Skip to content

Αύξηση +19% στο εξάμηνο – Εκτοξεύθηκαν τα UL

Η παραγωγή ασφαλίστρων το α΄ εξάμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση 19,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 23,6% των ατομικών ασφαλίσεων και 6,2% αύξηση των ομαδικών. Επίσης, καταγράφηκε παραγωγή από αντασφαλίσεις ύψους 162 χιλ. € (98 χιλ. € για τις ατομικές ασφαλίσεις, 64 χιλ.€ για τις ομαδικές ασφαλίσεις).

του Νίκου Σακελλαρίου

Πνοή στα ατομικά από τα U/LΤα συνταξιοδοτικά ομαδικά προτιμούνται από τις επιχειρήσεις

Το α’ εξάμηνο 2021 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για τον κλάδο ζωής στην ασφαλιστική αγορά καθώς όλες οι ατομικές και ομαδικές ασφαλίσεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο παραγωγής σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις η άνοδος ήταν τιμολογιακή και σε κάποιες άλλες μέσω αύξησης συμβολαίων.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στις ατομικές ασφαλίσεις είχαν τα συμβόλαια ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις, τα γνωστά unit linked. Ο κλάδος ξεπέρασε τα 406 εκατ. ευρώ (από 260 εκατ. ευρώ στο περυσινό α’ εξάμηνο) που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή των τελευταίων 15 ετών και ουσιαστικά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος υπο-κλάδος στον Κλάδο Ζωής.  Η θεαματική αύξηση παραγωγής των unit linked  αναθερμαίνει την ιδέα ότι οι ασφαλιστικές κάνουν και διαχείριση περιουσίας και κεφαλαίων και όχι μόνο ασφαλίσεις.

Είναι γνωστό πλέον ότι τα unit linked τροφοδοτούνται με κεφάλαια από προθεσμιακές καταθέσεις και repo’s που προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια και μάλιστα με την άνοδο του πληθωρισμού, οι αποδόσεις τους έχουν γίνει αρνητικές.

Το “σκληρό lockodown” του α’ εξαμήνου 2020 έβλαψε την αγορά

Επίσης θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι πέρυσι το α’ εξάμηνο επηρεάστηκε από το “σκληρό” lockdown μέσα Μαρτίου-αρχών Μαΐου που περιόρισε και εισοδήματα και παραγωγή.

Όμως, στις ατομικές ασφαλίσεις άνοδο είχαν και τα κλασικά προιόντα ζωής που διαμορφώθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ έναντι 256 εκατ. ευρώ πέρυσι, αλλά κυρίως ο κλάδος υγείας (Υγεία-Ατυχήματα-Ασθένειες) που έφτασε στα 357 εκατ. ευρώ από 333,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω τιμολογιακών ανατιμήσεων των συμβολαίων.  Γενικότερα , ο κλάδος υγείας βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και επιχειρηματικών εξελίξεων (με την επέλαση της CVC) σε κατάσταση μετασχηματισμού και σίγουρα οι εξελίξεις είναι ταχύτερες στο β’ εξάμηνο 2021 όπως θα φανούν στην επόμενη έκθεση της Ε.Α.Ε.Ε.

Ακολουθεί η πορεία της παραγωγής ζωής την τελευταία πενταετία:

Σε ότι αφορά τις ομαδικές ασφαλίσεις, κυριαρχούν τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα με τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν τα διάφορα φορολογικά κίνητρα που τους παρέχονται, ενώ αποτελούν και προσφορές προς τους εργαζομένους που θεωρούνται ως αρκετά ικανοποιητικές και διαμορφώνουν καλύτερες αποδοχές. Τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ανέρχονται στο τέλος α’ εξαμήνου σε 161 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ομαδικές ασφαλίσεις εργαζομένων (ζωής-υγείας-ατυχημάτων) οι οποίες έφτασαν στα 128 εκατ. ευρώ με μικρή άνοδο σε σχέση με το τέλος του α’ εξαμήνου 2020.

Μερίδια Νέας Παραγωγής

Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του α΄ εξαμήνου του 2021, ποσό 455,7 εκατ. € αντιστοιχεί στις νέες εργασίες του κλάδου (εκ των οποίων 413,8 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 41,9 εκατ. € στις ομαδικές ασφαλίσεις).

Η αύξηση των νέων εργασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της παρούσας έρευνας (εξάμηνο 2021 / εξάμηνο 2020) έφθασε το 48,2%, αναλυόμενη σε αύξηση κατά 57,4% των ατομικών ασφαλίσεων και 6,0% μείωση των ομαδικών.

Από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές το α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 362,5 εκατ. € στο σύνολο (εκ των οποίων 342,1 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 20,4 εκατ. € στις ομαδικές). Αντιστοίχως, οι εφάπαξ καταβολές το α΄ εξάμηνο του 2020 ήταν 229,7 εκατ. € στο σύνολο (εκ των οποίων 197,3 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 32,4 εκατ. € στις ομαδικές).

Η αύξηση του πλήθους των συμβολαίων, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της παρούσας έρευνας, έφθασε το 0,5% στο σύνολο, οφειλόμενη σε αύξηση 0,45% των ατομικών συμβολαίων και 11,9% αύξηση των ομαδικών.

Οι τραπεζο-ασφαλίσεις αυξάνουν τα μερίδιά τους στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής

Η περίοδος από το τέλος του α’ εξαμήνου 2020 μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2021 είχε και μικρές αλλαγές στα δίκτυα διανομής των ασφαλιστικών προιόντων.  Κατ’ αρχήν παρατηρείται μία αύξηση  στην παραγωγή ασφαλίστρων από διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας. Όπως μας ανάφεραν στελέχη πωλήσεων ασφαλιστικών εταιρειών, πολλοί διαμεσολαβητές μέσα στη πανδημία στράφηκαν υπό την σκέπη των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να διαφυλάξουν παραγωγή και προμήθειες. Ταυτόχρονα στις ατομικές ασφαλίσεις και οι διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας είχαν άνοδο παραγωγής.

Όμως η μεγάλη αλλαγή και ιδιαίτερη έντονη κυριαρχία ως δίκτυο διανομής είχαν οι τραπεζο-ασφαλίσεις που διαμόρφωσαν παραγωγή 524,428 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των ατομικών ασφαλίσεων ζωής) έναντι 362 εκατ. ευρώ στο περυσινό α’ εξάμηνο. 

Στις ομαδικές ασφαλίσεις, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας αύξησαν την παραγωγή τους κατά 10% περίπου, ενώ είχαμε εμφάνιση ομαδικών ασφαλίσεων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2020.

(Στις Άμεσες πωλήσεις των ατομικών ασφαλίσεων για το α΄ εξάμηνο του 2021 στο ανωτέρω γράφημα, περιλαμβάνονται: Άμεσες πωλήσεις (Call center, Direct mail) 0,7%, Άμεσες πωλήσεις (Corporate sales, Ασφαλιστικοί υπάλληλοι) 0,3% και Άμεσες πωλήσεις (Διαδίκτυο) 0,02%.)

(Στις Άμεσες πωλήσεις των ομαδικών ασφαλίσεων για το α΄ εξάμηνο του 2021 στο ανωτέρω γράφημα, περιλαμβάνονται: Άμεσες πωλήσεις (Call center, Direct mail) 11,4%, Άμεσες πωλήσεις (Corporate Sales, Ασφαλιστικοί Υπάλληλοι) 27,4% και Άμεσες πωλήσεις (Διαδίκτυο) 1,7%.)

Η αύξηση των αποζημιώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της παρούσας έρευνας έφθασε στο 12,9% στο σύνολο, οφειλόμενη σε αύξηση 5,5% των αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων και 34,3% αύξηση των αποζημιώσεων των ομαδικών συμβολαίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *