Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Να σταματήσουμε τα αντικίνητρα στον Έλληνα που ασφαλίζεται ιδιωτικά –

“Πληρώνουμε τα διπλάσια από τον μέσο Ευρωπαίο για την υγεία”

Τη θέση ότι πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα στον Έλληνα να μην διπλασφαλίζεται εφόσον θέλει και υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης για θέματα υγείας, δεδομένης της υποχρεωτικότητας στις εισφορές προς το Δημόσιο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μιλώντας στο χθεσινό συνέδρίο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου παραθέτοντας στοιχεία είπε πως το 2019, επί συνόλου 14,4 δισ. ευρώ δαπανών υγείας στη χώρα, το κράτος πλήρωσε 8 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατομμύρια οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω του ότι είναι λίγος κόσμος ασφαλισμένος, και 5,7 δισ. ευρώ πληρώσε από την τσέπη του ο Έλληνας πολίτης.

«Σαν ποσοστό πληρώνουμε τα διπλάσια από την τσέπη μας από τον μέσο Ευρωπαίο. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν το μείγμα που έχουμε επιλέξει μόνοι εμείς ανάμεσα σε τόσες χώρες είναι το σωστό και κάνουν όλοι οι άλλοι λάθος ή εάν ίσως πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα στον Έλληνα να μην διπλασφαλίζεται και συμπληρωματικά να λειτουργούν αυτά τα δυο συστήματα (ιδιωτικό και δημόσιο)», σημείωσε.

Περιέγραψε με προβληματισμό την κατάσταση αυτή τη στιγμή αναφορικά με την στήριξη του κράτους στην ιδιωτική ασφάλιση και τις συμπράξεις (μείγμα) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι η χώρα έχει κάνει μέχρι στιγμής ξεκάθαρα διαφορετική επιλογή.

«Ποιο μείγμα; Δεν υπάρχει μείγμα. Η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά και με διαφορετικών αποχρώσεων κυβερνήσεις, μόνη ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών όχι της Ευρώπης αλλά του ΟΟΣΑ, στο μείγμα λέει κράτος. Και μάλιστα ακούω και το χαριτωμένο ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι για τους πλούσιους. Μα όταν πολύ λίγοι ασφαλίζονται, πλούσιοι είναι αυτοί που δεν χρειάζονται την ασφάλιση. Ο πολύς κόσμος χρειάζεται να είναι ασφαλισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως «όταν κάποιος ασφαλιστεί για την υγεία του ιδιωτικά, έχει αντικίνητρα, δηλαδή πληρώνεις υποχρεωτικά κοινωνική ασφάλιση, δεν εκπίπτει το ασφάλιστρο εάν ασφαλίζεσαι ιδιωτικά, αντίθετα υπάρχει και φόρος ασφαλίστρου».

«Υπάρχουν μόνο αντικίνητρα που σημαίνει ότι το κράτος δίνει μόνο μια ξεκάθαρα κατεύθυνση προς το που πρέπει να πάνε τα πράγματα. Με αυτά τα αντικίνητρα, το 15% των συμπολιτών μας ασφαλίζεται και έχει ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας. Και μάλιστα με έρευνες που κάνουμε οι εταιρείες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δείχνουν ότι το πρώτο προϊόν σε ζήτηση ασφάλισης είναι η Υγεία», τόνισε με έμφαση.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «οι ήρωες γιατροί που δουλεύουν με τον κορωνοϊό και δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, το αντίθετο, εξαιρετική δουλειά κάνουν, υπάρχουν όμως και μύρια όσα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν διπλά ασφάλιστρα για τον ίδιο κίνδυνο».

1 Comment

  1. Avatar

    Το 5,7 δις που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες από την τσέπη τους είναι ένα δεδομένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το ερώτημα είναι πόσο θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες αν με κάποιο τρόπο όλοι ασφαλίζονταν. Αναμένω απάντηση!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *