Skip to content

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: “Ηρθε η ώρα να απολαύσουμε”

[box]“Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ιδιωτική ασφάλιση, είμαι απόλυτα σίγουρος, θα αρχίσει σύντομα να αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο του ΑΕΠ. Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε, αλλά η ώρα να απολαύσουμε την ανάπτυξη που περιμένουμε να έρθει. Φυσικά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και νοικοκυροσύνη. Όμως δεν ανησυχώ, είμαι αισιόδοξος, πρώτα απ’ όλα γιατί ξέρω ποιοι είμαστε”. Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΑΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ξενοφώντος.

Το 2009, είπε ο Πρόεδρος, στην αρχή της κρίσης, η ασφαλιστική αγορά είχε 1,7 δις κεφάλαια. Το 2017, παρότι μεσολάβησαν χρόνια ύφεσης, αυτά έφτασαν τα 3,7 δις, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 2 δις, ενώ, μην ξεχνάμε, άλλα 2,5 δις πήγαν υπέρ PSI. Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα έλαβε χώρα πλήθος πολύ σημαντικών και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όσον αφορά στη διακυβέρνηση και στη διαφάνεια. Δηλαδή, μέσα στην κρίση, “βγάλαμε κεφάλαια, βάλαμε τα κεφάλαια και κάναμε και την προσαρμογή στη σύγχρονη αγορά που δεν την είχαμε κάνει τόσα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, κ. Δημήτρη Ζορμπά, έπεσε το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΑΕΕ.

Τώρα πια, υπό την πολύ σοβαρή επαγγελματική εποπτεία από την Τράπεζα Ελλάδος και από την EIOPA, ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία. Μπορεί από όλο αυτό να μην έχουμε – ακόμη – εισπράξει το μέρισμα, αλλά αυτό θα γίνει, είναι η ανάπτυξη που περιμένουμε, συνέχισε. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες, ώστε και οι πολιτικοί της χώρας να καταλάβουν ότι τα 14 δις επενδύσεις της ασφαλιστικής αγοράς είναι τεράστιος μοχλός ανάπτυξης, ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στη χώρα και είναι συμφέρον τους να μας χρησιμοποιήσουν.

Βεβαίως, σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβει ο κόσμος εκεί έξω, που τώρα πια δεν έχει τόση κοινωνική ασφάλιση και δεν έχει και λεφτά, τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην καθημερινότητά του, γιατί αυτός είναι τελικά ο αποδέκτης. Είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου:

“Μέχρι τώρα στην Ελλάδα οι πολίτες ήταν ανασφάλιστοι γιατί μας τα παρείχε όλα το πλουσιοπάροχο, γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος που είχαμε. Όταν το κράτος σου δίνει συντάξεις και υγεία, γιατί να ψάξεις για ασφάλειες; Πόσο μάλιστα να ασχοληθείς και με την περιουσία. Ωστόσο, βλέπουμε να λείπουν λεφτά από τις συντάξεις, ενώ στην υγεία ο Μέσος Έλληνας ξοδεύει 5,5 δισεκατομμύρια από την τσέπη του – θεωρητικά βεβαίως, έχει δωρεάν περίθαλψη.”

Όπως σε καμία χώρα του κόσμου, από μόνη της η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει όλες τις λύσεις, έτσι και στην Ελλάδα, θα κληθεί η ιδιωτική ασφάλιση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αξιοπιστία και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο, είμαι αισιόδοξος, κατέληξε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, συνιστώντας σε όλη την αγορά ετοιμότητα και επαγρύπνηση. [/box]

(Κεντρική Φωτό: Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *