Skip to content

Ανάγκη για αυτόματη και απομακρυσμένη πραγματογνωμοσύνη

Καθώς ο κλάδος των ασφαλίσεων προσαρμόζεται στον παγκόσμιο αντίκτυπο του κορονοϊού, η ζήτηση από καταναλωτές για απομακρυσμένη πραγματογνωμοσύνη ζημιών ενός οχήματος δεν ήταν ποτέ υψηλότερη. Το 2022 θα είναι μια χρονιά επανάσταση στον κλάδο ζημιάς οχημάτων για όλους τους εμπλεκόμενους (φροντίδα ατυχήματος, οδική βοήθεια, ασφαλιστικές εταιρείες, πραγματογνώμονες, φανοποιεία). Πρόκειται να δούμε μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή στους ασφαλιστές και τους επισκευαστές που εξετάζουν πώς να διεκπεραιώσουν όλο και περισσότερες από τις απαιτήσεις τους εξ αποστάσεως.

Η σημασία της απομακρυσμένης πραγματογνωμοσύνης

Η μεταδοτική φύση του Covid-19 – και τα μέτρα lockdown που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό του – σημαίνει ότι υπάρχει πλέον έντονη ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των φυσικών σημείων επαφής κατά την αξιολόγηση και την επισκευή τρακαρισμένων οχημάτων. Οι επισκευαστές και οι πελάτες συνειδητοποιούν ότι η υπάρχουσα διαδικασία – που συχνά απαιτεί πολλαπλές περιπτώσεις επαφής καθώς αξιολογείται ένα τρακαρισμένο όχημα δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες απαιτήσεις για κοινωνική απόσταση.

Αυτοματοποιημένη Ηλεκτρονική Εκτίμηση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η χρήση λογισμικών προγραµµάτων στον κλάδο αποζηµίωσης υλικών ζηµιών οχηµάτων δεν είναι αρκετά διαδεδομένη παρόλα αυτά έχει μια ενεργή παρουσία και στοχεύει στην καθιέρωση των νέων εφαρµογών στην ασφαλιστική αγορά.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουµε ένα ατύχηµα. Με τη λήψη επτά συγκεκριμένων προτύπων φωτογραφιών από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή από τη φροντίδα ατυχήματος, κοστολογείται αυτόματα το κόστος επισκευής της εξωτερικής ζηµιάς του οχήµατος. Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει και καταγράφει µε θερμική απεικόνιση τη ζηµιά, ενώ το λογισμικό υπολογίζει και αναλύει το κόστος ζηµιάς. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η τεχνητή νοηµοσύνη αναγνωρίζει µόνο εξωτερικές ζηµιές. Στην περίπτωση που υπάρχουν και εσωτερικές ζημιές, τότε ενεργοποιείται η δεύτερη εφαρµογή, που είναι το video αποµακρυσµένης επικοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός βιντεοσκοπεί από το κινητό του τις ζημιές και μέσα από μια εφαρμογή που του έχει στείλει η ασφαλιστική εταιρεία στέλνει το βίντεο και δρομολογείται η απομακρυσμένη αξιολόγηση των ζημιών.

Πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης αξιολόγησης ζημιών

Η απομακρυσμένη αξιολόγηση ζημιών έχει πολλά οφέλη, όπως:

  •  Λιγότερα σημεία επαφής μεταξύ ασφαλιστών, επισκευαστών και αντισυμβαλλομένων.
  •  Μειωμένοι χρόνοι αξιολόγησης, πιθανώς σε λεπτά, εάν οι εικόνες μεταφορτώνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία από την τοποθεσία του οχήματος.
  •  Μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς η τεχνολογία είναι εκπαιδευμένη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ατυχήματα και λειτουργεί σύμφωνα με ένα σταθερό, αναπαραγόμενο πρότυπο, σαρώνοντας κάθε εικόνα της κατεστραμμένης περιοχής.
  • Εξελιγμένα και ταχύτερα επίπεδα εξυπηρέτησης, καθώς η διαδικασία επιταχύνεται όπως επίσης και οι εκτιμήσεις επισκευής και παραγγελίας ανταλλακτικών

πηγή: Pricefox

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *