Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ανάπτυξη με συνέπεια και υγεία σε κάνει σοβαρό παίκτη

  • Αλλάζουν “αρχιτεκτονική” τα προϊόντα της Eurolife FFH – στα χέρια του πελάτη η επιλογή και η αλλαγή των καλύψεων.
  • Ασφάλιστρα 448,65 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 3,5 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ. 
  • Μερίδιο αγοράς 10% (16% Ζωή – 3% Γενικές)
  • Αύξηση στον κλ. Ζωής και ψηφιακή εξοικείωση πυξίδα για το μέλλον

Στην χαρτογράφηση των στόχων και της πορείας της εταιρείας για το 2021, ως συνέχεια μιας επιτυχημένης πανδημικής χρονιάς προχώρησε το χθεσινό μεσημέρι Πέμπτης η Eurolife, δια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. (κεντρική φωτό: η έδρα της Eurolife FFH στην Πανεπιστημίου)

του Χρήστου Γαβαλά

O Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου,Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH

«Στόχος είναι να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία και να το κάνουμε όντας αυστηροί στην εξισορροπημένη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας και τηρώντας τους κανόνες του Solvency. Είναι εύκολο να αναπτυχθείς αλλά δύσκολο να το κάνεις με συνέπεια και υγεία που θα σε κάνει σοβαρό και μακροπρόθεσμο παίκτη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφερόμενος στο 2020 μίλησε για μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη χρονιά μέσα στην οποία ωστόσο ο όμιλος διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ευελιξία στη διαμόρφωση νέων συνθηκών.

Εξηγώντας το πώς η εταιρεία μετέφρασε σε πράξεις τα όσα πρεσβεύει, ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι η Eurolife είναι ένας όμιλος που εξελίσσεται «στον τομέα της επικοινωνίας με τον άνθρωπο έχοντας ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο» ενώ συμπλήρωσε ότι την ενδιαφέρει να στηρίζει τους ανθρώπους της έχοντας ένα άριστο εργασιακό περιβάλλον. Στάθηκε ωστόσο ειδικά στον τομέα της προσφοράς στην κοινωνία και στην πληρωμή αποζημιώσεων, λέγοντας ότι αυτό που θέλουμε είναι «να είμαστε καλοί πολίτες δηλαδή να αποζημιώνουμε όταν επέλθει ο κίνδυνος και μέσα από πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία, σε περιοχές που δεν είναι στο φως των προβολέων».

Σε αριθμητικά μεγέθη, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 448,65 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ενεργητικό έφθασε στα 3,5 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 738 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου – στα οποία έδειξε ιδιαίτερη σημασία- άγγιξαν τα 22,2 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα αναφορικά με αυτό το αποτέλεσμα, ο κ. Σαρρηγεωργίου διευκρίνισε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βασίζεται μια ασφαλιστική μόνο στο επενδυτικό της αποτέλεσμα, αντιθέτως πρέπει να δίνει μεγάλη βάση «στο υπόβαθρο, το σωστό τεχνητό αποτέλεσμα», εξηγώντας πώς προέκυψαν τα λειτουργικά της κέρδη για το 2020.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα μερίδια αγοράς για το 2020 καθώς σαν όμιλος απέσπασε 10% από την ασφαλιστική αγορά αλλά και πιο συγκεκριμένα 16% στις Ασφάλειες Ζωής και 3% στις Γενικές Ασφάλειες.

Σε 291,86 εκατ. ευρώ ανήλθαν συνολικά οι αποζημιώσεις (αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων), καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία (αύξηση 4% σε σχέση με το 2019).

Σε βάθος πενταετίας

Αξίζει να σημειωθεί πως σε βάθος πενταετίας (2016-2020) το αντίστοιχο νούμερο έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ με κέρδη προ φόρων κατά το ίδιο διάστημα στα 672,60 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 142,72 εκατ. ευρώ και εν τέλει δημιουργία υπεραξίας ύψους 635 εκατ. ευρώ.

«Στόχος κάθε ασφαλιστικής που θέλει να νιώθει περήφανη η άμεση πληρωμή αποζημιώσεων»

Για τη σημασία των αποζημιώσεων μάλιστα ο κ. Σαρρηγεωργίου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι η γρήγορη και άμεση πληρωμή θα πρέπει να είναι ο «στόχος μιας ασφαλιστικής που θέλει να κοιτάζεται με υπερηφάνεια στον καθρέπτη». Ειδικότερα για το 2020 επισήμανε ότι συνέβησαν έξι φυσικές καταστροφές και η εταιρεία διαχειρίστηκε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. «Το πιο βασικό ήταν από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε ότι έγινε κάτι να είμαστε σαν Eurolife εκεί δίπλα στους ασφαλισμένους», πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Όμιλος Eurolife FFH συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, με έργα υποδομής που άγγιξαν τα 3 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να «κάνουμε την εταιρεία πιο εκσυγχρονισμένη σε ψηφιακό επίπεδο».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το κατά πόσο η εταιρεία θα εντάξει στο μέλλον της νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες εξυπηρέτησής της, ο κ. Σαρρηγεωργίου διαβεβαίωσε ότι θα επενδυθούν κεφάλαια τόσο στην ψηφιοποίηση των core συστημάτων της ειδικά σε αυτά που στηρίζουν την επικοινωνία με δίκτυα πρακτόρων και μεσιτών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, έγινε επένδυση -συμπλήρωσε- στο σύστημα επικοινωνίας με τον πελάτη μέσω ενός αναβαθμισμένου συστήματος call center, μια επένδυση που όπως είπε συνεχίζεται. Ενώ ως τρίτο άξονα επένδυσης στο συγκεκριμένο κομμάτι, αναφέρθηκε σε προϊόντα που «αλλάζουν αρχιτεκτονική» ούτως ώστε να μπορεί ο πελάτης να «πάρει στα χέρια του το τι κάλυψη θέλει και πώς θέλει να την αλλάξει».

Ταυτόχρονα, μετέφερε την εκτίμησή του για τη σημασία να είναι οι διαμεσολαβούντες «σύγχρονοι και ψηφιοποιημένοι και να αγγίξουν τις νέες γενιές που τώρα αρχίζουν να ασφαλίζονται».

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, ο οργανισμός έδειξε το 2020 την υπεροχή του με τα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου να εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις ύψους 3,24% και τα ομαδικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου να κλείνουν στο 2,78%.

«Έχουμε κάνει στροφή σε προϊόντα unit linked με περιοδικές καταβολές»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίλησε για μεταστροφή το 2020 των επενδυτικών προϊόντων από εγγυημένων επιτοκίων σε προϊόντα unit linked, ως επί τω πλείστον με περιοδικές καταβολές, κάτι που όπως είπε δικαίωσε την Eurolife και δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παραγωγή της.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του, ο όμιλος της Eurolife έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, εφαρμόζοντας από πολύ νωρίς εργασία από το σπίτι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σαρρηγεωργίου αποκάλυψε ότι μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί το lockdown του περασμένου Μαρτίου, η εταιρεία είχε ήδη μπει σε δικό της καθεστώς lockdown και μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. «Από εκείνο το ποσοστό του 0% στο γραφείο, τώρα είμαστε στο 24% αλλά για μας προέχει η υγεία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι έχουν επενδυθεί 250.000 ευρώ μόνο σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα διάφορα γραφεία.

Επιπλέον την χρονιά που μας πέρασε, ο Όμιλος συνέχισε να δίνει αξία στην κοινωνία, με δράσεις για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο οποίο ο κ. Σαρρηγεωργίου στάθηκε ιδιαιτέρως.

Αναφέρθηκε στις δράσεις του ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση, δράσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη συμβολή στη λειτουργία του πρώτου παιδικού σταθμού στο νησί της Πάτμου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν λίγους μήνες. «Ακολουθούμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και σύντομα θα παρουσιάσουμε τη βαθμολογία του προγράμματός μας σε σχέση με τους στόχους αυτούς», αποκάλυψε.

«Από τα 15 περίπου δισ. ευρώ για δαπάνες Υγείας, ο Έλληνας πληρώνει το 1/3»

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη από πλευράς Δημοσίου της παροχής Υγείας στους πολίτες κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σαρρηγεωργίου αντιπαρέθεσε ότι το 2020 σημειώθηκε αύξηση κατά 9,5% των συμβολαίων Υγείας, κάτι που όπως είπε «μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το κράτος επενέβη και κάνει ο, τι μπορεί συμπληρωματικά προς την κρατική δημόσια ασφάλιση, το θέμα είναι η διαθεσιμότητα του εισοδήματος και σε σχέση με τις βόρειες χώρες, οι ασφαλίσεις στην Ελλάδα κοστίζουν πολύ λιγότερο».

Μιλώντας και ως πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, τόνισε ότι «ως Ένωση έχουμε τοποθετηθεί ότι τα ασφάλιστρα υγείας πρέπει να εκπίπτουν από τους φόρους» ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «στην Ελλάδα της δωρεάν υγείας και με 14,5-15 δισ. ευρώ δαπάνες του κράτους, ο Έλληνας πληρώνει 5 δισ. ευρώ από την τσέπη του, αυτό δείχνει ότι είναι ανασφάλιστος».

Τάχθηκε επίσης σφοδρά υπέρ της υιοθέτησης ενός μεικτού μοντέλου ασφάλισης μεταξύ κράτους και ιδιωτικών εταιρειών, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως την πλέον ανασφάλιστη χώρα ξεκινώντας «από τις φυσικές καταστροφές έως το συνταξιοδοτικό, είμαστε σαν λαός απροετοίμαστοι». Και πρόσθεσε: «Ή όλοι οι άλλοι είναι λάθος ή εμείς πρέπει να αλλάξουμε». Επανέλαβε ότι αναμένει σαν πρώτο βήμα από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της για παροχή φορολογικών κινήτρων ώστε να ασφαλίζει κανείς το σπίτι του και να εκπίπτει το ασφάλιστρο από τους φόρους και στην περίπτωση των ιδιωτών.

Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ασφαλιστική αγορά την τρέχουσα χρονιά με βάση της τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ προ τριημέρου για ανάκαμψη άνω του 4%. «Το 2020 η ασφαλιστική αγορά μειώθηκε κατά 3,7%, παρόλα αυτά οι ασφαλιστές είμαστε στη θέση μας και σε χρονιά πανδημίας αλλά και με φυσικές καταστροφές δώσαμε αποζημιώσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, με ασφαλίσεις ζημιών ίδια περίπου με το 2019».

«Θα δώσουν ώθηση οι αποταμιεύσεις για την ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό»

Εκτίμησε μάλιστα ότι η αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 8% το 2020 σημαίνει ότι δυνητικά ο κόσμος δεν ξόδεψε κάτι που «δίνει ελπίδα ότι η κατανάλωση θα δώσει ώθηση για ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό» ενώ προσδιόρισε ως θετικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας καθώς πέρυσι αυξήθηκαν οι ασφαλίσεις υγείας κατά 9% αλλά και η εξοικείωση όλων των ηλικιακών ομάδων με την ψηφιοποίηση και την χρήση του διαδικτύου, κάτι που εξήγησε ότι «θα αγγίξει και τις ασφάλειες για το πώς θα ενημερωνόμαστε και θα αγοράζουμε ασφάλειες».

Επιπρόσθετα, στα θετικά της περιόδου της πανδημίας συγκαταλέγεται κατά τα λεγόμενα του κ. Σαρρηγεωργίου και η ανακάλυψη ότι υπάρχουν και άλλα είδη ασφάλισης όπως αυτή της διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων που προέβλεψε ότι θα κρατήσει ζήτηση και τα επόμενα χρόνια, όπως και στα προϊόντα υγείας, στην αστική ευθύνη και στις κυβερνοεπιθέσεις.

«Όλα αυτά έγιναν σε έναν χρόνο όπου οι φυσικές καταστροφές ήταν περισσότερες και μεγαλύτερες σε ένταση από κάθε άλλη φορά, άρα ασχέτως της πανδημίας οφείλουμε σαν κράτος και σαν κοινωνία να κοιτάξουμε τον τομέα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις φυσικές καταστροφές, το να είμαστε ανασφάλιστοι σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», υπογράμμισε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *