Skip to content

Έναρξη συζητήσεων για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Σκέψεις για νέο «υπερταμείο» επαγγελματικής ασφάλισης

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς. 

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «υπερταμείου» επαγγελματικής ασφάλισης για περισσότερους από 2.000.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολουμένους, με συμπληρωματικές παροχές, είτε εφάπαξ βοηθήματος, είτε συμπληρωματικής επικουρικής μηνιαίας σύνταξης.

Πρόκειται για ρύθμιση που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση του 2018 ως πρόθεση. 

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει από πέρυσι με τα δύο μέρη να εκφράζουν την επιμονή τους για την συνέχιση των προσπαθειών φέτος, προκειμένου να δημιουργηθεί για επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης για το σύνολο των εργαζομένων.

Η βασική ιδέα για το νέο ταμείο στηρίζεται στο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί «ασφαλιστικό κενό» μετά την κατάρρευση του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που αφορά στην επαγγελματική ασφάλιση. 

Στόχος είναι η υποστήριξη των μισθωτών εκείνων, που αναμένεται να έχουν περισσότερη ανάγκη πρόσθετου εισοδήματος, κατά την συνταξιοδότησή τους. 

Όπως μεταδίδει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το νέο εθνικό επαγγελματικό ταμείο (ΕΘΕΤ) θα μπορεί να καλύψει πολλές επαγγελματικές τάξεις και θα στηρίζεται στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει από το 2002 (νόμος 3029/2002). 

Το ΕΘΕΤ θα χορηγεί κατ’ επιλογή του εργαζομένου, είτε εφάπαξ παροχή, είτε μηνιαία περιοδική παροχή για τους κινδύνους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Η παροχή θα δίνεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων. 

Παράλληλα, η νομική του μορφή θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ η ασφάλιση που θα παρέχει θα είναι συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, και συγκεκριμένα του δεύτερου πυλώνα, όπως ορίζεται στην ΕΕ.

Καθώς φαίνεται μάλιστα στις εν εξελίξει συζητήσεις θα προταθεί και κάποιας μορφής φόρμουλα, ώστε να υπάρξει πρόσθετη αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, που από την 1η Μαΐου βρίσκονται στα 714 ευρώ. 

Άλλωστε, η ΓΣΕΕ είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της αύξησης στα επίπεδα των 751 ευρώ, ειδικότερα την πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *