Skip to content

Απειλή «καμπάνας» στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή της IDD

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στη χώρα μας από την Ε.Ε. εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εφαρμογή της Οδηγίας IDD, που έπρεπε να έχει τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2018.

«Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, μπήκε σε διαδικασία διαβούλευσης, όπου όλα τα Σωματεία έχουν υποβάλλει τις παρατηρήσεις τους και εξ’ όσων γνωρίζουμε, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου», όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Δήμητρα Λύχρου, μιλώντας στο Underwriter.gr.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα το χρόνο που απαιτεί η διαδικασία για την επίσημη υιοθέτηση της Οδηγίας IDD, η κ. Λύχρου επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Περιμέναμε το νομοθέτημα εντός του Νοεμβρίου, αλλά πλέον δεν είμαστε αισιόδοξοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, στην καλύτερη περίπτωση η διαδικασία δεν αναμένεται να προχωρήσει πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ενώ, πιθανό είναι και το σενάριο της νέας χρονιάς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως τίθεται σοβαρός κίνδυνος προστίμου στη χώρα μας εξαιτίας της μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος από την 1η Οκτωβρίου».

Συνολικά, 14 χώρες έχουν ενσωματώσει πλήρως την Οδηγία, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 9 χωρών που δεν έχουν προχωρήσει ή ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, η Οδηγία IDD κρίθηκε αναγκαία για τη μεγαλύτερη διασφάλιση και προστασία του καταναλωτή σε όλους τους τομείς. Η Οδηγία που έχει σκοπό την ομοιομορφία ρυθμιστικής αντιμετώπισης, ήρθε για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την αγορά και να διασφαλισθεί το πλαίσιο κανόνων ανταγωνισμού.

Κατηγορίες διαμεσολάβησης

Να σημειωθεί πως με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή (και εμπεριέχει και την IDD), καθορίζονται εκ νέου οι κατηγορίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, πιο συγκεκριμένα συγχωνεύονται οι κατηγορίες Ασφαλιστικού Συμβούλου και Πράκτορα σε νέα κοινή ονομασία «Ασφαλιστικού Πράκτορα», υπό την βάση ωστόσο ότι μεταξύ τους δεν υφίσταται από νομική άποψη ουσιώδης διαφορά στον τρόπο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου για την IDD, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που έχουν έδρα στην Ελλάδα και που υπόκεινται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ’ του σχεδίου νόμου για την  IDD διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Ασφαλιστικοί Πράκτορες
  • Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων
  • Μεσίτες Ασφαλίσεων (το κεφάλαιο Δ’ αναφέρεται στην εγγραφή των διαμεσολαβητών στο Ειδικό Μητρώο και στις συναφείς οργανωτικές υποχρεώσεις)

Ποινικά κολάσιμα αδικήματα

Μια επιπλέον σημαντική αλλαγή που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τη Διαμεσολάβηση, είναι η προστασία του διαμεσολαβητή, σε περίπτωση λύσης μιας σύμβασης με την Ασφαλιστική Εταιρεία, καθώς όπως εξηγεί η κ. Λύχρου «ο νέος νόμος περιορίζεται και διευκρινίζει το πλαίσιο των ποινικά κολάσιμων αδικημάτων, όπως είναι η πλαστογραφία, η απάτη, η κατάχρηση κ.α.».

Να σημειωθεί πως στις νέες διατάξεις παρέχεται προστασία στα μεσαία ή μικρά χαρτοφυλάκια που μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με κακές πρακτικές, βελτιώνοντας στην ουσία τον σχετικό Νόμο 1569/85 που προέβλεπε πως «σε περίπτωση διακοπής της σύμβασης, λόγω υπαιτιότητας ή επιλογής του διαμεσολαβητή, δεν υπάρχει δικαίωμα προμηθειών».

Όταν η λύση της σύμβασης γινόταν από πλευράς της εταιρείας “λόγω υπαιτιότητας” του διαμεσολαβητή  και εφόσον είχε το δικαίωμα μέχρι σήμερα να επικαλείται τον όρο «βαρύ παράπτωμα», τότε ο διαμεσολαβητής έχανε το δικαίωμα προμηθειών χωρίς να μπορεί να αντιδράσει έναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία, εφόσον αυτή δεν διευκρινιζόταν επαρκώς. Στη μοναδική περίπτωση που μπορούσε να λάβει δικαίωμα προμηθειών, ήταν εφόσον η ασφαλιστική εταιρεία προχωρούσε σε λύση της σύμβασης δίχως να επικαλεστεί «βαρύ παράπτωμα».

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου υπήρχε προσπάθεια καταχρηστικής επίκλησης σε “βαριά παραπτώματα”, άνευ ουσίας και για ευνόητους λόγους.

Απομακρύνοντας πλέον το «βαρύ παράπτωμα» και εισάγοντας την έννοια «Ποινικό Αδίκημα» και τους ξεκάθαρους όρους του, πλέον μια εταιρεία μπορεί να προσφύγει δικαστικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά στοιχεία και δεν εμπεριέχουν δόλο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *