Skip to content

Άνοια, καρκίνος και διαβήτης οι πιο δαπανηρές χρόνιες ασθένειες

Οι γυναίκες και οι έγχρωμοι φέρουν τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά το κόστος της χρόνιας νόσου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο για τα ‘Ατομα της Τρίτης Ηλικίας .

Πρόκειται για ομάδες που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και καθόλου περιουσιακά στοιχεία και άρα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα υψηλά κόστη, διαπίστωσε η μελέτη Chronic Inequities.

Η μελέτη, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Leading Age LTSS στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης της Βοστώνης, διαπίστωσε ότι οι πιο δαπανηρές χρόνιες ασθένειες για τους ηλικιωμένους είναι το Αλτσχάιμερ/άνοια, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

«Η υγεία και η οικονομική ασφάλεια είναι έννοιες αλληλένδετες», δήλωσε η Ramsey Alwin, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της NCOA. Και συνέχισε η ίδια «Η υγεία ενός ατόμου επηρεάζει τον πλούτο του και το αντίστροφο, ειδικά όσο μεγαλώνει. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνίας, το μεγαλύτερο βάρος της χρόνιας νόσου πέφτει σε εκείνους τους ηλικιωμένους ενήλικες που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και συγκεκριμένα στις γυναίκες και σε έγχρωμους. Η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις βαθιές ανισότητες».

Ενώ ο διαβήτης, ο καρκίνος και η υπέρταση είναι οι πιο δαπανηρές χρόνιες ασθένειες σε όλους τους Αμερικανούς ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν λαμβάνεται υπόψη τόσο η θεραπεία όσο και οι χαμένοι μισθοί, υπάρχουν διακυμάνσεις ανά φυλή/εθνικότητα, αναφέρει η έκθεση.

Στα βασικότερα ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Σύμφωνα με την έκθεση, εκείνοι με το υψηλότερο κόστος λόγω απώλειας μισθών (που ξεπερνούν τα 25.000 δολ.) είχαν τη χειρότερη συνολική υγεία με το 69,9% να αναφέρει μέτρια/κακή υγεία καθώς και πέντε ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες.
  • Οι ηλικιωμένες γυναίκες αποτελούν τα δύο τρίτα αυτών που ανήκουν στο κορυφαίο 25 τοις εκατό του πληθυσμού με την υψηλότερη ετήσια επιβάρυνση όταν συνδυάζονται τόσο το κόστος θεραπείας όσο και οι χαμένοι μισθοί. Ταυτόχρονα, έχουν επίσης τα χαμηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα υψηλότερα ιατρικά έξοδα από την τσέπη τους, αναφέρει η έκθεση.
  • Οι ηλικιωμένοι μαύροι και οι ισπανόφωνοι/λατίνοι που βίωσαν τους υψηλότερους χαμένους μισθούς λόγω χρόνιας νόσου έχουν το ένα τρίτο του εισοδήματος των ηλικιωμένων λευκών, αναφέρει η έκθεση.

«Η ανάλυσή μας, διαπίστωσε επίσης ότι η φτώχεια στους έγχρωμους ηλικιωμένους με χρόνιες ασθένειες είναι επτά έως 16 φορές υψηλότερη από ότι στους λευκούς», δήλωσε ο Marc Cohen, συνδιευθυντής του Leading Age LTSS Center και συν-συγγραφέας της έρευνας. «Αυτές οι ανισότητες είναι συγκλονιστικές και απαιτούν τη σοβαρή προσοχή των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής».

Πηγή: iatronet.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *