Skip to content

Αριθμός ρεκόρ στα λουκέτα επιχειρήσεων πώλησης οχημάτων

Mείωση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και μηχανών κατά 70% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 καθώς και πάρα πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις πωλήσεων αυτοκινήτων και μηχανών. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων επηρέασε ιδιαίτερα τις νέες ασφαλίσεις αυτοκινήτου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και  Μοτοσυκλετών παρουσίασε το έτος 2020 τα περισσότερα, σε απόλυτο μέγεθος, λουκέτα, με 8.082 λήξεις επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Mείωση ανασφάλιστων οχημάτων και τροχαίων ατυχημάτων τον Δεκέμβριο

Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι τα ανασφάλιστα έχουν σταθεροποιηθεί πέριξ των 600.000 μετά από μία μεγάλη αύξηση που είχαν καταγράψει το 2019 και το α’ εξάμηνο 2020. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοκινήτου στην Ε.Α.Ε.Ε , Δημήτρης Ζορμπάς υπολόγισε ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο τέλος 2020 ανέρχονταν σε περίπου 588 χιλ.

Τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 30,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (573 τον Δεκέμβριο του 2020, έναντι 829 τον Δεκέμβριο του 2019).

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριου του 2019, οι ανθρώπινες απώλειες λόγω τροχαίων μειώθηκαν κατά 45,1%, οι βαριά τραυματίες κατά 42,6% και οι ελαφρά τραυματίες κατά 34,3%.

Παραμένει χαμηλό το loss ratio στον κλάδο αυτοκινήτου

Οι εξελίξεις αυτές (μειωμένες πωλήσεις, μείωση ανασφάλιστων, μείωση ατυχημάτων) καταφέρνουν να διατηρήσουν πολύ χαμηλά τον δείκτη ζημιών (loss ratio) για τον κλάδο αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το μέσο loss ratio της αγοράς για τον κλάδο αυτοκινήτου διαμορφώνεται κάτω από το 50% και καθιστά τον κλάδο κερδοφόρο μετά από πολλά χρόνια.

Πώς η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κράτησε όρθια την ασφάλιση αυτοκινήτου

Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι παραμένει ζωντανή η προσπάθεια να παραμείνουν ασφαλισμένα τα οχήματα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2020, οι ημέρες που δεν είχαμε lockdown ήταν περίπου 250, συνεπώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πολλοί να μην προχωρούσαν σε ανανεώσεις συμβολαίων. Ωστόσο, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κατάφερε να συγκρατήσει περαιτέρω διακοπές συμβολαίων καθώς παρακολουθούσαν τα συμβόλαια που έληγαν και καλούσαν τους ιδιοκτήτες τους να τα ανανεώσουν. Αντίθετα, οι ασφαλιστικές επισημαίνουν, ότι οι πωλήσεις που έγιναν μέσω πλατφόρμων είχαν μικρότερο βαθμό διατηρησιμότητας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *