Skip to content

Απλή εξέταση αίματος μαρτυρά κίνδυνο θνησιμότητας

Τον θάνατο δεν τον νίκησε ποτέ κανείς, αλλά, όπως φαίνεται, η επιστήμη μπορεί να είναι ήδη σε θέση να τον προβλέψει και μάλιστα, μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

του Νικόλα Εμμανουήλ

Αυτό που ελπίζουν οι επιστήμονες είναι στο προσεχές μέλλον να μπορούν να τον «ξεγελούν» και να τον καθυστερούν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων από τι κινδυνεύει κανείς να νοσήσει σοβαρά και εν τέλει να χάσει τη ζωή του.

Ομάδα επιστημόνων στο διάσημο γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Max Planck, ειδικευμένοι στη Βιολογία της Γήρανσης, έφτασαν στην ανακάλυψη του τεστ, μετά απο έρευνα που διήρκεσε 16 ολόκληρα χρόνια. Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας περισσότερων από 44.000 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 109 ετών, παίρνοντας συχνά δείγματα αίματος.

Στη συνέχεια αναλύοντας περί τους 226 διαφορετικούς μεταβολικούς δείκτες, οι οποίοι υπάρχουν στο αίμα, αποκτούσαν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας καθενός απο αυτών. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωναν ποιές χημικές αντιδράσεις γίνονταν σωστά και σε ποιές υπήρχε πρόβλημα, κάτι που στη συνέχεια επηρέαζε τη λειτουργία των κυττάρων στο σώμα.

Σε ποσοστό 80% η εξέταση αίματος πέτυχε να προβλέψει κίνδυνο θνησιμότητας τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ακόμη και μόλις 14 δείκτες από τους άνω είναι αρκετοί, σε συνδυασμό με το φύλο και την ηλικία ενός ατόμου, για να «μαρτυρήσουν» τους κινδύνους από τους οποίους μπορεί να χάσει την υγεία του ή και τη ζωή του. Για να καταλήξουν στα τελικά τους συμπεράσματα, πραγματοποίησαν σύγκριση μεταξύ των ατόμων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας και των υπολοίπων, εντοπίζοντας σε ποιους δείκτες διέφεραν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό, ποια ποσοστά.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, αν και για την ώρα η εξέταση δεν είναι έτοιμη για να παραδοθεί στους γιατρούς, τα θεμέλια έχουν μπει με απώτερο σκοπό η επιστήμη να μπορεί, λαμβάνοντας δείγμα, να εντοπίζει στο αίμα κινδύνους μη ορατούς κατά τα άλλα και σε συνδυασμό με το φύλο και την ηλικία, να προσδιορίζει τον κίνδυνο νόσου ή θνησιμότητας, δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ξεκινήσει ή να προσαρμόσει ανάλογη θεραπεία.

Η έρευνα συνεχίζεται με στοιχεία από τράπεζες δεδομένων από ολόκληρο τον κόσμο (να που τα λεγόμενα big data αρχίζουν ήδη να κάνουν μεγάλες διαφορές στην ιατρική) ενώ αρχικά μελετάται πώς το τεστ αίματος μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ηλικιωμένα άτομα ή σε ομάδες ατόμων με χρόνιες παθήσεις όπως οι νεφροπαθείς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *