Skip to content

Ένας Ασφαλιστής στη Βουλή

Όταν ένας “δικός μας”, ένας ασφαλιστής, έχει ήδη ξεχωρίσει στην ανήλεη πολιτική αρένα, και φιλοδοξία και επιθυμία του είναι να φέρει μπροστά τα του κλάδου στη Βουλή, επιβάλλεται να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη του Σάκη Ιωαννίδη, υποψήφιου βουλευτή στη Β’ Αθηνών στο βόρειο τομέα

Στη Χριστίνα Μωράκη

Θα κάνω τα πάντα για να μπορέσει να αλλάξει και να βελτιωθεί ο κλάδος”

Αυτό δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής μας ο υποψήφιος βουλευτής, που ίσως αρκετοί γνωρίζουν από την ήδη ενασχόλησή του με την πολιτική (Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ). Ωστόσο οι περισσότεροι σίγουρα αγνοούν ότι ο Σάκης Ιωαννίδης, γιος του Προέδρου του ΔΣ της Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Θωμά Ιωαννίδη, είναι επίσης ασφαλιστής στο επάγγελμα και επιθυμία και φιλοδοξία του είναι να παλέψει και να διεκδικήσει για τον ασφαλιστικό κλάδο, ως εκπρόσωπός του στη Βουλή.

Η ένταξη στην πολιτική

Το ενδιαφέρον για την πολιτική ξεκίνησε όταν, πρωτοετής φοιτητής από τη Δράμα, έφτασε ένα πρωί στο Πάντειο, μέσα στον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση, έτοιμος να ξεκινήσει την περίφημη πανεπιστημακή ζωή. Φανταστείτε την απογοήτευση όταν προσπαθώντας να εισέλθει στο πανεπιστήμιο βρήκε τις πύλες… κλειστές λόγω κατάληψης. Επί τρεις μήνες περίμενε άπραγος να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αισθανόμενος την αδικία και πιστεύοντας από τότε, ότι τα αιτήματα των φοιτητών, δίκαια ή άδικα, δεν πρέπει να κλείνουν τα πανεπιστήμια. Η μόνη παράταξη που τότε είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του… «λουκέτου» ήταν η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Εντάχθηκε εκεί πολιτικά και άρχισε τη συνδικαλιστική του δράση, με μεγάλη απήχηση από ότι αποδείχθηκε, καθώς δύο χρόνια αργότερα εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΑΠ Παντείου.

Ο ίδιος περηφανεύεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το πανεπιστήμιο δεν έκλεισε ποτέ, ενώ η παράταξη πήρε από τα μεγαλύτερα ποσοστά που είχε πάρει ποτέ σε πανεπιστήμιο. Λίγο αργότερα του έγινε η πρόταση να γίνει Πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ πανελλαδικά.

Εκείνη την περίοδο πρότεινε την κατάργηση του ασύλου, τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας (μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εταιρίες και επιμελητήρια), αλλά και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

  • Η κατάργηση του ασύλου δεν ήταν πάγια θέση του κόμματος;

«Η πρώτη φορά που προτάθηκε ανοιχτά από φοιτητική παράταξη η πλήρης κατάργηση του ασύλου ήταν από μένα. Αυτό το οποίο πρότειναν παλαιότερα ήταν κάτι ενδιάμεσο, μια μεσοβέζικη επιχειρηματολογία από όλες τις παρατάξεις. Εγώ το είπα ευθέως ότι θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως το άσυλο και να επεμβαίνει η αστυνομία όταν διαπράττονται παρανομίες και διαφόρων ειδών εγκλήματα. Ακόμη δυσκολότερη ήταν η άλλη πρόταση που είχα κάνει, στα πανεπιστήμια να μπαίνουν με ειδική ταυτότητα ακαδημαϊκοί, διοίκηση και φοιτητές, ακόμη και οι επισκέπτες. Όπως και να υπάρχει φύλαξη στα πανεπιστήμια – κάτι που συμβαίνει σε όλο το κόσμο όπου κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες νέοι, ώστε όλοι εκεί μέσα να νιώθουν ασφαλείς. Δεν έχει καμία δουλειά να «σουλατσάρει» άλλος μέσα στο πανεπιστήμιο. Είμαστε η μόνη χώρα, η οποία δεν έχει φύλαξη στα πανεπιστήμιά μας – δυστυχώς το βλέπετε ότι μέσα γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, παρασκευή μολότοφ ενώ «ανθίζουν» μεγάλα εγκλήματα.

Το 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε ανοιχτή διαδικασία, όπου τον ψήφισαν 29.000 νέοι έως 32 ετών σε όλη την Ελλάδα.

«Την τριετία 2013-2016 κάναμε ένα αρκετά σοβαρό έργο με προτάσεις σε θέματα οικονομίας και εργασίας, σε θέματα περιβάλλοντος, σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης. Την ανανεώσαμε την ΟΝΝΕΔ, την κάναμε πιο σύγχρονη. Μεταξύ άλλων προτείναμε οι νέοι να προσλαμβάνονται με χαμηλότερες εισφορές σε όλους τους κλάδους – κίνητρο και για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους».

Στις διπλές εκλογές του 2015 και οι δύο (διαδοχικοί) Πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον τοποθέτησαν ως υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ένα χρόνο μετά με εσωτερικές διαδικασίες (πρώτος σε ψήφους) έγινε μέλος του εκτελεστικού γραφείου, που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος (αποτελείται από 13 μέλη τα οποία αποφασίζουν για όλα τα θέματα). Φέτος είναι στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της Β’ Αθηνών στον βόρειο τομέα.

Ποιοί είναι οι στόχοι του αν εκλεγεί;

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκπροσωπήσω τη γενιά μου. Θέλω να εκπροσωπήσω τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο εξωτερικό γιατί δεν βρήκαν εδώ την ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους είτε δουλεύουν στη χώρα μας υποαμειβόμενοι. Κυρίως στον ιδιωτικό τομέα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερες απολαβές από τη δουλειά που κάνουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε καν τον ίδιο τους τον εαυτό. Άλλοι τόσοι είναι αυτοί που θέλουν να δουλέψουν, αλλά βρίσκουν παντού κλειστές πόρτες ή θέσεις με αμοιβές ντροπής ή ψεύτικες αμοιβές. Θέλω να εκπροσωπήσω τη δική μου γενιά που πληρώνει μία κρίση για την οποία δεν ευθύνεται».

«Κυρίως θέλω να βάλω μπροστά τρία βασικά κριτήρια. Το ένα είναι το κριτήριο της αξιοκρατίας, το δεύτερο το κριτήριο της ανταποδοτικότητας. Όταν έχεις δουλέψει 35 και 40 χρόνια στη ζωή σου να έχεις σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές που έχεις δώσει. Το τρίτο κριτήριο είναι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σκληρά, να μπορούν να έχουν απολαβές λόγω της δουλειάς τους. Το κριτήριο των ίσων ευκαιριών, αυτός που είναι στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να έχει την ίδια ευκαιρία και την ίδια αφετηρία με αυτόν, ο οποίος έχει και είναι στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα».

«Θεωρώ ότι το κλειδί για να κερδίσεις τη νέα γενιά είναι να είσαι ρεαλιστής και να μπορείς να προτείνεις πράγματα, τα οποία θα εφαρμόσεις μετά, τα οποία θα μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής. Οι νέοι είναι ρεαλιστές, οι νέοι βλέπουν και καταλαβαίνουν πολλά, γιατί η πληροφορία είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Θέλουν ένα σοβαρό πρόγραμμα, το οποίο θα πάει μπροστά τη χώρα και θα την κάνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς με την παρούσα κυβέρνηση δεν βιώνουν κάτι τέτοιο».

Η ενασχόληση με τις ασφάλειες

«Οι περισσότεροι ακούγοντας ΟΝΝΕΔ, νομίζουν ότι είμαι σε έναν κομματικό σωλήνα. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Προφανώς και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ασχολήθηκα με την πολιτική – όταν έχεις πολιτική άποψη οφείλεις να την εκφράζεις, πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στα πολιτικά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι. Από εκεί και πέρα ακολούθησα από μικρός το ελεύθερο επάγγελμα και την ελεύθερη αγορά. Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο έκανα πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις και μετά από κάποια χρόνια μπήκα στην ασφαλιστική αγορά ως ασφαλιστικός σύμβουλος. Λίγο αργότερα μαζί με το συνέταιρό μου (συνοδοιπόροι και φίλοι από το πανεπιστήμιο) ιδρύσαμε το ασφαλιστικό γραφείο «Ασφαλιστική Ομπρέλα», το οποίο δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης. Το ερέθισμα το πήρα βέβαια από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πρόεδρος στην Συνεταιριστική Ασφαλιστική Ελλάδος (και χρόνια Αντινομάρχης στη Δράμα)».

«Πρώτα απ’ όλα είναι μια απαιτητική δουλειά, η οποία θέλει προσήλωση στον στόχο, αλλά κυρίως θέλει προσήλωση στον πελάτη. Ουσιαστικά να μπορέσεις να δεις τις ανάγκες του και να του προσφέρεις το αντίστοιχο, κατάλληλο πρόγραμμα σε κάθε κλάδο, σε κάθε τομέα. Βεβαίως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά και παράλληλα, ουσιαστικά απουσία ασφαλιστικής συνείδησης, ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο ελπίζουμε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τους τρεις πυλώνες ασφάλισης να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί.

Η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης είναι τελικά η σταθερά, η οποία μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο από όλα όσα ενδέχεται να αντιμετωπίσει στη ζωή του όσον αφορά στην υγεία, την εργασία και την περιουσία του. Ο κόσμος χρειάζεται ασφάλεια και νομίζω ότι αυτό το «προϊόν», αν θέλετε, θα πρέπει να το δίνουμε απλόχερα στους πολίτες.

Η πρόταση του κόμματός μας είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, η οποία μπορεί να κρατήσει όρθιο το ασφαλιστικό μας σύστημα, που πολλές φορές βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης με αποτέλεσμα τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τις άλλες υπηρεσίες. Αυτό το οποίο θέλουμε και προτείνουμε είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονες συνθήκες, το οποίο θα έχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι ανταποδοτικότητας και δεν θα διέπεται (περιορίζεται στην ουσία) αποκλειστικά από την «αναδιανεμητική λογική».

«Είμαι στις ασφάλειες πολλά χρόνια, ξέρω τις παθογένειες και τα προβλήματα, γνωρίζω τι αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, γιατί είναι η δουλειά μου. Από πρώτο χέρι βιώνω την υπέρμετρη φορολόγηση, η οποία υπάρχει στον κλάδο και σε πολλούς άλλους του ελεύθερου επαγγέλματος ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι βασικό για μένα να εκπροσωπήσω ουσιαστικά την ασφαλιστική αγορά στη Βουλή και όχι συντεχνιακά, προκειμένου για να κερδίσει και να ευημερεί η χώρα – πόσο μάλλον οι άνθρωποι. οι οποίοι απασχολούνται σε αυτή την αγορά και θέλουν να βλέπουν ανταπόδοση και ανταμοιβή από τη δουλειά τους, σε όλα τα επίπεδα: οικονομική, κοινωνική, ηθική. Θα κάνω τα πάντα για να μπορέσει να αλλάξει και να βελτιωθεί ο κλάδος ακούγοντας αυτό που έχουν να μου πουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν και κοπιάζουν στην ασφαλιστική αγορά».

«Θα σας πω το εξής, είδαμε πρόσφατα την καταστροφή στο Μάτι. Εκεί που είναι μόνο του το Δημόσιο, που οι πολίτες δεν είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους, ακόμη τα σπίτια είναι καμένα. Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση ζημιών. Από την άλλη, όσοι είχαν ιδιωτική ασφάλιση έχουν όλοι προχωρήσει – και δεν είναι καθόλου λίγο το ποσό που δαπάνησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να αντικαταστήσουν περιουσίες. Μια σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση σεισμού και φυσικών καταστροφών θα ήταν η ιδανική λύση για να βοηθηθεί ο κόσμος χωρίς να ζημιωθεί ή να κωλυσιεργεί το κράτος και χωρίς να τινάζονται και στον αέρα οι ιδιωτικές εταιρείες. Τα μοντέλα αυτά εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, είναι επιτυχημένα μοντέλα και είναι και τα τρία μέρη ευχαριστημένα. Το κόστος ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι πολύ χαμηλό με πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα σε περίπτωση καταστροφής και αυτό νομίζω είναι εξίσου σημαντικό να μπει άμεσα στην ατζέντα της συζήτησης μαζί με την εγκαθίδρυση των τριών πυλώνων.»

Για να υποβάλλετε τις θέσεις και τα αιτήματα σας στον υποψήφιο βουλευτή επισκεφθείτε: sakisioannidis.gr

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *