Skip to content

Αρνητικοί στην τηλεργασία οι παλαιότεροι εργοδότες

Σε χρονιά των μεγάλων ανατροπών εξελίχθηκε το 2020 με πρώτο και καλύτερο το μοντέλο εργασίας να είναι αυτό που μετεξελίχθηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η τηλεργασία; Και πόσο σύμφωνοι είναι με αυτήν οι εργοδότες; Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν την προτιμούν. 

Μεγάλη μερίδα εργαζομένων προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι, δηλώνοντας πως είναι πολύ πιο παραγωγικοί με το ποσοστό τους, μάλιστα, να φτάνει το 84% σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και σε άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του πρώτου lockdown, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι και πάλι εξίσου υψηλά.

Αν εξετάσουμε, όμως, το θέμα από την πλευρά των εργοδοτών, τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Σε σχετική έρευνα το 38% των ερωτηθέντων μάνατζερ έκρινε την απόδοση των υπαλλήλων τους “χειρότερη” από το σπίτι, ένα ποσοστό 22% δεν ήταν σίγουροι για το τι να απαντήσουν, ενώ το 40% των μάνατζερ δήλωσαν ευχαριστημένοι.

Τα παραπάνω ποσοστά εξαρτώνται από το φύλο και την ηλικία των εργοδοτών. Παραδείγματος χάρη, το 36% των “μη- ευχαριστημένων” ήταν άντρες, ενώ μόλις το 15% ήταν γυναίκες. Το 25% των μάνατζερ νεότερης ηλικίας αδιαφορεί αν οι υφιστάμενοί τους θα δουλεύουν από το σπίτι ή θα πηγαίνουν στο γραφείο, ενώ όσο ανεβαίνουμε ηλικιακά, όλο και περισσότεροι νοιάζονται.

Γι’ αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες αξιοποιούν σχετικά software για την “παρακολούθηση” των υπαλλήλων που δουλεύουν από το σπίτι, μια μέθοδος που ζούσε μέρες δόξας στους υπολογιστές των υπαλλήλων ήδη από το 2019, αλλά τα ποσοστά της εκτινάχτηκαν ακόμα περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω πανδημίας κορονοϊού.

Έτσι, τη στιγμή που βλέπουμε τεχνολογικούς κολοσσούς – όπως Amazon, Apple, Facebook, Twitter, Google και όχι μόνο – που τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, επένδυσαν τεράστια ποσά για να διαμορφώσουν χώρους εργασίας που περισσότερο θύμιζαν πολυτελή ξενοδοχεία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία δίνοντας το περιθώριο επιλογής στους εργαζομένους τους ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, βλέπουμε άλλες εταιρείες να βάζουν τα “βαριά μέσα”, όπως αύξηση μισθού, για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους και να τους κάνουν να γυρίσουν φουλ τάιμ στα γραφεία τους.

Το σίγουρο είναι πως τα ποσοστά των εργαζομένων που επιθυμούν έστω ένα συνδυαστικό μοντέλο εργασίας στη μετά κορονοϊό εποχή με τηλεργασία σε μεγάλο βαθμό και “επιλεκτικές” παρουσίες στο γραφείο τους αγγίζουν ακόμα και το 84%.

Άρα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί όταν οι κοινωνίες θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα οριστικά αφού η εμπειρία μιας ολόκληρης χρονιάς, της φετινής, αν μη τι άλλο απέδειξε πως “η δουλειά βγαίνει” και από απόσταση.

Σημασία δεν έχει τόσο το μέρος όπου είναι ο εργαζόμενος όσο το να είναι καλά οργανωμένος, να έχει στη διάθεσή του τα κατάλληλα εργαλεία για να φέρει εις πέρας όσα έχει αναλάβει, να έρχεται σε επικοινωνία με όσα άτομα χρειαστεί και πρωτίστως, γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο, το άλφα και ωμέγα χωρίς υπερβολή για όλα τα παραπάνω. Έτσι, η τεχνολογία για άλλη μια φορά αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχό μας και αν μη τι άλλο η υποδομή και τα κατάλληλα εργαλεία υπάρχουν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος παραγωγικός στη δουλειά του -ειδικά εάν δουλεύει από το σπίτι- είναι να ξέρει τι πρέπει να κάνει, να έχει την απαραίτητη αυτονομία για να προχωρήσει στην υλοποίηση και τέλος, να μπορεί να βρίσκει άμεσα το κατάλληλο άτομο ή υπεύθυνο για περαιτέρω οδηγίες εφόσον τις χρειαστεί.

Συνεπώς, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι υπάλληλοι που εργάζονται από το σπίτι, κυρίως όσων τα καθήκοντα δεν μπορούν να “μετρηθούν” από “στεγνά” αριθμητικά στοιχεία στο σύστημα μιας εταιρείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *