Skip to content

Αναλυτικά οι κρατήσεις σε φόρους και εισφορές για τους Διαμεσολαβούντες

Όσο αναλυτικά γίνεται βεβαίως, με τόσες διαφορετικές κλίμακες και παραμέτρους που περιέχει το νέο Νομοσχέδιο.

Ξεκινάμε με το άρθρο 39, που αναφέρεται στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Για  όσους ήταν ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ασφαλιστική εισφορά για την σύνταξη πρσοδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των καθαρών εσόδων του επαγγελματία.

Ωστόσο για τους νέους ασφαλισμένους, με την προϋπόθεση ότι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή Επιμελητήρια ή ότι θα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, ισχύουν κάποιες εκπτώσεις.

Οι συγκεκριμένοι τα πρώτα δύο χρόνια θα καταβάλουν ποσοστό 14% αντί για 20%, τα επόμενα τρία χρόνια 17% αντί για 20% και μετέπειτα το 20% όπως όλοι οι υπόλοιποι.  Η έκπτωση στην εισφορά δεν διαγράφεται αλλά επιστρέφεται σε ορίζοντα 15ετίας με τμηματικές δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η συγκεκριμένη διαφοροποίηση κατατέθηκε στη Βουλή αφορούσε μόνο τους ασφαλισμένους που θα υπάγονταν στο ΕΤΑΑ (γιατροί –  μηχανικοί – δικηγόροι και οικονομολόγοι) και μετά την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τα Σωματεία της Διαμεσολάβησης επεκτάθηκε και σε άλλους πτυχιούχους εγγεγραμένους σε άλλα Επιμελητήρια.

Η εισφορά υγιεινομικής περίθαλψης υπολογίζεται στο 6,95% του ασφαλιστέου εισοδήματος ενώ και πάλι για τους νέους ασφαλισμένους, τα πρώτα δύο χρόνια το ποσοστό μειώνεται στο 4,87% και για τα επόμενα τρία χρόνια πηγαίνει στο 5,91% του ασφαλιστέου εισοδήματος.

Η συνολική εισφορά για τους παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενος φτάνει στο 26,95% επί των καθαρών εσόδων τους.

Οι ελάχιστες ετήσιες εισφορές ανέρχονται στα 1895 ευρώ  (όπως ισχύει και για τους μισθωτούς) και οι μέγιστες φτάνουν τα 18.954 ευρώ περίπου.

Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (άρθρο 9) και για τους οποίους το εισόδημα προέρχεται απο απασχόληση σε ένα ή δύο νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται όσα ισχύουν για τους μισθωτούς (άρθρο 38): τα 2/3 των εισφορών καταβάλλονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον εργαζόμενο.

Προς διευκρίνιση παραμένει το πώς αντιμετωπίζονται  οι Διαμεσολαβούντες που ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εργοδότη ένα νομικό πρόσωπο (Αποκλειστικό Δίκτυο), δεν εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και πληρώνονται με βεβαίωση παροχής υπηρεσιών. Αν ισχύει  και εδώ το μισθωτό καθεστώς, δηλαδή τα 2/3 των εισφορών κατευθείαν από τον εργοδότη, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά.

Τώρα, οι εργαζόμενοι με περισσότερα από 40 χρόνια ασφάλισης, μπορούν να καταβάλουν κατά 50% μειωμένη συνταξιοδοτική εισφορά και να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς όμως, η συγκεκριμένη εισφορά να προσμετράται στη σύνταξη που θα τους καταβληθεί όταν συνταξιοδοτηθούν (…)

Μέχρι τις 31/12/16 οι κατηγορίες ασφάλισης στον ΟΑΕΕ παραμένουν ως έχουν.

Τέλος στο Άρθρο 45 περιγράφονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και λειτουργία κοινού μητρώου ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, κάτι που θα δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες για περισσότερη πίεση από το κράτος για την είσπραξη των οφειλών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Άρθρο 46 για τις δυνατότητες που αφήνει ανοιχτές στο μέλλον, στους Υπουργούς, να θεσπίζουν τεκμαρτό υπολογισμό ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερομισθίων και εισφορών, για κλάδους επιχείρησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που η επιχείρηση θα δηλώνει (!)  – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τον προσδιορισμό τεκμαρτού εισοδήματος στον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Φορολογία

Τέλος, ως προς τα τελευταία άρθρα του Νομοσχεδίου τα οποία περιγράφουν τα νέα φορολογικά καθεστώτα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους είναι πια ενιαίοι όπως ενιαία για τα δύο μέρη είναι πλέον και η κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κατά τα άλλα, η  φορολόγηση των εταιρειών ΟΕ και ΕΕ μεταβάλεται από 26% που ήταν έως τις 50.000 ευρώ σε 29% και παραμένει στο 33% σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Αυτό που προκύπτει εδώ είναι ότι για καθαρά εισοδήματα μέχρι περίπου 37.000 ευρώ,  η φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων( ελεύθεροι επαγγελματίες) είναι ευνοϊκότερη από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Μιλάμε για την φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων όπως ισχύει για τα εισοδήματα του 2016, με τη φορολόγηση ΟΕ και ΕΕ όπως ισχύει επίσης από το 2016 (αρκετοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές έχουν τέτοια νομικά πρόσωπα).

Μάλιστα, για εισοδήματα έως 33.000 περίπου ευρώ οι νέοι συντελεστές είναι ευνοϊκότεροι και από το μέχρι σήμερα ισχύων σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών – αλλά  όμως είναι αισθητά αυξημένοι στα εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό και ιδιαίτερα στα εισοδήματα των 40.000 ευρώ και άνω.

Οι ασφαλιστικές εισφορές πάντως θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες το 2017 σε σχέση με το 2016  – βεβαίως την ακριβή επιβάρυνση για να τη προσεγγίσει κάποιος θα πρέπει να υπολογίσει τις εισφορές του 2016 και τα καθαρά του εισοδήματα, για να καταλάβει την διαφορά.

Σημειώνεται ότι επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν έξοδο, οι όποιες αυξήσεις θα επιφέρουν μείωση φορολογίας το 2018.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *