Skip to content

Άλλη μια επαναστατική τεχνολογία για τις ασφαλιστικές

To Blockchain θα εξοικονομήσει 10 δισ. δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι το 2024

Τι είναι το blockchain και πώς μπορεί να βοηθήσει την ασφαλιστική βιομηχανία; Πρόκειται για μια τεχνολογία που μπορεί να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει την διαδικασία της ασφάλισης με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν το κόστος και οι χρόνοι που απαιτούνται, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των στοιχείων όλων των εμπλεκομένων.

Του Χρήστου Γαβαλά

Εξοικονόμηση της τάξης των 10 δισ. δολαρίων έως το 2024 αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την εισαγωγή του blockchain, όπως διαπιστώνει νέα έκθεση της Juniper Research. 

Με την τεχνολογία blockchain oι πάροχοι ασφάλισης θα μπορούν να προσφέρουν απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες καθώς και στη χρήση των δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο. 

Πρόκειται για εξοικονόμηση κόστους άνω του 50% που θα προκύψει και από την εύλογη ελαχιστοποίηση της απάτης. Εκτός από την διαφάνεια στις διαδικασίες, μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα και αυξάνονται οι ταχύτητες διεκπεραίωσης ασφάλισης και αποζημίωσης.

Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα ενεργοποιήσει και έναν νέο κλάδο ασφάλισης, αυτόν της micro και nano ασφάλισης, όπου όλοι και όλα θα μπορούν να ασφαλιστούν με βάση λίστες αξιολόγησης και κατάταξης κινδύνων, που θα προκύπτουν από τη συνεχή ανάλυση μαζικών δεδομένων

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, από τις μεγαλύτερες αγορές ασφάλισης υγείας παγκοσμίως, οι αποζημιώσεις που διεκπεραιώνονται μέσω blockchain εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 2 εκατομμύρια το 2021 σε 24 εκατομμύρια έως το 2024. 

Η ασφάλιση υγείας είναι ένας τομέας που απαιτεί πολλούς πόρους και η ικανότητα του blockchain να αντικαταστήσει τις αναποτελεσματικές διαδικασίες και να αυξήσει τη λειτουργικότητα του συστήματος, θα αποδειχθεί το κλειδί για την επιτυχία του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στο παρελθόν ήταν απρόθυμες να εκσυγχρονίσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες και επί του παρόντος δεν υπάρχουν παγκόσμια πρότυπα σχετικά με τα δίκτυα blockchain. Όμως λόγω των σαφών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στον κλάδο, τα εμπόδια στην εφαρμογή θα αρχίσουν να ξεπερνιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα στα δίκτυα blockchain να πολλαπλασιαστούν. 

Η Σουζάνα Χάμπτον που εργάστηκε ως συντάκτρια της έκθεσης πρόσθεσε: «Οι ασφαλιστές πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στην εφαρμογή τεχνολογίας blockchain μέσω επενδύσεων και συνεργασιών. Οποιεσδήποτε λύσεις με blockchain που αναπτύσσονται πρέπει να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες πλατφόρμες διαχείρισης αξιώσεων και να προσφέρουν ένα added value πέρα από αυτό που είναι ήδη δυνατό».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *