Skip to content

Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων: προσφέρουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Οι Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων προσφέρουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και για τις επιχειρήσεις και για τις ασφαλιστικές και για τη διαμεσολάβηση. Όλες οι κατηγορίες ασφαλίσεων επιχειρήσεων και στελεχών (μαζί με τις ομαδικές ασφαλίσεις σύνταξης και νοσηλείας) αποτελούν το 30% της ασφαλιστικής αγοράς. Αν αυξηθούν μέσα στη επόμενη διετία κατά 10% θα οδηγήσουν την ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο ετήσιας παραγωγής πάνω από 5 δις ευρώ.

Γράφει: Νίκος Σακελλαρίου

Η ασφάλιση επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβητές αφού τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια στις επιχειρήσεις που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ξεπερνούν σε πρώτη εκτίμηση τα 100 δις ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασφαλίζονται μόνο κατόπιν τραπεζικής πίεσης και ώθησης και όχι γιατί οι ίδιες το θέλουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη μέχρι σήμερα πορεία των ασφαλίσεων επιχειρήσεων είτε αυτές αφορούν αστική ευθύνη είτε προστασία έναντι καταστροφών (πυρκαγιών και λοιπών).

Η πρόσφατη παρουσίαση (Ημερίδα) που έγινε στη Θεσσαλονίκη από κοινού με την ΕΑΕΕ, το ΕΕΑ και το ΕΕΘ στόχευε στο να προβληθούν οι κίνδυνοι και οι αναγκαιότητες για την ασφάλιση επιχειρήσεων σε μία περιοχή (Μακεδονία-Θράκη) που παράγει πάνω από το 50% στα βιομηχανικά προϊόντα στην Ελλάδα και έχει το 20% του ελληνικού τουρισμού (εγχώριο και εξωτερικό).

Η οικονομική κρίση της δεκαετίας 2010-2019 δημιούργησε διπλό πρόβλημα στην ασφάλιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το πρώτο ήταν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είχαν τα απαιτούμενα κεφάλαια να ασφαλιστούν ή ακόμη και εάν τα είχαν δεν τα έστρεφαν στις ασφαλίσεις αλλά στην παραγωγή. Ωστόσο, η περίπτωση της Sunlight αλλά και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές, δείχνουν ότι όσοι προνόησαν και ασφαλίστηκαν αντιμετώπισαν τις καταστροφές με διαφορετική δυναμική και μέσα σε λίγους μήνες επανήλθαν στη πρότερη κατάστασή τους.

Οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων εκτός από τις αστικές ευθύνες των στελεχών (που στην Ευρώπη αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς κλάδους), την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και βανδαλισμών έχουν και την ανθρώπινη διάστημα που αφορά τις ομαδικές ασφαλίσεις εργαζομένων που είναι ένα βασικό ζήτημα για την ελληνική ασφάλιση.

Σήμερα η παραγωγή στους κλάδους ασφάλισης επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 30% επί των συνολικών ασφαλίστρων εάν συνυπολογίσουμε τα επιμέρους στοιχεία. Δηλαδή σε σύνολο εκτιμώμενης παραγωγής 4 δις ευρώ το 2019 , τα 1,2 δις ευρώ ασφαλίστρων του 2019 θα αφορούν όλες τις επιχειρηματικές ασφαλίσεις κάθε είδους επιχειρήσεων. Τα ασφάλιστρα αυτά (περίπου 1,2 δις ευρώ) καλύπτουν αξίες και πρόσωπα πέριξ των 100 δις ευρώ διαμορφώνοντας έτσι μία πολύ μικρή ασφαλιστική κάλυψη.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος βοηθά στην ασφάλιση

Το άλλοθι για τις χαμηλές ασφαλίσεις επιχειρήσεων και στελεχών ήταν ότι η χώρα ήταν σε κρίση και ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας είχε συρρικνωθεί. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει όπως φαίνεται και από τα στοιχεία ICAP Δεκεμβρίου.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας Δεκεμβρίου 2019 δείχνουν ότι ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 267 μονάδες έναντι 264 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, διαμορφώθηκε σε 77%. Πολύ πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι σε ποσοστό 89% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη συγκρινόμενη με εκείνη πριν από ένα έτος. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι μία επιχείρηση μπορεί να ασφαλίσει πλέον με μεγαλύτερη άνεση και τα προϊόντα της (τελική μορφή) και τις πιστώσεις της και τα πάγιά της και τους εργαζόμενούς της.

Πόσο μπορούν να αυξηθούν οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων και στελεχών

Στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς μας ανάφερε ότι εάν οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις (σε όλες τους τις  μορφές) αυξηθούν μέσα στη επόμενη διετία κατά 10% θα οδηγήσουν την ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο ετησιοποιημένης παραγωγής πάνω από τα 5 δις ευρώ.

Οι ασφαλιστικές με τη σειρά τους έχουν κάθε λόγο να θέλουν μεγάλες επιχειρηματικές ασφαλίσεις αφού και το loss ratio είναι χαμηλό και τα κόστη πρόσκτησης εργασιών είναι χαμηλά αφού τα ασφαλιζόμενα μεγέθη είναι μεγάλα.

Μεγάλα κέρδη και αλλαγή μορφή της διαμεσολάβησης

Η ανάπτυξη της ασφάλισης επιχειρήσεων και στελεχών θα σηματοδοτήσει και μεγάλη αύξηση στις εργασίες της διαμεσολάβησης. Στις ευρωπαϊκές χώρες (εντός και εκτός Ε.Ε.) η ασφάλιση επιχειρήσεων γίνεται κυρίως από εξειδικευμένους πράκτορες και μεσίτες. Υπάρχουν μεσίτες που απασχολούνται με τις ασφαλιστικές ανάγκες ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πελατολογίου και έχουν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η τάση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και στην Ελλάδα, τόσο από Έλληνες διαμεσολαβητές όσο και από ξένους πολυεθνικούς ομίλους που έχουν ήδη μεγάλη παρουσία στη χώρα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *