Skip to content

Ανανεωμένο πρόγραμμα και νέο μοντέλο λειτουργίας αναβαθμίζουν το ΕΙΑΣ

Με νέα προγράμματα, εκτεταμένες συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού, με εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως και ψηφιακή αναβάθμιση, θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών. Οι ασφαλίσεις drones, κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και σύνδεση της περιβαλλοντικής ευθύνης με το σύγχρονο επιχειρείν, αποτελούν μέρος της «ατζέντας» του 2019, όπως επισημαίνει στο Underwriter.gr ο κ. Νίκος Σωφρονάς, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου. Εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον είναι όλο και περισσότερο οι Διαμεσολαβητές, ενώ ο αριθμός αυτών που επιζητούν την επιμόρφωση έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία.

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
kosmas@underwriter.gr

Κύριε Σωφρονά, η έντονη μεταβλητότητα της εποχής που διανύουμε, με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, αλλά και την παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πώς επηρεάζει ή διαμορφώνει τα εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρει το Ινστιτούτο;

Οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η τεχνολογία, απαιτούν άλλο «κοίταγμα» στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Απαιτούν αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας και αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, νέους θεματικούς τίτλους και επέκταση διασυνδέσεων με έγκριτα Πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς ασφαλιστικής εξειδίκευσης και επαγγελματικής πιστοποίησης. Κύριο μέλημά μας είναι το Ινστιτούτο να αποδεικνύεται επίκαιρο, ευέλικτο στην αποτελεσματική απάντηση των προκλήσεων, ικανό να αξιοποιεί τις εμφανιζόμενες ευκαιρίες και, πρωτίστως, ικανό να προηγείται των εκπαιδευτικών εξελίξεων και των απαιτήσεων παροχής αποδοτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, κατά τις έννοιες «high value for money» και «high return on training and development investment».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΙΑΣ έχει πολλαπλασιάσει τις ακαδημαϊκές συνεργασίες του με αξιοπρόσεκτα Πανεπιστήμια της Χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρω το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ έχει ενδυναμώσει τις διεθνείς συνεργασίες του, ενδεικτικά αναφέρω τη συνεργασία του με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων, EFICERT.

Ως εξ αυτού, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει θεματολογικά εμπλουτιστεί, ενώ εμπεριέχει διεθνείς εμπειρίες, προτάσεις άριστων πρακτικών εργασίας, υψηλή εξειδίκευση, σημαντικό κύρος και σύγχρονα στοιχεία τεχνογνωσίας, που αντλούν και ενισχύονται από την πλέον επίκαιρη ασφαλιστική έρευνα.

Μάλιστα, η αξιοποίηση των νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών μας, επιτρέπει την παρακολούθηση του Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος, σε πραγματικό χρόνο ή ασύγχρονα, από όποιο γεωγραφικό σημείο της Χώρας μας, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό που διευκολύνει τη σύγκλιση της περιφέρειας προς το κέντρο της ασφαλιστικής τεχνογνωσίας, την Αθήνα.

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πόσο δρόμο πιστεύετε πως έχει να διανύσει ο Ασφαλιστής προκειμένου να αποκτήσει το τεχνολογικό υπόβαθρο που απαιτείται πλέον στην εποχή μας;

Οι ασφαλιστικοί μας Διαμεσολαβητές έχουν διατρέξει αξιοσημείωτη πρόοδο και εκτιμώ ότι διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των ευρύτερων. Σε αυτό έχουν συμβάλει, θα έλεγα καθοριστικά, οι ασφαλιστικές μας εταιρείες και οι εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, οι οποίες, από αρκετών ετών, έχουν ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της οργάνωσής τους και τις σχέσεις με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.

Μέσω κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι διαμεσολαβητές έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών και τις πολυσχιδείς εφαρμογές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ας μη διαφύγει της προσοχής μας, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα φυσικά ή ανθρώπινα δίκτυα πωλήσεων έχουν αναστελεχωθεί, ανανεωθεί και εμπλουτιστεί με νέους ανθρώπους, αξιόλογους, καλούς χρήστες των νέων τεχνολογιών, με σύγχρονα και αξιοπρόσεκτα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Αυτή η νέα γενιά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών «μεταγγίζει» νέα τεχνογνωσία στην αγορά μας, ειδικότερα στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και συμβάλει στην αντίληψη των νέων τεχνολογιών, ως απαραίτητο στοιχείο εκσυγχρονισμού του συνόλου των επαγγελματικών πρακτικών μας. Έμπρακτα, εντοπίζουμε πολλούς συναδέλφους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να γνωστοποιούν τις υπηρεσίες τους, να τις προβάλουν, να επικοινωνούν με το πελατολόγιό τους, να το συμβουλεύουν και να το καθοδηγούν.

Επομένως, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι ήδη παρόντες στον ψηφιακό μας «κόσμο» και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του.

Ποιές είναι ωστόσο οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα κενά που πρέπει να καλύψουν;

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει προφανώς επηρεαστεί από τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης. Αντιλαμβάνεστε ότι, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί αισθητά στη διάρκεια της κρίσης, τα «όχι» στις προτάσεις ασφάλισης έχουν αυξηθεί και, τελικώς, επηρεάζουν τη ψυχολογία των Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας.

Θα έλεγα ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά του και την απόδοση της εργασίας του. Την ίδια στιγμή, το νέο θεσμικό πλαίσιο που τον αφορά εμπεριέχει αυξημένες οργανωτικές και λειτουργικές απαιτήσεις, που του προσθέτουν «βάρη». Όμως, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής αντιλαμβάνεται πως πλέον η εργασία του αναβαθμίζεται, καθώς προϋποθέτει εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις, επανεκπαίδευση και επαναπιστοποιήσεις.

Τη συστηματοποίηση της εργασίας του, τις θεσμικές απαιτήσεις της και την απαίτηση διαρκούς μετεκπαίδευσής του, είναι καλό να τις αντιλαμβάνεται ως «πηγές» αναγνώρισης, προόδου και κοινωνικής συνεισφοράς, ώστε να αντλεί ικανοποίηση και να κατακτά νέες κορυφές.

Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει πλέον η τεκμηριωμένη συμβουλευτική και η σωστή καθοδήγηση του πελάτη. Σε αυτό προέχει να ανταποκριθεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος που θα τον διευκολύνει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, είναι η συστηματική εκπαίδευσή του, η διαρκής μετεκπαίδευσή του και η επιμόρφωσή του σε θέματα που ενισχύουν τη συμβουλευτική ικανότητά του έναντι του πελάτη.

Αυτό δεν περιορίζεται στη γνώση των ασφαλιστικών προϊόντων και των τεχνικών πωλήσεων και επικοινωνίας, αλλά επεκτείνεται στη ψυχολογία, τη συμπεριφορά και την ανάδειξη θετικών αντιλήψεων και δημιουργικής νοοτροπίας.

Ποιά η συμμετοχή των φοιτητών το τρέχον έτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια; Οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να το στηρίζουν στις εκπαιδευτικές ενέργειες;

Οι σπουδαστές του Ινστιτούτου μας έχουν πολλαπλασιαστεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Στην πραγματικότητα, έχουν υπερδιπλαστιαστεί μεταξύ των ετών 2016 και 2018. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι φορείς της αγοράς μας στηρίζουν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου, το εμπιστεύονται και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στελεχών και συνεργατών τους σε αυτό.

Όπως προείπαμε, οι νέοι θεματικοί τίτλοι, οι Πανεπιστημιακές μας συνεργασίες, η αξιοποίηση των νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και οι διεθνείς μας συνεργασίες προσθέτουν κύρος, εμβέλεια, εξειδίκευση και προτάσεις άριστων πρακτικών εργασίας στο Πρόγραμμά μας, ενώ οι δυνατότητες παρακολούθησής του on web πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτό. Μας ικανοποιεί πολύ η ανταπόκριση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στις προσπάθειές μας και αισθανόμαστε ως χρέος μας να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους αυτή, με τον καλύτερο τρόπο. Είναι στρατηγική μας επιλογή να παρέχουμε υψηλή ποιότητα, με τους πλέον σύγχρονους, άμεσους, αποτελεσματικούς και προσιτούς τρόπους.

Εντοπίζετε διαφορές στο επίπεδο ενδιαφέροντος και στο γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών νεότερης γενιάς σήμερα;

Εάν εννοείτε σε σύγκριση προς την προηγούμενη γενιά, θα έλεγα πως οι διαφορές εστιάζονται και οφείλονται στις εξελίξεις των καιρών. Σήμερα, παρατηρούμε μεγάλες ταχύτητες στη συσσώρευση πληροφοριών και στη μετάδοσή τους. Την ίδια στιγμή, όμως, τίθενται θέματα επεξεργασίας των πληροφοριών, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες.

Η νέα γενιά έχει υψηλές δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση, ώστε να την ιεραρχεί και να την αξιοποιεί. Εδώ η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οδηγεί σε σύστημα εργασίας, προσθέτει γνώσεις και εμπειρίες, ενισχύει την κριτική, την αναλυτική και τη συνθετική ικανότητα, ειδικά των στελεχών της νέας γενιάς.

Συνοπτικά, η επιδεκτικότητα στο καινούριο αποτελεί το γνώρισμα της νέας γενιάς, ενώ η εμπειρία είναι το χαρακτηριστικό της προηγούμενης. Αμφότερα ενδιαφέρουν και προσθέτουν στην αγορά μας.

Οδεύοντας προς το τέλος του 2018, ποιά τα βασικά σημεία στον απολογισμό του έτους;

Το Ινστιτούτο είναι «ζωντανός» οργανισμός. Προσέχει πολύ την ποιότητα του Προγράμματός του, επιζητεί νέες παραστάσεις και «οπτικές», ώστε να τις μεταλαμπαδεύσει στην αγορά μας και στο εκπαιδευτικό του κοινό, ενώ οφείλει να προσέχει πολύ το οικονομικό του αποτέλεσμα, ώστε να μπορεί να επενδύει στην ποιότητα του εκπαιδευτικού του προγράμματος, σε νεότερες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, στη μετεκπαίδευση του διοικητικού και διδακτικού του προσωπικού, στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του, αλλά και στην προσιτότητα του προγράμματός του υπέρ του κοινού του.

Το διοικητικό συμβούλιο, η γενική διεύθυνση και το προσωπικό του Ινστιτούτου, έχουμε ως κύριο μέλημά μας να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη της αγοράς και να συμβάλουμε στην πρόοδό της, ενισχύοντας την εκπαιδευτική ανταγωνιστικότητα του Ινστιτούτου, δια της εισαγωγής αποτελεσματικών καινοτομιών, υψηλής επάρκειας εκπαιδευτικού προγράμματος, υγιούς οικονομικού αποτελέσματος και σχέσεων άριστης εξυπηρέτησης του εκπαιδευτικού μας κοινού και των παραγόντων της αγοράς μας.

Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν τον απολογισμό μας αυτής της χρονιάς.

Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά, ποιά τα σχέδια και οι προτεραιότητες του EIΑΣ;

Αλλάζει η οργανωτική μας δομή, ώστε η στελέχωσή μας να προσφέρει ακόμη πιο πολύ και να ανταποκρίνεται ακόμη πιο καλά στις απαιτήσεις των μελών και των σπουδαστών μας. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συναίσθηση της ευθύνης μας προς την αγορά μας, τα στελέχη της, τους φορείς της, τους σπουδαστές μας. Θέλουμε να υπηρετούμε άριστα τα εκπαιδευτικά τους ενδιαφέροντα, στο σύνολό τους. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Σε αυτήν υπόκεινται οι κύριες προγραμματιζόμενες ενέργειές μας, ενδεικτικά της διαμόρφωσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στην ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική και στη διοίκηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εργασιών.

Επίσης, της διαμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε καινοτομικές ασφαλίσεις, ενδεικτικά αναφέρω τις ασφαλίσεις drones και τις ασφαλίσεις κινδύνων εκ της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, προτεραιότητά μας είναι να συνδέσουμε θέματα του εκπαιδευτικού μας προγράμματος με την ενισχυόμενη αντίληψη της οικολογίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης στο σύγχρονο επιχειρείν.

Σημαντική προτεραιότητά μας αποτελεί η συνεργασία μας με τις Διευθύνσεις Προσωπικού, Εκπαίδευσης και Πωλήσεων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλουμε στην εκπαιδευτική υποστήριξη του έργου τους.

Προτεραιότητά μας αποτελεί, τέλος, η εκπαιδευτική σχέση μας με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τους φορείς της αγοράς μας, ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω πρόοδό της.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *