Skip to content

Ανακοίνωση ΕΑΣΚ για την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου

Στις 24 Σεπτέμβρη απεργούμε! Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10:30 στα Προπύλαια!

Κόντρα στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που έρχεται να συμπληρώσει την αντεργατική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουμε: την οργανωμένη απάντησή μας για να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Ένα πολυνομοσχέδιο που από τη μια πλευρά δίνει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα σαρώνει όσα εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη για όλους» που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ίδια με τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη στους τραπεζίτες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από τη μία, ενώ από την άλλη εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, αύξηση της ανασφάλεια και των ελαστικές εργασιακών σχέσεων, συνοδευόμενη από τη σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τα ίδια τα σωματεία και η δράση τους. Για αυτό στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα προβλέπουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων, το χτύπημα των ζωντανών γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων, ακόμη και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας. Και αφήνουν στον υπουργό εργασίας το δικαίωμα να νομοθετεί τις λεπτομέρειες, για να βάλει ταφόπλακα στη ζωή και τη δράση των σωματείων!

Και στον κλάδο των ασφαλιστικών, η αντεργατική πολιτική χτυπά σφοδρά το σύνολο των εργαζομένων. Η χρόνια απουσία κλαδικής ΣΣΕ και η επέκταση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας έχει δημιουργήσει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Η ΕΑΕΕ αξιοποιεί την αντεργατική νομοθεσία που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αρνείται την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης. Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής επίσης αρνείται να υπογράψει ξανά επιχειρησιακή ΣΣΕ, με την τωρινή να είναι ήδη στις τελευταίες μέρες της μετενέργειάς της.

Την ίδια ώρα, σε μια σειρά χώρους προχωρούν «ψηφιακοί μετασχηματισμοί» και άλλα παρόμοια εύηχα σχέδια, που όμως πάντα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: «Εθελοντικές» ή υποχρεωτικές εσωτερικές αντεργατικές ανακατατάξεις, εντατικοποίηση και τελικά …μαζικές απολύσεις. Τέτοια σχέδια ήδη είδαμε να εκδηλώνονται όλο το προηγούμενο διάστημα στην ΝΝ και αλλού, ενώ τώρα φαίνεται να βρίσκονται μπροστά μας στο Επικουρικό Κεφάλαιο και στην Interamerican.

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, εκατοντάδες συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 24/9. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΕΑΣΚ κατέθεσε στην Ομοσπονδία και σε σωματεία του κλάδου πρόταση για συμμετοχή στην απεργία. Και όμως, μέχρι στιγμής η ΟΑΣΕ κρατάει στάση «αναμονής»… Στοιχίζεται για ακόμη μια φορά πίσω από τη συνδικαλιστική μαφία που ηγείται στη ΓΣΕΕ, παρά το ξεκάθαρο αλισβερίσι και την αλληλοϋποστήριξη αυτής με την κυβέρνηση.

Δεν θα τους περάσει όμως. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που πρέπει τόσο στα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου, όσο και στον απεργοσπαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ.

Οργανωνόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς, προχωρώντας σε συσκέψεις και συνελεύσεις! Δεν δεχόμαστε και αντιπαλεύουμε κάθε απόλυση, κάθε αντεργατική ανατροπή κι εκβιασμό, στις επιχειρήσεις που προχωρούν τέτοιοι σχεδιασμοί. Ερχόμαστε σε επαφή με τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, ώστε να αντιπαλέψουμε συλλογικά και αγωνιστικά αυτές τις εξελίξεις!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *