Skip to content

Ασφάλιση Νομικής Προστασίας: απαραίτητη για επαγγελματίες

Κάθε προϊόν που βγαίνει στην αγορά, λένε οι ειδικοί, γεννιέται μέσα απο μια ανάγκη. Έτσι ακριβώς ξεκίνησε και η ασφάλιση Νομικής Προστασίας, πριν από σχεδόν έναν αιώνα, το 1917, στη Γαλλία.

Εκεί, κατά τη διάρκεια ενός από τους παλαιότερους αγώνες ταχύτητας στον κόσμο, του ράλλυ Λε Μαν, συνέβη ένα ατύχημα στην πίστα. Οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέφυγαν στη δικαιοσύνη για να λύσουν τις διαφορές τους, όμως η διαμάχη αποδείχτηκε εξαιρετικά μακρόχρονη και πολύπλοκη. Τότε διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη μιας νομικής διαφοράς και ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία Νομικής Προστασίας.

Ο θεσμός εξαπλώθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά σήμερα έχει επεκταθεί και πέρα από τα τροχαία και αφορά την κάλυψη των εξόδων για κάθε είδους δικαστική οικονομική διαμάχη ή διεκδίκηση.

Στη χώρα μας η Νομική Προστασία ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν ακόμη δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου και για αυτό το λόγο εξαπλώθηκε γοργά.

Εκείνη την εποχή, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ο πολίτης έπρεπε μόνος του να κινήσει όλη τη διαδικασία διεκδίκησης και να αναλάβει βεβαίως και όλα τα δικαστικά έξοδα.

Η Νομική Προστασία είναι μια πολύτιμη προστασία που όμως δεν λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει, όχι μόνο από την πλευρά των πολιτών αλλά και από τους ίδιους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές που θα έπρεπε ίσως να στρέψουν λίγο την προσοχή τους επάνω της.

Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της στην Ελλάδα είναι θετικές. Ένα συμβόλαιο Νομικής Προστασίας μπορεί να φανεί χρήσιμο για τον καθένα, είτε ως ιδιώτης (ατομικό  –  οικογενειακό συμβόλαιο) είτε ως επαγγελματίας – επιχειρηματίας.

Το κόστος του συμβολαίου Νομικής Προστασίας είναι προσιτό παρότι το οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών δημιουργεί δυσκολίες, ιδιαίτερα για συμβόλαια που απευθύνονται σε ιδιώτες.

Από την άλλη υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες πώλησης σε επαγγελματίες – επιχειρηματίες: για διεκδίκηση αποζημίωσης και απόκρουση ποινικών κατηγοριών, για διεκδίκηση και απόκρουση από εργατικές διαφορές ή μισθωτικές διαφορές, για διαφορές με ασφαλιστικές εταιρείες.

Το συμβόλαιο Νομικής Προστασίας καλύπτει τις αμοιβές του δικηγόρου, τα δικαστικά δαπανήματα και τέλη, τις αποζημιώσεις των μαρτύρων, την πολιτική αγωγή, τις δαπάνες των αντιδίκων και τα έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *