Skip to content

Αναμένεται νέα νομοθεσία για μικρά δίκυκλα. Ενημερωμένες οι ασφαλιστικές

Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγούν δίτροχα μέχρι 125 κ.εκ. (δίπλωμα Α1) θα περάσει εντός των ημερών από την Βουλή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη και έχουν γνωμοδοτήσει θετικά επ’ αυτού καθώς εκτιμάται ότι αφ’ ενός θα οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις στα ασφάλιστρα δίτροχων αφ’ ετέρου θα αυξήσει τις πωλήσεις δίτροχων μικρού κυβισμού.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές ετοιμάζουν μικρές αυξήσεις πάνω στα ασφάλιστρα μικρών δίτροχων καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των πωλήσεων δίτροχων αυτής της κατηγορίας θα οδηγήσει και σε αύξηση των ζημιών.

Επειδή ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν ήδη προγράμματα ασφάλισης συγκεκριμένων χρονικών περιόδων (τρίμηνες, εξάμηνες, ετήσιες) ανάλογα με την χρήση που γίνεται στο δίτροχο αλλά ταυτόχρονα παρέχουν τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης, ειδικά εάν τα ασφάλιστρα είναι υψηλά λόγω κυβισμού ή άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ασφαλιστική αγορά, οι ενδεικτικές τιμολογήσεις εξαμηνιαίων ασφαλίστρων μικρών δικύκλων (από 50-125 κυβ. εκατ.) κυμαίνονται πέριξ των 45-50 για την Αττική, 35-40 ευρώ για Θεσσαλονίκη και πέριξ των 30 ευρώ  για την επαρχία.

Καθοριστικοί παράγοντες είναι η ηλικία του οδηγού και ο χρόνος που κατέχει το δίκυκλο, ο χρόνος που έχει δίπλωμα οδήγησης  καθώς και οι στατιστικοί πίνακες ατυχημάτων στις περιοχές που θα κινηθεί.

Επίσης, εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση παραγωγής στους κλάδους ατυχήματος και κλοπής με δεδομένο ότι οι κλοπές δικύκλων είναι πολύ αυξημένες και συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις δικύκλων πάνω από 50 κυβικά εκατοστά μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 κινήθηκαν με αυξητικούς ρυθμούς άνω του 7%.

Ν. Σακ.

1 Comment

  1. Avatar

    Δικαίωμα οδήγησης μηχανής μέχρι 125cc θα έχουν όσοι έχουν ήδη δίπλωμα αυτοκινήτου άνω των 10 ετών. Αυτό διευκρινήστε στο αναγνωστικό σας κοινό και πριν αρχίσει να αγοράζει ανεξέλεγκτα μοτοσυκλέτες.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *