσμο, το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ!.

Από την Ινδία μέχρι το Μεξικό, την Αυστρία, την Τυνησία, την Ινδονησία και το Ελ Σαλβαδόρ, απανταχού  “λαϊκιστές” θα ψάξουν ευκαιρίες να σαρώσουν και στις πέντε ηπείρους. Αυτό θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές αναταραχές και την (γεω)πολιτική αστάθεια. 

Κάποιες από τις εκλογές θα αποδειχθούν καθοριστικές. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα είναι κομβικές  για το παγκόσμιο τοπίο και σίγουρα θα δώσουν την ευκαιρία για απανταχού προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ θα είναι επίσης κρίσιμο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Δύσης και Κίνας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα καυτό διεθνές κλίμα που χαρακτηρίζεται από σκληρό σινοαμερικανικό ανταγωνισμό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι 3 κίνδυνοι που πρέπει να προσέξετε το 2024

1. Πολιτικές αλλαγές και αβεβαιότητα

Οι κοινωνικό – οικονομικές συνθήκες, έτσι όπως εξελίσσονται, ενισχύουν το αίσθημα της εχθρότητας απέναντι στις κυβερνήσεις, προκαλώντας αβεβαιότητα και αστάθεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτή η πολιτική αβεβαιότητα θα είναι ακόμη πιο έντονη το 2024 όσο οι τάσεις για λαϊκισμό αυξάνονται. 

Στην Ευρώπη οι κοινωνικές και πολιτικές ευπάθειες μεγαλώνουν, καλλιεργώντας γόνιμο έδαφος ανάπτυξης εξτρεμιστικών κινημάτων. Η κατάσταση θα ενταθεί καθώς κράτη μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται να διεξάγουν εκλογές. Αυστρία, Κροατία, Φινλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βέλγιο και Σλοβακία θα διαμορφώσουν φέτος το ευρωπαϊκό περιβάλλον. 

2. Κοινωνική αναταραχή

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι η πιθανή κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής.

Ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν εντείνει τα παράπονα και το αίσθημα της δυσπιστίας ως προς τους θεσμούς.  Ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί και η υγειονομική κρίση του Covid. Είναι αρκετά πιθανό οι επερχόμενες εκλογές να δημιουργήσουν ένα γόνιμο  περιβάλλον για μαζικές διαδηλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ας σημειώσουμε ότι δεκαεπτά χώρες στην Αφρική ενδέχεται να διοργανώσουν εκλογές το 2024, σε μια ήπειρο με την υψηλότερη πολιτική και κοινωνική αστάθεια και τους δείκτες να σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο όλο και ψηλότερα. 

3. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Με το αδιέξοδο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την επέκταση των BRICS είναι σαφές ότι οι χάρτες των εμπορικών διαδρομών επανά-χαράσσονται . Σε αυτό το ταραχώδες γεωπολιτικό σκηνικό, τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουν ιδιαίτερη σημασία.  Αξιοσημείωτο ότι δύο  πολυπληθείς χώρες του κόσμου, Μεξικό και Ινδία θα λάβουν θέση στην παγκόσμια σκηνή.

Επιπλέον, στη Ρωσία έγιναν ήδη εκλογές (αναμενόμενη η ανανέωση της Προεδρίας) και στην Ουκρανία ετοιμάζονται.

Οι πολύπλοκες δυναμικές δεν θα τροφοδοτήσουν απλώς λαϊκιστικές τάσεις και γεωπολιτική αστάθεια, αλλά θα δημιουργήσουν  ένα παγκόσμιο κλίμα αβεβαιότητας , εκτεταμένης ανησυχίας και δυσαρέσκειας. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *