Skip to content

“Ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν”: η κατάρρευση της ελληνικής δημόσιας υγείας

“Ασθενείς που θα ζούσαν, πεθαίνουν: η κατάρρευση της ελληνικής δημόσιας υγείας”. Αυτός είναι ο τίτλος προχθεσινού δημοσιεύματος της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας Guardian, συγκλονιστικός και τραγικός, που συνοψίζει την κατάσταση στην Ελλάδα: άνθρωποι χάνουν ΑΔΙΚΑ τη ζωή τους στα δημόσια νοσοκομεία επειδή λείπουν οι βασικές υποδομές.

“Επτά χρόνια λιτότητας έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε “επικίνδυνες ζώνες”, σημειώνεται στον υπότιτλο και συμπληρώνεται ότι “οι έλληνες γιατροί φοβούνται ότι θα έρθουν και χειρότερα”.

Στη λεζάντα της κεντρικής φωτό του δημοσιεύματος (από διάδρομο δημόσιου νοσοκομείου) αναγράφεται ότι “πολλοί γιατροί και νοσοκόμες δουλεύουν υπερωρίες για να κρατήσουν το σύστημα ζωντανό”…

Στο άρθρο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως μακρύ και αναλυτικό, εν ολίγοις αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα έδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (στο οποίο υπάγεται και το δικό μας ΚΕΕΛΠΝΟ), περίπου το 10% των νοσηλευομένων στην Ελλάδα είναι σε κίνδυνο να αναπτύξει κάποια θανατηφόρα νοσοκομειακή λοίμωξη, με ήδη περίπου 3000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά, συνεχίζει η εφημερίδα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στις Πτέρυγες Νεογνών.

Τα στοιχεία αυτά δε, είναι από το 2011 και το 2012 – όλοι οι έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σίγουρα η κατάσταση τώρα έχει χειροτερέψει.

[box] Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις πριν την κρίση ήταν 5% επί των εισαγωγών, όσο δηλαδή ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Το έτος 2012 ήταν 10% επί των εισαγωγών και το έτος 2016 είναι 15% επί των εισαγωγών.

2.000 θάνατοι ετησίως σχετίζονται με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις.[/box]

Για κάθε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μια νοσοκόμα είπε στην βρετανική εφημερίδα ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσομεία), ο οποίος “φωνάζει” την κατάσταση χρόνια τώρα στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν καθαριστικά, ούτε καθαρίστριες και φυσικό επόμενο, ούτε συνθήκες υγιεινής. Οι ασθενείς συχνά τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή. Το προσωπικό είναι τόσο απασχολημένο που δεν έχει καν χρόνο να πλύνει τα χέρια του ενώ συχνά δεν υπάρχει ούτως ή άλλως αντισηπτικό σαπούνι στο νοσοκομείο.

Οι προμήθειες υλικού είναι τόσο σπάνιες που συχνά τα νοσοκομεία ξεμένουν (ως γνωστόν) απο φάρμακα, γάντια, σεντόνια, γάζες, καθετήρες και χαρτομάντηλα, ακόμη και σε παιδιατρικές κλινικές. Από τις ΜΕΘ έχουν καταργηθεί συνολικά περί τις 150 κλίνες.

Η έλλειψη ανταλλακτικών στα ιατρικά μηχανήματα είναι τόσο μεγάλη, που τομογράφοι, ακτινογράφοι και άλλες πολύπλοκες διαγνωστικές συσκευές χαλάνε και μένουν… χαλασμένες.

Βασικές αιματολογικές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται πια στα περισσότερα νοσοκομεία γιατί οι δαπάνες στα εργαστήρια έχουν συρρικνωθεί. Οι μειώσεις στους μισθούς έχουν δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο ηθικό των εργαζομένων.

Ο λόγος; μα φυσικά οι περικοπές.

Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι του ΕΣΥ απολύθηκαν από τότε που ξέσπασε η κρίση, ενώ το προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

“Τα βιβλιάρια Ασθένειας παίζουν πια διακοσμητικό ρόλο”.

Αυτό έχει δηλώσει αυτολεξεί ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας ότι “η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη πληρώνεται από τη τσέπη των Ασφαλισμένων.  Ασθενείς με χρόνια προβλήματα αναγκάζονται να παίρνουν φάρμακα μέρα παρά μέρα, αντί για κάθε ημέρα, επειδή δεν έχουν χρήματα  – πληρώνουν συμμετοχή και τη διαφορά μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων”.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι:

[box] Από το 2009 η κατά κεφαλή δαπάνη για την δημόσια υγεία έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο – περισσότερο δηλαδή από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (διεθνής Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη)

Το 2014, η δημόσια δαπάνη έφτασε να πέσει στο 4.7% του ΑΕΠ ενώ προ κρίσης ήταν στο 9.9% του ΑΕΠ.

Το 2016 οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 350 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Περίπου 2, 5 εκ έλληνες έμειναν χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους είτε επειδή αδυνατούσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν μόλις 1,15 δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση προσπαθώντας όλο το 2016 να ανταπεξέλθουν σε αύξηση της ζήτησης κατά 30%.

Γι’ αυτό οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. [/box]

Με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για αυτό το λόγο να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι έλληνες, συνέχισαν οι βρετανοί, έχουν μετατραπεί σε ήρωες, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Γιατροί και νοσοκόμες κάνουν υπερωρίες αμισθί ενώ πολίτες προβαίνουν σε διάφορες φιλανθρωπίες ή δωρεές όπως…πιεσόμετρα.

Σε λίγο δεν θα υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα, συνεχίζει η εφημερίδα,  ούτε καν ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά τους, αφού λόγω των συνθηκών και της έλλειψης ευκαιριών γιατροί μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό ενώ οι φοιτητές ζητούν συστάσεις για να φύγουν – κυρίως σε Βρετανία και Γερμανία…

Εδώ το δημοσίευμα στα αγγλικά το οποίο μετέφρασε το Underwriter.gr:

https://www.theguardian.com/world/2017/jan/01/patients-dying-greece-public-health-meltdown

Η αντίδραση των Κυβερνώντων:

Όλα τα παραπάνω που δήλωσαν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ στην βρετανική εφημερίδα, έστειλαν την Κυβέρνηση σε δημόσιο παραλήρημα και ανταλλαγή δηλώσεων με την Αντιπολίτευση. Σημαιοφόρος των αντιδράσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας  Πολάκης, που βγήκε στο Ίντερνετ και μη μπορώντας να συγκρατηθεί έβρισε χυδαία τον Γιαννάκο

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *