Skip to content

Έτοιμες οι περισσότερες ασφαλιστικές για τα νέα μέτρα της εξ αποστάσεως εργασίας

Έτοιμες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες εργασίες που θα συμφωνούν με τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ζήτησε η Πολιτεία είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Το “πείραμα” της εξ αποστάσεως εργασίας που εφαρμόστηκε στον σύνολο των εταιρειών του κλάδου κατά το διάστημα Μαρτίου – Μαίου πέτυχε και μάλιστα, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες το συνέχισαν όταν τα μέτρα χαλάρωσαν μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter.gr,  κατά τη διάρκεια του lockdown οι περισσότερες ξένες πολυεθνικές είχαν λειτουργήσει με τους εργαζόμενους στα σπίτια τους σε ποσοστό άνω του 90% και με 10% ποσοστό εργαζομένων ασφαλείας (μηχανογράφηση, φύλαξη, παραλαβή φακέλων, πληρωμές). Στις ελληνικές εταιρείες, το ποσοστό εργαζομένων εξ αποστάσεως ήταν στο 50% περίπου και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, η Εθνική Ασφαλιστική είχε ανεβάσει το ποσοστό των εργαζομένων εξ αποστάσεως σε άνω του 70%. Η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά εργαζομένων εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το μοντέλο λειτούργησε και το καλοκαίρι με εταιρείες όπως η ΑΧΑ, η Generali, η Μetlife, η Groupama, η NN, η AIG και η Ergo να έχουν υψηλά ποσοστά εργαζομένων εξ αποστάσεως. Η Interamerican ήταν προσαρμοσμένη στις συνθήκες εξ αποστάσεως εργασίας από το μητρικό της μοντέλο και είχε και αυτή υψηλά ποσοστά εργαζομένων εξ αποστάσεως (άνω του 80%) στη διάρκεια της καραντίνας. Η HDI ακολούθησε εξ αρχής της κρίσης και τις εντολές του μητρικού ομίλου και ακόμη μέσα στο καλοκαίρι λειτούργησε άψογα το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Άδεια γραφεία και το καλοκαίρι

Ούτως η άλλως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άδειες προς τους εργαζομένους (για τις διακοπές τους) είχαν αδειάσει τα γραφεία και έτσι η εξ αποστάσεως εργασίας δεν ήταν ορατή. Τα νέα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται εντός της Αττικής θα περιλαμβάνουν σε ποσοστά 40% εξ αποστάσεως εργασίας υποχρεωτικά. Επικοινωνώντας με στελέχη των εταιρειών, μας δήλωσαν ότι αυτό πλέον είναι απολύτως εφικτό και μάλιστα, αρκετά στελέχη προβάλλουν εύλογα την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων τους και επιζητούν την εξ αποστάσεως εργασία.

Τι γίνεται με τις αναστολές συμβάσεων

Η κρίση Μαρτίου – Μαίου δεν είχε αναστολές συμβάσεων στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ή τουλάχιστον όχι πολλές που να προκαλούν επαγγελματικές και κοινωνικές αναταραχές. Ωστόσο, οι αναστολές συμβάσεων ήταν αυξημένες ανάμεσα σε εργαζομένους σε πρακτορεία και μεσιτικές εταιρείες, όπως μαθαίνουμε. Ουδείς γνωρίζει εάν θα συνεχιστούν οι αναστολές στο τελευταίο 4μηνο του 2020. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της παραγωγής ασφαλίστρων και την πορεία της οικονομίας. Εάν το Υπουργείο Οικονομίας δώσει αντίστοιχα κίνητρα στις επιχειρήσεις όπως την άνοιξη, ενδεχομένως να υπάρξουν αρκετές αναστολές συμβάσεων σε περίπτωση όξυνση της κρίσης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι λόγω των αναστολών συμβάσεων, η ανεργία περιορίστηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα στο διάστημα της κρίσης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *