Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου: «Σύντομα θα ξυπνήσουμε σε διαφορετικό κόσμο»

Η παραδοσιακή ασφάλιση έχει τελειώσει, αλλά εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ξεπερασμένους τρόπους. Πρέπει να προλάβουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας, να καταλάβουμε τον σύγχρονο καταναλωτή, να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία και να προσαρμόσουμε το προϊόν μας – ακόμη και αν αυτό σημαίνει μικρότερα περιθώρια κέρδους. Αλλιώς θα καταστούμε μη βιώσιμοι, είπε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου χαιρετίζοντας την 21η πρώτη Ασφαλιστική & Αντασφαλιστική Συνάντηση της Ύδρας.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Την ασφαλιστική αγορά σε διεθνές επίπεδο, ορίζουν και καθορίζουν τα χαμηλά επιτόκια, οι νέοι κίνδυνοι, η κλιματική αλλαγή και αύξηση των φυσικών καταστροφών, η έλευση των big data, αλλά και οι νέες κοινωνικές δομές. Ο κόσμος που προσπαθούμε να ασφαλίσουμε αλλάζει και μάλιστα, ριζικά. Οι καταναλωτές ζητούν καλύψεις σχετικές με τις ανάγκες τους και ζητούν να έρχονται γρήγορα, φτηνά από πολύ διαφανείς και ηθικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ξεπερασμένους τρόπους και κοστοβόρους ρυθμούς. Πρέπει να επανακαθορίσουμε το ρόλο μας και να εκμεταλλευτούμε τα big data, τα οποία θα μας ανοίξουν το δρόμο να δίνουμε στο σωστό άνθρωπο τη σωστή προστασία τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο.

Αυτό πρέπει να προλάβουμε να το κάνουμε πριν προλάβουν να το κάνουν άλλες μη- ασφαλιστικοί παράγοντες όπως η Google, το Facebook, η Apple. Το ερώτημα δεν είναι αν θα το κάνουν, αλλά πότε θα το κάνουν. Πρέπει να βρούμε πώς θα αντιδράσουμε εμείς απέναντι σε αυτό – η συνεργασία ίσως να είναι η λύση.

[box]

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά γρηγορότερα από τη χώρα στο σύνολό της. Είναι αξιόπιστη, κεφαλαιακά ισχυρή και έτοιμη να αναλάβει τον συμπληρωματικό στην κοινωνική ασφάλιση ρόλο, που της αναθέτει η παρούσα κυβέρνηση. Μπροστά της ανοίγονται νέοι ορίζοντες, αρκεί να μην αγνοήσει το τρένο της τεχνολογίας και το σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι – αλλιώς θα καταστεί μη βιώσιμη: (Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Ύδρα, 26/9/19) [/box]

Πολύ γρήγορα πλησιάζει ο καιρός που θα ξυπνήσουμε σε ένα διαφορετικό κόσμο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό που θα συμβαίνει γύρω μας, ειδικά όσον αφορά τον ανταγωνισμό, μας είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, από το βήμα του Συνεδρίου που παραδοσιακά συμπληρώνει το ετήσιο τριήμερο συναντήσεων Ασφαλιστών – Αντασφαλιστών. Και συνέχισε:

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταιγίδα προκλήσεων αλλά και ευκαιριών. Η παραδοσιακή ασφάλιση έχει τελειώσει. Η τεχνολογία την έχει τελειώσει και θα την τελειώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Καλούμαστε να συμβαδίσουμε με τις νέες πραγματικότητες συνεχίζοντας να παράγουμε προϊόντα που προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στη ζωή και την εργασία των πολιτών.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι ισχυρή κεφαλαιακά και θωρακισμένη, μετά και την πρωτοφανή συσσώρευση των ευρωπαϊκών κανονιστικών ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο αν αυτή η κανονιστική καταιγίδα συνεχιστεί τότε η παραδοσιακή ασφάλιση θα καταστεί μη βιώσιμη και τη θέση της θα πάρουν ανεξέλεγκτες οντότητες, ελεύθερες να δρουν εκτός κανονιστικού πλαισίου, κάτι που ήδη είδαμε να συμβαίνει στις παραδοσιακές αγορές των ταξί και των ξενοδοχείων.

Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ ρυθμιστικού πλαισίου και ανταγωνιστικότητας, το σημείο εκείνο όπου το ένα δεν θα βλάπτει το άλλο, είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και αυτό ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρώπη είναι σημαντική αγορά, η τρίτη μεγαλύτερη με μερίδιο 30% στην παγκόσμια πίτα. Η Ελλάδα φυσικά είναι από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες στην Ευρώπη. Το μέσο ασφάλιστρο ανά κεφαλή είναι 386 ευρώ τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.300 ευρώ. Παρόλα αυτά η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά δυνατά και μάλιστα, γρηγορότερα από το ΑΕΠ: το 2018 σε σχέση με το 2019 η ανάπτυξη ήταν +2%, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κυμαίνεται περίπου στο 4%.

Και καθώς η κοινωνική ασφάλιση ξέρουμε ότι παύει πλέον να είναι η πιο γενναιόδωρη στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε ότι εδώ βρίσκεται ένας μεγάλος και σημαντικός ρόλος για την ιδιωτική ασφάλιση, συνέχισε, αυτός του να συμπληρώσει την κρατική κοινωνική.
Τις εξετάσεις για κάτι τέτοιο η ελληνική αγορά τις πέρασε προ πολλού, την περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης όταν υποστήριξε με 2,5 δις ευρώ το κούρεμα των ομολόγων (PSI), ώστε κανείς ασφαλισμένος της να μην υποστεί τις συνέπειές του. Ταυτόχρονα, προσαρμόστηκε άμεσα στο Solvency II. «Είμαστε μια αξιόπιστη αγορά με ευρωπαϊκό διαβατήριο και έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 10.000 διαμεσολαβητές και περίπου 20.000 ανθρώπους έμμεσους εργαζόμενους» κατέληξε.

Τέλος ο κ. Σαρρηγεωργίου χαιρέτισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται σε μια εσωτερική συγκέντρωση της ιδιωτικής ασφάλισης ένα μέλος της κυβέρνησης: αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, για εμάς είναι big news, είπε ο Πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ήδη δουλεύει μαζί με το Υπουργείο, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν συντάξεις, υγεία και φυσικές καταστροφές.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *