Skip to content

Έχετε πρόβλημα; πάτε μια βόλτα

To ωραιότερο πράγμα οταν οδηγεί κανείς το αυτοκίνητό του είναι ότι απελευθερώνει το μυαλό του:  αυτή καθαυτή η δραστηριότητα της οδήγησης απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο τμήμα των εγκεφαλικών του κυττάρων που διαφορετικά, θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τη σκέψη του! Στο αυτοκίνητο το σκηνικό εναλάσσεται συνεχώς, η μια εικόνα σβήνει την άλλη πριν προλάβει να καταγραφεί, οι σκέψεις μπερδεύονται και η μνήμη ανακατεύεται.

Το αυτοκίνητο που τρέχει, είναι το μόνο μέρος που δικαιωματικά μπορούμε για λίγο να μην ασχοληθούμε με τα προβλήματά μας. Είναι κάτι σαν εξαναγκαστική αυτοσυγκέντρωση και αυτό είναι πολύ καλό, όχι όμως μόνο επειδή χαλαρώνουμε.

Διότι αν το σκεφτεί κανείς, θα δει οτι συχνά οι καλύτερες σκέψεις, οι μεγαλύτερες ιδέες και οι εξυπνότερες απαντήσεις, έρχονται όταν κάνει πράξεις ρουτίνας, στην διάρκεια των οποίων δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ιδιαιτέρως το μυαλό του: όταν κάνει μπάνιο, περπατάει το σκύλο του ή ξεχορταριάζει το κήπο του.

Από πάντοτε άλλωστε η ανθρωπότητα, πήγαινε “μια βόλτα για να σκεφτεί”. Γιατί όμως ισχύει αυτό; Γιάτι το μυαλό μας ξεκαθαρίζει όταν περπατάμε, οδηγούμε, κάνουμε ντους ή πάμε για ποδηλατάδα;

Αυτές οι καταστάσεις, λένε οι επιστήμονες, ονομάζονται καταστάσεις “αυτοσυγκεντρωτικής απασχόλησης”. Και αυτές οι “φλασιές” έμπνευσης και διορατικότητας  που μας έρχονται όταν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, «ξέφυγαν» απο τη συνειδητή μας αντίληψη, ακριβώς γιατί σχηματοποιούνται μόνο όταν αυτή απουσιάζει!

Ο Αρχιμήδης, λένε, είχε τη συνήθεια να μπαίνει στα νερά και να κολυμπά, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να μπορέσει να κατεβάσει ιδέες και να δώσει λύσεις!

Όταν πιέζουμε το μυαλό μας, δηλαδή το «συνειδητό» μας να σκεφτεί, λένε οι ειδικοί, η δημιουργικότητα και η έμπνευσή μας υποφέρουν.

Αντίθετα, οι ενστικτώδεις πνευματικές “επιφοιτήσεις” που έχουμε στο μπάνιο ή όταν κάνουμε ασχολίες που αφήνουν το μυαλό κατά πολύ ελεύθερο, είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “εγκεφαλική επώαση”: αφού αυτές οι πράξεις ρουτίνας δεν απαιτούν πολύ σκέψη, γυρνάμε στον “αυτόματο πιλότο”. Το μυαλό, αφήνει, επιτέλους, ελεύθερο το υποσυνείδητο να δράσει, να παράγει ελεύθερους συνειρμούς ώσπου στο τέλος να οδηγηθεί στην “εκκόλαψη”, δηλαδή στη γέννηση μιας ιδέας, μιας απάντησης ή λύσης.

Ο “πάπας της σύγχρονης διαφήμισης”, David Ogilvy, όταν ρωτήθηκε πως βγάζει τις ιδέες στις διαφημίσεις του, απάντησε ότι « όλες οι μεγάλες ιδέες, για όλους τους κλάδους απασχόλησης, κρύβονται σε ένα μόνο μέρος: στο υποσυνείδητο. Καμια μεγάλη ιδέα, είπε, δεν ήταν ποτέ συνακόλουθο της λογικής σκέψης. Ο ίδιος, κατάπινε όσο περισσότερη ενημέρωση και πληροφορία μπορούσε και στη συνέχεια καθόταν για ένα ωραίο δείπνο με ένα μπουκάλι κρασί. Και η ιδέα ερχόταν μόνη της: το κρασί χαλάρωνε το μυαλό και έτσι έβρισκε ευκαιρία να δουλέψει το υποσυνείδητο, το οποίο έστελνε τηλεγραφήματα στο… συνειδητό.

Αφήστε λοιπόν, περισσότερο χώρο στο υποσυνείδητο και μην στίβετε τόσο τη λογική σας σκέψη.  Κλείστε την πόρτα της εταιρείας και πεταχτείτε για μια βολτούλα γύρω απο το τετράγωνο ή κλείστε τα μάτια, και αφήστε το μυαλό να περιπλανηθεί σε άλλα, τυχαία πράγματα. Αν κάποιος σας ρωτήσει τι κάνετε, πείτε απλά ” εγώ, τίποτα. Ο εγκέφαλός μου, έχει διάλειμμα!”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *