Ψυχραιμία με το νέο Ασφαλιστικό. Έχει αρκετά θετικά για την αγορά και υπάρχει μέλλον

19 Φεβρουαρίου 2020

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος παρότι δεν περιλαμβάνει όλα όσα περίμενε η ιδιωτική ασφάλιση περιέχει μερικά εξαιρετικά θετικά νέα για τον κλάδο. Διαβάστε στη συνέχεια.

Απογοήτευση στην ασφαλιστική αγορά προξένησε η δημοσιοποίηση του νέου ασφαλιστικού μετά τις επιβεβαιώσεις και υποσχέσεις κρατικών φορέων για θέσπιση τριών πυλώνων, παροχή κινήτρων και υποχρεωτική επικουρική σύνταξη στους νεοεισερχόμενους, δράσεις οι οποίες δεν ακυρώνονται αλλά μετατίθενται στο… μέλλον.

Βεβαίως μια πιο ψύχραιμη ματιά αποκαλύπτει και κάποια θετικά, για την ιδιωτική ασφάλιση, σημεία του νόμου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η αγορά να πιέζει καταρχήν για κίνητρα στον 3ο πυλώνα.

Πρώτα απ’ όλα, το μεγάλο θετικό για την διαμεσολάβηση με το νέο ασφαλιστικό, είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα ταυτίζονται πλέον με το εισόδημα. Έτσι ανακουφίζεται ένα μεγάλο  μέρος των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που δήλωνε  όλα τα εισοδήματα σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες και που, εδώ και τρία χρόνια, αναγκαζόταν είτε να πληρώνει πολύ υψηλές εισφορές, είτε να καταφεύγει  σε μεθοδολογίες τύπου ΙΚΕ για να τις αποφύγει. Αναμφισβήτητα καλή εξέλιξη – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κλάδος πρωτοστάτησε  στις διαμαρτυρίες και την κριτική  ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου όλα αυτά τα χρόνια, το έκανε γιατί τον αφορούσε κυρίαρχα.

Δεύτερο θετικό σημείο, ο νέος νόμος εισάγει και μια “φιλοσοφία” που ταιριάζει πάρα πολύ με τη φιλοσοφία και το αντικείμενο της ασφαλιστικής βιομηχανίας και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή:

Αυτό που προσπαθούν οι διαμεσολαβητές, είναι να εξηγήσουν στους υποψήφιους πελάτες  ότι είναι και ευθύνη δική τους η φροντίδα της σύνταξής τους και όχι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους.

Τώρα ο νόμος θεσπίζει 6 διαφορετικές κατηγορίες ασφάλισης και καλεί τον εργαζόμενο να διαλέξει σε ποια θέλει να ανήκει, ανάλογα με το ύψος των ασφαλίστρων που θέλει να καταβάλει. Το εύκολο είναι να επιλέξει την χαμηλότερη κατηγορία, όμως αυτή ισοδυναμεί και με τη χαμηλότερη σύνταξη.

Οι 6 κατηγορίες θα είναι διαθέσιμες προς επιλογή από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα δίνει και παραδείγματα συντάξεων, προκειμένου να διευκολύνει την απόφασή τους.

Ο νόμος αυτός βοηθάει τον ασφαλιζόμενο, που μέχρι τώρα βασιζόταν απόλυτα στο κράτος, να καταλάβει  ότι είναι και δικιά του ευθύνη  η σύνταξη. Τον κάνει δηλαδή, συμμέτοχο  στον συνταξιοδοτικό του σχεδιασμό. Νοοτροπία που είναι κοντά στη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης  αρκεί να το εκμεταλλευτεί σωστά, δηλαδή να το χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Διότι επειδή ακριβώς ο ασφαλιζόμενος έχει πλέον “λόγο” στις ασφαλιστικές του εισφορές και μπορεί να τις φτιάξει όπως θέλει, μπορεί να αφήσει  περιθώρια στα οικονομικά του για τον Β και Γ πυλώνα. Γιατί μέχρι τώρα είναι σίγουρο ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει την ιδιωτική ασφάλιση, δεν του έμεναν χρήματα!

Και ένα τρίτο, εξίσου σημαντικό. Μέσω ειδικής κατηγορίας, μειώνεται στα 135 ευρώ η εισφορά των νέων επαγγελματιών για διάρκεια πέντε ετών. Η ασφαλιστική αγορά κατά τις διαδικασίες στελέχωσης απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά για πρώτη φορά. Μέχρι σήμερα μεγάλο αγκάθι στην στρατολόγησή τους, ήταν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές 185 ευρώ το μήνα, από τον πρώτο μήνα, πριν μπορέσουν καν να “χτίσουν” εισόδημα.

Στη νέα νομοθεσία ενσωματώνεται και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο στη διαχείριση των Επαγγελματικών Ταμείων.  Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει και να στηρίζει τον Β και Γ πυλώνα, αλλά πρέπει “πρώτα απ’ όλα να τακτοποιήσει τον 1ο πυλώνα”. Πάντως, η αναβολή της υποχρεωτικής επικουρικής ίσως να μην είναι και τόσο κακή για την αγορά δεδομένου ότι όταν ισχύσει, τότε θα έχουν όλοι ακόμη λιγότερα περιθώρια για ιδιωτικά συμβόλαια.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει 

Αυτό που “πονάει” ίσως περισσότερο από όλα είναι η ασυνέπεια της κυβέρνησης να θεσπίσει κίνητρα τα οποία προσφέρουν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν φαίνεται  να νομοθετείται, για την φετινή χρονιά τουλάχιστον, κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους, και παρά το καθολικό αίτημα της αγοράς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κυβέρνηση προφανώς δεν αντέχει αυτή τη στιγμή τη μείωση του προϋπολογισμού που θα έφερνε η φοροαπαλλαγή στα ασφάλιστρα, δεδομένου ότι υλοποιεί εκτενές αναπτυξιακό πλάνο το οποίο χρειάζεται…καύσιμα. Οπότε και άλλαξε τις προτεραιότητές της.

Ωστόσο αυτό που πρότεινε στους κ.κ. Σταϊκούρα και Βρούτση, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ Δημήτρης Γαβαλάκης είναι και το πιο σωστό:

Μπορεί κάλιστα η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη λογική των αναβαλόμενων κινήτρων: Δηλαδή να ισχύει φοροαπαλλαγή στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ωστόσο αυτή να εφαρμόζεται αναδρομικά, μετά την πάροδο πέντε ετών από την θέσπιση της ασφάλισης. Έτσι και ο ασφαλισμένος θα έχει ένα κίνητρο παραπάνω να ασφαλιστεί και να διατηρήσει το συμβόλαιό του και το κράτος μεταθέτει σε ένα καλύτερο μέλλον την δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή τη μείωση στον προϋπολογισμό!

Για αυτή την ενέργεια ίσως, θα πρέπει να πιέζει από εδώ και μπρος η ασφαλιστική αγορά.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Ψυχραιμία με το νέο Ασφαλιστικό. Έχει αρκετά θετικά για την αγορά και υπάρχει μέλλον

 1. Ο/Η Ο ταμίας λέει:

  Όσο και να προσπαθώ να διαβάσω με τη δική σας ματιά τα θετικά του νέου νόμου δεν μπορώ να δω ούτε σταγόνα τους.
  Η ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς την κοινωνική ασφάλιση και τη διοχέτευση της διαφοράς αυτής σε οφειλόμενους φόρους και ίσως κατανάλωση.
  Κανείς επαγγελματίας (πλην εξαιρέσεων που θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα) δεν θα διαθέσει τη διαφορά από τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης στην ιδιωτική.
  Το πιθανότερο είναι να προκαλέσει αυτή η αλλαγή τεράστια και μη διαχειρίσιμη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία και τότε θα έρθουμε εμείς (αρκετά χρόνια από σήμερα) ως από μηχανής Θεοί να δώσουμε λύση!!
  Δλδ να καταστρέψουμε δυο γενιές, που θα μείνουν χωρίς σύνταξη, για να λάβει η ιδιωτική ασφάλιση θέση στα πράγματα!
  Σε αυτή την περίπτωση διερωτώμαι, θα έχει γίνει αυτή η κοινωνική αλλαγή που χρειάζεται για να φθάσουμε και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχουμε τόσο ανάγκη;
  Καθώς αν συμβεί αυτό θα θεωρούμε όλοι (πολιτεία, κοινωνικοί, εταίροι, ιδιωτική ασφάλιση, πολίτες) ότι ήταν επιτυχημένο το κοινωνικό και οικονομικό αυτό εγχείρημα;!

 2. Ο/Η ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ λέει:

  Εκεί που αναφέρεστε στην εισφορά των νέων ελεύθερων επαγγελματιών για διάρκεια πέντε ετών, όπου το θεωρείται εξίσου σημαντικό, θα έπρεπε και σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων να δίδεται η δυνατότητα να επιλέξουν την κατηγορία που επιθυμούν. Δε γνωρίζω εάν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα της επιλογής. Με εκτίμηση Χαρακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
ΕΕΑ: Η κυβέρνηση να δώσει νέα αποτελεσματική λύση στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων

Καταγγελίες και διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα φθάνουν στο Επιμελητήριο για την συνεχιζόμενη κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους. Το ΕΕΑ...

Close