Skip to content

Σύμπραξη με τις ασφαλιστικές στην υγεία προανήγγειλε η κυβέρνηση

Αν η πρόθεση γίνει και πράξη, θα αλλάξει εντελώς το τοπίο της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα. Οι ασφαλιστικές θα φέρουν έσοδα εκατομμυρίων στο ΕΣΥ, το οποίο θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές κλινικές. Ο αυξημένος ανταγωνισμός θα φέρει, τι άλλο, χαμηλότερες χρεώσεις και άρα και χαμηλότερα ασφάλιστρα, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση της ιδιωτικής ιατρικής δαπάνης στην Ελλάδα και αύξηση της διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Την συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών στον κλάδο Υγείας προανήγγειλε χθες Κυριακή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης που μίλησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ο Υφυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι το κράτος θα αξιοποιήσει το άξιο δυναμικό των δημοσίων νοσοκομείων ανοίγοντας την πόρτα και στην ιδιωτική ασφάλιση – το αν και πότε αυτό θα γίνει πραγματικότητα, είναι βεβαίως ένα άλλο κεφάλαιο, ωστόσο η δήλωση του Υφυπουργού έχει την αξία της, ειδικά εντός μιας κυβέρνησης όπως η νυν, που δεν φοβάται να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα.

Οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν για παράδειγμα, να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να τοποθετούν ασφαλισμένους τους σε ειδικές πτέρυγες “A’ κατηγορίας” των δημόσιων νοσοκομείων, με κατά τι χαμηλότερο ασφάλιστρο από τη νοσηλεία σε μια ιδιωτική κλινική.

Αγοράζοντας κλίνες και υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία, η ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ΕΣΥ ποσά “πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ”. Είπε ο Υφυπουργός:

“Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ).” 

Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία, να αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών, ενώ θα ενισχύσουν τις αμοιβές και άρα την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο δημόσιο.

Πάνω από όλα όμως θα δώσουν την δυνατότητα για ποιοτικές σύγχρονες υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς που μέχρι σήμερα, μπορούσαν να πληρώσουν ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας. (Διαβάστε: Υγεία- ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία)

Βεβαίως, αυτού του είδους οι συμπράξεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό και βελτιστοποιούν τον κλάδο υγείας σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο στο ολιγοπώλιο των ιδιωτικών κλινικών, στις χρεώσεις των οποίων είναι εγκλωβισμένες οι ασφαλιστικές εταιρείας μη έχοντας εναλλακτική.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και η χρήση των δημόσιων νοσοκομείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού με τα Ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους νοσηλείας.

Αν μειωθούν τα νοσήλεια θα μειωθούν και τα ασφάλιστρα ανοίγοντας την ιδιωτική ασφάλιση σε όλο και περισσότερους Έλληνες. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ετήσιο συνέδριο των Αναλογιστών είχε ως κεντρικό θέμα την Υγεία*. Εκεί ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και βαθύς γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς, είχε παρουσιάσει έρευνα σύμφωνα με την οποία το 75 % των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, εκεί όπου αυτοί που βαθμολογούν αρνητικά τη δημόσια υγεία στη χώρα τους είναι κάτω του 30%.

Κατά συνέπεια, η ελληνική οικογένεια πληρώνει τα περισσότερα χρήματα για την υγεία της σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο (στοιχεία ΟΟΣΑ). Από τη συνολική δαπάνη υγείας της Ελλάδας, το 40% προέρχεται απευθείας από την τσέπη του Έλληνα πολίτη και μόλις το 5% από τις ασφαλιστικές εταιρείες – μόλις το  15% των πολιτών έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Αν η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη δημόσια, θα μειωθεί δραστικά η ιδιωτική δαπάνη των νοικοκυριών.

Δέκα χρόνια τώρα η συζήτηση

Η πρώτη φορά που έγινε δημόσια λόγος για ΣΔΙΤ στην υγεία ήταν προ δεκαετίας – ωστόσο το σχέδιο σκόνταψε λόγω πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων.

Το πρώτο πλάνο ΣΔΙΤ που είχε δρομολογηθεί πριν από 10 χρόνια (πάλι με κυβέρνηση Ν.Δ.) αφορούσε την δυνατότητα που θα δίνονταν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να διαχειρίζονται και να συντηρούν έναντι αμοιβής προς τα Δημόσια Νοσοκομεία ορισμένες κλίνες σε κάθε μονάδα έτσι ώστε να καταφεύγουν εκεί όσοι ασφαλισμένοι ήθελαν να ακολουθήσουν το γιατρό τους που ήταν σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Μάλιστα όλα, σχεδόν, τα ασφαλιστήρια Υγείας έκτοτε περιλαμβάνουν και ειδικές καλύψεις για όσους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν κάποια Δημόσια Νοσοκομεία. Το σχέδιο αυτό αν και είχε προταθεί το 2009 ατρόφησε αφ’ ενός γιατί οι ασφαλιστικές βρέθηκαν προ γραφειοκρατίας και αντιδράσεων των διοικήσεων των Νοσοκομείων και αφ’ ετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές κλινικές παρά για Δημόσια Νοσοκομεία.

Σήμερα η κυβέρνηση συζητά και δεύτερο πλάνο που αφορά την εξ ολοκλήρου ανάθεση του management των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικούς φορείς (όχι κατ’ ανάγκη ασφαλιστικές εταιρείες) κατά τα πρότυπα του outsourcing (ανάθεση εργασιών σε τρίτους). Ήδη υπάρχει η συνεργασία πολλών δημόσιων νοσοκομείων και Ασφαλιστικών Ταμείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, η οποία θα καθιερωθεί και για άλλες νοσοκομειακές εργασίες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αντιδράσεις των φορέων διοίκησης και διαχείρισης των νοσοκομείων, των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών κατ’ αρχήν είναι αρνητικές αφού θεωρούν ότι το δεύτερο πλάνο, ενδεχομένως να φέρει μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα κληθεί γενικότερα να πείσει ότι τα ΣΔΙΤ θα κάνουν αποτελεσματικότερη και τη διαχείριση των νοσοκομείων  και την νοσηλεία των ασθενών.

Ενδεχόμενες αντιδράσεις θα προκαλέσουν έκπληξη μιας και τα δύο πλάνα θα φέρουν μόνο ξεκάθαρο όφελος προς όλους τους εμπλεκόμενους: Στο κράτος, αφού έτσι βρίσκει τρόπο να φέρει έσοδα στα ταμεία του ΕΣΥ, αλλά και να εξορθολογίσει τη σπατάλη μέσω του ιδιωτικού μάνατζμεντ. Στις ασφαλιστικές, που θα γίνουν πιο προσιτές στο μέσο Έλληνα και κυρίως και πρωτευόντως στους πολίτες, που θα έχουν επιτέλους πρόσβαση στη βέλτιστη ιατρική περίθαλψη χωρίς να το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Διασφάλιση Ποιότητας

Υποχρεωτική δημοσιοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων σε τακτή βάση προανήγγειλε ακόμη το ΣΚ ο Υφυπουργός -για λόγους διαφάνειας, αλλά και γνώσης για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι η υλοποίηση και η λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών, η οποία -μεταξύ άλλων- θα πραγματοποιεί αξιολόγηση όλων των φορέων υγείας και θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι υγείας υιοθετούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, τις οποίες θα μπορούν πλέον να αξιολογούν με τη σειρά τους και οι πολίτες.

*Ετήσιο Συνέδριο Αναλογιστών με τίτλο Υγεία: Εστιάζοντας στις ανάγκες του Αύριο, 7 Δεκεμβρίου 2018, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *