Skip to content

Ανακοίνωση για την κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στις ασφαλιστικές

Την παρακάτω ανακοίνωση που αφορά την υπό διαπραγμάτευση κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εξέδωσε η Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση:

Συνάδελφοι,

Η διαπραγμάτευση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο! Την Τετάρτη 12/6, ο ΟΜΕΔ εξέδωσε τη μεσολαβητική απόφασή του, την οποία η Ομοσπονδία του κλάδου ΟΑΣΕ αποδέχθηκε, ενώ οι εργοδότες την απέρριψαν.

Ήδη με την τωρινή του πρόταση, ο ΟΜΕΔ αποδέχεται σημαντικές αξιώσεις των εργοδοτών. Μειώνει το ύψος των επιστημονικών επιδομάτων, καταργεί τα επιδόματα ξένης γλώσσας, ταμείου, θέσης κ.ά. Ιδιαίτερα χτυπητή είναι η μείωση στις λεγόμενες «ασφαλιστικές – θυγατρικές τραπεζών», που πρακτικά εξισώνονται προς τα κάτω με τις υπόλοιπες! Παράλληλα, η ΣΣΕ που προτείνει δε συμπληρώνει πλέον τις παλαιότερες, αλλά τις καταργεί! Τέλος, αφήνει άλλη μια φορά εκτός Σύμβασης -όπως το έκανε και η πρόταση της Ομοσπονδίας βέβαια- τους «ενοικιαζόμενους» και άλλους εργαζόμενους του κλάδου.

Αυτό που ωστόσο πρέπει να καταλάβουν οι πάντες είναι οι στοχεύσεις των εργοδοτών του κλάδου. Η ΕΑΕΕ προσήλθε στο «διάλογο» με πρόταση που ουσιαστικά θα εξίσωνε τον κλαδικό με τον κατώτατο μισθό, θα εξαφάνιζε το επίδομα πολυετίας και γενικώς θα άφηνε καθηλωμένο το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου σε εξευτελιστικά επίπεδα, μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα δύο παραπάνω παραδείγματα, από τα οποία φαίνεται πως οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για την κλαδική ΣΣΕ θα έφερναν, σε σχέση με την προηγούμενη κλαδική σύμβαση, μειώσεις μέχρι και 70%! Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που έχει επιστρέψει εδώ και χρόνια σε σταθερή ετήσια κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη πιο ραγδαία, με τα σχέδια που έχουν διατυπώσει τα κόμματα του κεφαλαίου για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!

Κι όμως συνάδελφοι, αυτό που ένοιαξε την πλειοψηφία της Ομοσπονδία όταν οι εργοδότες είχαν το θράσος να διατυπώσουν μια τέτοια πρόταση, δεν ήταν η άμεση ενημέρωση κι αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, αλλά πώς θα την αποσιωπήσουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα!

Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη «επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ» που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και για την οποία «αντιπαρατίθεται» με τη ΝΔ! Αυτά είναι τα …οφέλη των εργαζομένων από την «ανάπτυξη» και την κερδοφορία του κεφαλαίου! Από τη μία οι εργοδότες αποθρασυμένοι ν’ απαιτούν εξίσωση με τον κατώτατο μισθό ώστε να μας κάνουν τη χάρη να υπάρξει ξανά Σύμβαση και από την άλλη οι συνδικαλιστές που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, χέρι χέρι, να φροντίζουν να συνεχίζεται χωρίς ενοχλητικές φωνές και κινητοποιήσεις ο «διάλογος», που σπρώχνει μόνιμα τους μισθούς μας προς τα κάτω…

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία της ΟΑΣΕ μετά την απόρριψη της πρότασης μεσολάβησης από τους εργοδότες, προσανατολίζεται να προσφύγει στη διαιτησία του ΟΜΕΔ. Δέχεται δηλαδή να μπει χωρίς καμία προσπάθεια κινητοποίησης σε νέο διάλογο γι ακόμη πιο μειωμένη κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με αυτή που αυτή τη στιγμή προτείνει ο ΟΜΕΔ, το αποτέλεσμα της οποίας όμως αυτή τη φορά θα είναι δεσμευτικό, ακόμη κι αν η απόφαση της διαιτησίας φτάσει τους μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα!

Επιχειρήματα πως η Σύμβαση που θα προκύψει θ’ αφορά μόνο τους «νέους» και πως μισθοί των «παλιών» εργαζομένων είναι δήθεν «διασφαλισμένοι» δεν ευσταθούν. Όπως οι όποιες αυξήσεις αφορούν τους πάντες, έτσι και το «κόψιμο» επιδομάτων κ.ά. μπορεί ν’ αξιοποιηθεί από τους εργοδότες, προκειμένου να πιεστούν συνάδελφοι ν’ αποδεχθούν νέες περικοπές.

Ως εδώ! Αρκετά με τα παζάρια πίσω από την πλάτη των εργαζομένων!

Οι ίδιες οι εξελίξεις δείχνουν πως μόνο η δική μας οργάνωση και αγωνιστική μπορεί να επαναφέρει μια κλαδική ΣΣΕ θετική για τους εργαζομένους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα καταλήξουμε σε σημαντικές μειώσεις σε σχέση με παλιότερες ΣΣΕ, γυρίζοντας τις κατακτήσεις του κλάδου δεκαετίες πίσω.

Εδώ και τώρα να προχωρήσουμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα σωματεία του κλάδου. Να σημάνει συναγερμός για τις άθλιες επιδιώξεις των εργοδοτών!

Με όλους τους εργαζόμενους ενημερωμένους, να προχωρήσουμε σε καλά προετοιμασμένη κλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ με βάσει τις σύγχρονες ανάγκες μας:

  • Με κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας στον κλάδο, απευθείας πρόσληψη στις εταιρείες και ενιαίες εργασιακές σχέσεις για όλους.
  • Με κανέναν στον κλάδο κάτω από τα 976 ευρώ και ετήσια κλιμάκια.
  • Με 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, ενιαίο πρωινό ωράριο σε όλο τον κλάδο, Δευτέρα με Παρασκευή.
  • Με καθορισμένα διαλείμματα εντός ωραρίου, καθορισμένες επαγγελματικές ασθένειες, αυξημένα μέτρα προστασίας της μητρότητας και των νέων γονιών κ.ά.

Γύρω από αυτή την πρόταση αγώνα της ΕΑΣΚ, την οποία καταθέτουμε στην ΟΑΣΕ και σε κάθε σωματείο, πρέπει σήμερα να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Να γυρίσουν την πλάτη τόσο στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΟΑΣΕ, όσο και στα πολιτικά κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ που τις στηρίζουν και στήνουν σήμερα έναν προεκλογικό ψευτοκαυγά γύρω από τα εργασιακά, την ώρα που όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει τους αντεργατικούς νόμους που επιτρέπουν στο κεφάλαιο να ξεσαλώνει σε βάρος μας!

Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο μας δείχνουν τον δρόμο! Στο τμήμα κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, στη Mellon και τη First Data για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων: Όπου υπάρχουν σωματεία που παλεύουν για την οργάνωση των εργαζομένων και όχι για τη διασφάλιση της «εργασιακής ειρήνης» και τους «κοινωνικούς διαλόγους», οι συνάδελφοι ανταποκρίνονται, συσπειρώνονται, κινητοποιούνται!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *