Skip to content

Άθλια η εικόνα της Δημόσιας Υγείας – Σοκάρουν οι περιγραφές

Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία – η περιγραφή σοκάρει

  • Χτύπησε κόκκινο η δημόσια υγεία
  • Βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων στη δημόσια υγεία

Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία κατέκλυσαν την Τετάρτη το κέντρο της Αθήνας. Μπορούσε κάποιος οδηγός να αγανακτήσει με το μποτιλιάρισμα που δημιουργήθηκε αν δε γνώριζε τις άθλιες συνθήκες της δημόσιας υγείας. Αν γνώριζε, όμως, όλοι θα συμφωνούσαν με την αντίδρασή τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδεινώνονται και όχι μόνο με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία), αλλά και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, οι θάνατοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις γεννήσεις (36.000) και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται.

Οι σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις είναι σε τριπλάσιο ποσοστό νοσηλευόμενων ασθενών από τις άλλες χώρες της Ευρώπης (15% επί των εισαγωγών). Οι πολίτες πληρώνουν όλο και περισσότερα από το υστέρημά τους για να βρουν την υγειά τους (οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο 1% του ΑΕΠ τους).

Το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώνεται

Με βάση στοιχεία του ESYNET (Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υγείας) το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων τα 9 χρόνια των μνημονίων μειώθηκε κατά 25.000 –  από μετατάξεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις σε άλλους φορείς του Υπουργείου ή άλλων Υπουργείων (ρουσφέτια). Την ίδια στιγμή στα νοσοκομεία αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% από το σωστό μέτρο της δωρεάν περίθαλψης 1,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων αλλά και λόγω της οικονομικής ανέχειας του κόσμου που απομακρύνθηκε από τις ιδιωτικές νοσηλείες.

Εφημερίες χωρίς βασικές ειδικότητες

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες Ιατρών. Κλείνουν βασικές κλινικές των Νοσοκομείων, λειτουργεί το 60% των χειρουργικών τραπεζιών με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής για χειρουργεία να υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα δύο έτη.

Η κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων βαίνει μειούμενη (από 1,5 δις το έτος 2015 στο 786 εκ. ευρώ εφέτος). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 500 εκατ. ευρώ. Αντιμετωπίζονται ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά ειδικά τώρα που είμαστε στους τελευταίους 3 μήνες του έτους. Οι ανάγκες ανανέωσης και συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών αυξάνονται ημέρα με την ημέρα λόγω παλαιότητας.

Πενήντα νοσοκομεία έχουν χαλασμένους ή δεν διαθέτουν καθόλου αξονικό τομογράφο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να κινδυνεύουν οι ασθενείς. Έχει να μπει μυστρί στα Δημόσια Νοσοκομεία πολλά χρόνια και πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού.

Αμείλικτα ερωτήματα – αδιέξοδα

  • Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την αγανάκτηση των ασθενών και των συνοδών τους.
  • Αμείβονται με 650 ευρώ που δε φτάνουν ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους.
  • Εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
  • Δεν είναι ενταγμένοι στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι τα 67 έτη αν και δεν είναι πολλές φορές σε θέση σε αυτή την ηλικία να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες, με δεδομένο ότι όλοι τότε θα πρέπει να φροντίζουν τα δικά τους προβλήματα υγείας (ειδικά μυοσκελετικά).
  • Ένας ακόμη χειμώνας θα βγει με 420 κλίνες ΜΕΘ (150 έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τσάμπα ανθρώπινες ζωές από λοιμώξεις.
  • Μονές ημέρες εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας και τις ζυγές είναι κλειστά λόγω έλλειψης ιατρών και Νοσηλευτών.
  • Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία θώρακος ή γενική αίματος.
  • Δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές είναι χωρίς ΕΚΑΒ και συνεχώς χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Με χαλασμένους ανελκυστήρες, οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς ανεβαίνουν από τις σκάλες

Το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα εφημερεύει κάθε 4 ημέρες σε γενική εφημερία, κάθε δεύτερη ημέρα για γυναικολογικά περιστατικά και κάθε ημέρα για μαιευτικά περιστατικά. Το επισκέπτονται στις εφημερίες δεκάδες γυναίκες (περί τις 120) και εκατοντάδες ασθενείς (περί τους 250). Δεκάδες ασθενείς καθημερινά εισάγονται για νοσηλεία.

Το νοσοκομείο διαθέτει έξι ασανσέρ – εδώ και ένα χρόνο τα περισσότερα κάθε μέρα είναι εκτός λειτουργίας. Σήμερα η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Λειτουργεί το ένα εκ των έξι κάθε ημέρα για κάποιες ώρες και μετά χαλάει. Μένουν ασθενείς εγκλωβισμένοι μεταξύ των ορόφων και καλείται η πυροσβεστική να απεγκλωβίσει ασθενείς και συνοδούς.

Ασθενείς με εμφράγματα κατεβαίνουν υποβασταζόμενοι τις σκάλες από τον 4ο όροφο στον 3ο όροφο που είναι το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Έχει συμβεί πολλές φορές να λιποθυμούν ασθενείς στα σκαλιά, κινδυνεύοντας η ζωή τους. Αναγκάζονται οι ασθενείς -έκτακτα περιστατικά- με σοβαρά προβλήματα υγείας από το ισόγειο ή τους πρώτους ορόφους να ανεβοκατεβαίνουν στον 5ο όροφο για εξετάσεις ή θεραπεία.

Στο 5ο όροφο βρίσκεται το ογκολογικό τμήμα. Ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς με τις σκάλες να κάνουν χημειοθεραπεία. Επίσης ανεβοκατεβαίνουν οι ασθενείς για προεγχειρητικό έλεγχο για καρδιολογικές επεμβάσεις. Αγκομαχούν οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν το χειρουργικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό με τα σκαλιά. Συνεχώς απεγκλωβίζονται από τα ασανσέρ ασθενείς μεταξύ των ορόφων.

1 Comment

  1. Avatar

    Το πρόβλημα θα λυθεί με “ΦΥΣΙΚΟ” τρόπο.
    Όπως και στο συνταξιοδοτικό που είπε ο Τσακαλώτος.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *