Skip to content

Αντιπαράθεση ΕΑΔΕ-ΔΕΙΑ για την επανεκπαίδευση

Δύο είναι οι ειδήσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς τις τελευταίες μέρες.

Η πρώτη αφορά την υποχρεωτική επανεκπαίδευση των διαμεσολαβητών (ισχύει από το τέλος του 2014), και την οδηγία που απέστειλε πρόσφατα η ΤτΕ προς τους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα:

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΙΑ ζήτησε με επιστολή της προς την ΕΑΔΕ οι υποχρεωτικές 75 ώρες επανεκπαίδευσης ανά πενταετία (νόμος της ΕΕ), να διανέμονται σε 15 ώρες ανά έτος και σε 5 ώρες ανά τομέα.

Το μέτρο αυτό σύμφωνα με την Διαμεσολάβηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όχι ακόμη, μιας και για τα δύο τελευταία χρόνια (2014 & 2015) ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν αρκετά πιστοποιημένα κέντρα επανεκπαίδευσης ικανά να φέρουν εις πέρας κάτι τέτοιο, ούτε οι εταιρείες έχουν προλάβει να καθιερώσουν σχετικά πιστοποιημένα σεμινάρια.

Δια μέσου δύο φορέων της (Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ & Δήμητρα Λύχρου Πρόεδρος ΕΕΑΕ), η ΕΑΔΕ διεμήνυσε δημοσίως ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί επιταγή της ευρωπαϊκης νομοθεσίας και δεν οδηγεί στον στόχο, που είναι η αναβάθμιση του επαγγέλματος.

O Δημήτρης Γαβαλάκης (αριστερά) και η Δήμητρα Λύχρου (κέντρο) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Διαμεσολάβηση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υφίσταται και ως προς το «τεστ κατανόησης» που υποχρεούται να συμπληρώνει ο Διαμεσολαβητής στο πέρας της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλάκη, το τεστ αυτό στην ουσία μετατρέπει την επανεκπαίδευση σε διαδικασία επαναπιστοποίησης, εφόσον για να ανανεώνεται η άδεια του Διαμεσολαβητή κάθε πέντε χρόνια, θα πρέπει εκτός από τις 75 ώρες επανεκπαίδευσης, να «περνάει» με επιτυχία και το συγκεκριμένο τεστ.

«Σεβόμαστε τον επόπτη μας αλλά δεν μπορούμε να δεχόμαστε απριόρι ρυθμίσεις που καθορίζουν το επαγγελματικό μας μέλλον οι οποίες μάλιστα σχεδιάζονται ερήμην μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη είδηση αφορά τον σχεδιασμό και την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης των διαμεσολαβούντων, με πρωτοβουλία της ΕΑΔΕ και την στήριξη των Επιμελητηρίων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Με το επαγγελματικό ταμείο οι Διαμεσολαβούντες θα μπορέσουν να εκμεταλευτούν τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους μια καλύτερη σύνταξη.

Η ίδρυση του ταμείου ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την Διαμεσολάβηση που πραγματοποιεί η ΕΑΔΕ με τα επιμελητήρια Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης – στην ίδια εκδήλωση άλλωστε δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά και η αντιπαράθεση για την επανεκπαίδευση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *