Skip to content

Ακόμη μεγαλύτερη εισφορά ανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας;

“Φωνές βοώντων εν τη ερήμω” αποδείχθηκαν όλες οι τοποθετήσεις και εμπεριστατωμένες ομιλίες για το ανέφικτο του ασφαλιστικού συστήματος που πάει να διαιωνίσει η Κυβέρνηση, στο πρόσφατο μεγάλο Συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου στη Μεγάλη Βρετανία, συμμετείχε σειρά ειδικευμένων καθηγητών και πολιτικών προσώπων που κλήθηκαν να απαντήσουν στο, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται, ερώτημα: “Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση;”

Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων και ειδικά του καθηγητή του ΕΚΠΑ Κ. Κρεμαλή, αφιερώθηκε στην περιγραφή των ασφαλιστικών συστημάτων άλλων χωρών και πώς εκείνες κατάφεραν ή καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των ανεπαρκών συντάξεων – η ανεπάρκεια της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά διεθνές ζήτημα.

Τρόπους για την χρηματοδότηση ενώς βιώσιμου ασφαλιστικού πρότειναν  “οι δικοί μας” καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος  και ο Σύμβουλος επι Ασφαλιστικών της Πειραιώς Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου.

Η Μαργαρίτα Αντωνάκη και ο Ηρακλής  Δασκαλόπουλος από την Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασαν για άλλη μια φορά τα πλεονεκτήματα του Τρίτου Πυλώνα ενώ οι καθηγητές Π. Τσακλόγλου και Π. Τήνιος ανέπτυξαν τις επιπτώσεις που έχει στη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η συνεχιζόμενη υπόσταση ενός μη βιώσιμου συστήματος όπως το ελληνικό.

Ως τέως Υπουργός ο Τ. Γιαννίτσης περιέγραψε πώς η -εκάστοτε- πολιτική πλευρά επηρεάζει την τεχνική πλευρά του ζητήματος.

Οι εισηγήσεις ήταν λεπτομερείς, μελετημένες και εμπεριστατωμένες και επι της ουσίας για άλλη μια φορά ανέφεραν το προφανές, δηλαδή ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο συνδυασμός των τριών πυλώνων για να μπορέσει η κοινωνία να έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη και συνταξιοδότηση.

Την διαφορά και πάλι, έκανε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Νίκος Φράγκος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο άνθρωπος δηλαδή που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, ο οποίος υπεραμύνθηκε του επικείμενου νόμου “δικαιολογώντας”, θα έλεγε κανείς,  την αυστηρότητά του, με τις απώλειες που είχαν τα αποθεματικά των ταμείων τα τελευταία 40 χρόνια, με το κούρεμα των ομολόγων και με τις ατυχείς επενδυτικές επιλογές τους, παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες.

Η δε αναλογία των εισφορών με το εισόδημα στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, συνδέθηκε με αναφορές σε χώρες του εξωτερικού που ακολουθούν το ίδιο σύστημα.

Παρέλειψε ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας, να αναφέρει τα συγκεκριμένα ποσοστά εισφορών που ορίζουν οι χώρες αυτές  καθώς και το ύψος της υπόλοιπης φορολογίας που υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελμάτων.

Αυτό είναι άλλωστε το ζήτημα που έχουν θέσει οι Eλεύθεροι Eπαγγελματίες, ανάμεσά τους και οι Διαμεσολαβητές: Το σύνολο των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν εάν εφαρμοσθεί ο συγκεκριμένος νόμος. 

Στην κεντρική ομιλία του ο έταιρος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, παρέμεινε επίσης στα…γνωστά. Παρά τις επίμονες τοποθετήσεις και αιτήσεις των εκπροσώπων των Οικονομικών και Τεχνικών Επιμελητηρίων ( και ο “δικός μας” Πρόεδρος ΕΑΔΕ – ΠΣΣΑΣ Δ. Γαβαλάκης  δήλωσε με αφορμή ερώτηση, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και θα απειλήσει την επιβίωση των επαγγελματιών), ο Υφυπουργός δεν έκανε κανένα μα κανένα σχόλιο.

Επιπλέον, παρουσίασε την διαδικασία του υπολογισμού των εισφορών με τρόπο ακόμη πιο “τσουχτερό” από αυτόν που ήταν γνωστός ως σήμερα. Δήλωσε ότι το ύψος της εισφοράς θα υπολογίζεται αφού αφαιρεθεί ο φόρος που θα προκύπτει στο καθαρό εισόδημα και όχι όπως μέχρι τώρα, που οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνταν έξοδο και άρα ο φόρος υπολογίζονταν αφού αφαιρούνταν το συγκεκριμένο έξοδο.

Γεγονός που αν ισχύει, αυξάνει ακόμη περισσότερο το ύψος της εισφοράς.

Και λέμε αν ισχύει διότι υπάρχει και η πιθανότητα η δήλωση να είναι προϊόν άγνοιας. Και σε άλλες τοποθετήσεις του ο Υφυπουργός προκάλεσε σύγχυση στο κοινό με τους αριθμούς που χρησιμοποίησε και τις αναφορές που έκανε, δημιουργώντας απορία για το πώς είναι δυνατόν, μετά απο μήνες διαβούλευσης να επιδεικνύει, από τη θέση που κρατά, τόση ασάφεια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *