Skip to content

Άλλη μια ΕΠΥ σκάει στην Ελλάδα

Σαν βόμβα έσκασε η ανακοίνωση ότι άλλη μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΥ), αναστέλλει τις λειτουργίες της στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Εurostatus, νόμιμη εκπρόσωπο της Alpha Insurance A/S στη χώρα μας, η οποία «βάρεσε κανόνι» σε όλες τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Την είδηση ανακοίνωσε η ίδια η Εurostatus με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα 5 Μαρτίου.

Στη συνέχεια με δική της ανακοίνωση η Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαίωσε την είδηση:

«Μετά από εντολή της αρμόδιας εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Δανία (Danish Financial Supervisory Authority), η ασφαλιστική επιχείρηση ALPHA INSURANCE A/S, με έδρα στη Δανία, διέκοψε την ανάληψη νέων εργασιών.

Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία Eurostatus Ασφάλειες ΑΕ, ειδικό αντιπρόσωπο της ALPHA INSURANCE A/S στην Ελλάδα, στα τηλέφωνα 216-4004137, 216-4004143 και 216-4004147.»

Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε και η Εποπτική Αρχή της Δανίας, χώρα στην οποία εδρεύει η Εurostatus, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έδωσε στην Alpha Insurance την παραπάνω εντολή:

«Η Alpha Insurance δε συμμορφώνεται πλέον προς την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στους ασφαλισμένους πελάτες της.

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους αντασφαλιστές της Alpha Insurance αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο εν λόγω αντασφαλιστής να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Alpha Insurance. (Πρόκειται για τη CBL Insurance, έναν από τους μεγαλύτερες αντασφαλιστές της Alpha Insurance, η οποία έχασε την πιστοληπτική διαβάθμισή της που έχοντας αναστείλει την AM Best “A” και έχει τεθεί σε προσωρινή εκκαθάριση)

Ως εκ τούτου, για λόγους προστασίας των ασφαλισμένων πελατών, η Εποπτική Αρχή της Δανίας κρίνει απαραίτητο να υποχρεώσει την Alpha Insurance να παύσει αμέσως την οποιαδήποτε νέα ασφαλιστική δραστηριότητα.

Η Εποπτική Αρχή της Δανίας ενημέρωσε τις εθνικές εποπτικές αρχές μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) για τη διαταγή που εκδόθηκε στην Alpha Insurance.

Στις 4 Μαρτίου 2018, η γενική συνέλευση της Alpha Insurance έθεσε την εταιρεία υπό καθεστώς εκκαθάρισης».

Σε ενημέρωση που έκαναν οι Δανοί στην ιστοσελίδα της Εποπτικής Αρχής, ισχύουν τα εξής για τους ασφαλισμένους (αφορά και τους ασφαλισμένους της Eurostatus στην Ελλάδα):

Η Alpha Insurance θα συνεχίσει να λειτουργεί με όλα τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια να παραμένουν σε ισχύ, αλλά έχει πάψει την παραγωγή νέων εργασιών.

Όσοι επιθυμούν να δουν εάν είναι ασφαλισμένοι στην Alpha Insurance μπορούν να το ελέγξουν στο έγγραφο του ασφαλιστήριου συμβολαίου τους.

Οι υφιστάμενοι ασφαλισμένοι της Alpha Insurance που ανησυχούν σχετικά με το συμβόλαιό τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία ή με τον πράκτορα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι λάβουν ειδοποίηση για την ανανέωσή του.

Όλες οι απαιτήσεις σε εκκρεμότητα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην Alpha Insurance ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό της για τη διεκπεραίωση ζημιών.

Πιθανή ακύρωση συμβολαίου θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο κάθε ατομικό συμβόλαιο και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την εταιρεία ή τον πράκτορα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι θέλουν να κάνουν αλλαγές στο συμβόλαιό τους.

Τα συμβόλαια εξακολουθούν να ισχύουν για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στα έγγραφα του κάθε ασφαλιστήριου συμβολαίου και ισχύει ό,τι προβλέπεται για την καταβολή των δόσεων.

Τέλος, σε γενικές γραμμές, σε περίπτωση χρεωκοπίας μιας δανικής ασφαλιστικής εταιρείας, το Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων καλύπτει τις όποιες απαιτήσεις.

1 Comment

  1. Avatar

    Ρε παιδιά λίγη προσοχή δε βλάπτει….
    “Σαν βόμβα έσκασε η ανακοίνωση ότι άλλη μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΥ), αναστέλλει τις λειτουργίες της στην Ελλάδα.”
    κανονικά (ΕΠΥ) σημαίνει Έφεδροι Πενταετούς Υποχρέωσης…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *