Skip to content

Έρχονται αλλαγές στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές συνθήκες λόγω πληθωρισμού και μείωσης ανάπτυξης

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ειδικά η άνοδος του πληθωρισμού και η διαφαινόμενη μείωση της ανάπτυξης  αναπροσαρμόζουν τους ασφαλιστικούς ομίλους προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα μηνύματα έχουν φτάσει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά ασφαλιστικά προϊόντα, επενδύσεις των ασφαλιστικών, εποπτεία.

του Νίκου Σακελλαρίου

Ήδη τόσο οι γερμανικές, οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι ισπανικές ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται προς την κατεύθυνση θωράκισής τους έναντι των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2023.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ευρώπη ήταν αυτοί που πιέζουν από το 2021 την ΕΚΤ να πάρει μέτρα έναντι του πληθωρισμού. Η δικαίωσή τους ήρθε τον Ιούνιο του 2022 και ελπίζουμε να μην είναι αργά.

Προϊόντα

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, ο στόχος είναι να δημιουργήσουν οι αναλογιστές και οι underwriters τέτοιες προδιαγραφές ώστε τα προϊόντα αυτά να μην επηρεάζουν την εταιρική κερδοφορία και ταυτόχρονα να μην θίγουν τους ασφαλισμένους. 

Επενδύσεις

Στις επενδύσεις, οι περισσότερες ασφαλιστικές είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας των αποδόσεων των ασφαλισμένων. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχώρησαν  σε πωλήσεις ομολόγων (το δείχνει και η έκθεση της ΤτΕ) και μεριδίων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και ενίσχυσαν την ρευστότητα. Υπολογίζεται ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν την μεγαλύτερη ρευστότητα (διαθέσιμα) των τελευταίων 10 ετών.

Εποπτεία

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία, η EIOPA κινείται προς την κατεύθυνση να ενισχυθούν οι έλεγχοι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και να γίνονται συχνότερα stress tests στις ασφαλιστικές. Βέβαια υπάρχουν οι αντιδράσεις από τις εταιρείες που θεωρούν ότι η ασφυκτική εποπτεία είναι αντιπαραγωγική. Όμως ουσιαστικά η EIOPA θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα των Solvency II το επόμενο εξάμηνο (β’ εξάμηνο 2022) και ανάλογα με τις συνθήκες θα προχωρήσει σε αλλαγές προς τους ελέγχους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *