Skip to content

Ασφαλιστικές: Αύξηση της απασχόλησης την τελευταία διετία

«Λουκέτα», κρίση και αναδιοργανώσεις επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό την απασχόληση στον ασφαλιστικό κλάδο την τελευταία δεκαετία

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) στην Ελλάδα μπορεί να πέρασαν την 10ετή κρίση με μικρές απώλειες, αλλά σε επίπεδο απασχόλησης εργαζομένων την τελευταία διετία φαίνεται ότι ο αριθμός απασχολούμενων επανέρχεται στα επίπεδα του 2014. Σύμφωνα με παρατηρήσεις στελεχών από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές, η μεγαλύτερη κρίση και μείωση θέσεων εργασίας στις ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στην κρίση καταγράφηκε χρονικά την περίοδο 2011-2012 και μετά την περίοδο 2015-2016.

Στις δύο αυτές περιόδους έγιναν οι περισσότερες μειώσεις προσωπικού είτε μέσω απολύσεων είτε μέσω εθελούσιων εξόδων. Σύμφωνα με στοιχεία από την ΟΑΣΕ (Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος) η απασχόληση στον ασφαλιστικό κλάδο μεταξύ 2009-2018 μειώθηκε σωρευτικά κατά περίπου 2.000 εργαζομένους από 12.000 χιλιάδες το 2009 σε 9.000 πέρυσι, μείωση που οφείλεται κυρίως στα “λουκέτα” που μπήκαν σε πολλές εταιρείες  την περίοδο 2009-2012. Τα δύο τελευταία χρόνια η απασχόληση αυξήθηκε κατά 800 περίπου εργαζομένους εξαιτίας της σταδιακής ανάκαμψης της ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά την πρώτη περίοδο (2010-2012) οι περισσότερες μειώσεις ακολούθησαν τις μειώσεις παραγωγής και εσόδων των ασφαλιστικών και σε αρκετές περιπτώσεις είχαν προληπτικό χαρακτήρα ενόψει της οικονομικής κρίσης που διέρχονταν τότε η Ελλάδα. Επίσης, ήταν η περίοδος που οι μεγάλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις είχαν βάλει μπρος τα σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έτσι ουσιαστικά απομάκρυναν τους πιο παλιούς εργαζομένους που ήταν και τεχνολογικά αναλφάβητοι και αρκετά υψηλόμισθοι.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές την πρώτη περίοδο της κρίσης, μείωσαν τις θέσεις εργασίας τους κατά 15-20%. Επίσης την περίοδο εκείνη έγιναν μεγάλες αλλαγές στα οργανογράμματα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με εσωτερικές μετακινήσεις στελεχών. Τα αποτελέσματα της μείωσης προσωπικού έφεραν σημαντική μείωση στα πάγια λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων που ήταν αναγκαία μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση και της παραγωγής εκείνης της εποχής και τις διαφαινόμενες ζημιές λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω της πορείας των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, μετά το PSI και με την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων που αναπλήρωσαν τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές αποκατέστησαν σε κάποιο βαθμό τις χαμένες θέσεις εργασίας.

Στη δεύτερη περίοδο που υποχώρησε η απασχόληση στον κλάδο ήταν το 2015-2016 όταν επανήλθε στο προσκήνιο το Grexit και ήταν αυξημένη η αβεβαιότητα για την πορεία του κλάδου. Θέσεις που επικαλύφθηκαν από τεχνολογικές εφαρμογές ή εναλλακτικά δίκτυα διανομής οδήγησαν σε μείωση απασχόλησης στον κλάδο.

Από εκεί και πέρα η σταδιακή ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα βοήθησε στην άνοδο της απασχόλησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Αυτό μπορεί να ληφθεί ως ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον κλάδο σε σχέση με υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν υποστεί τεράστια καθίζηση όχι μόνο σε θέσεις απασχόλησης, αλλά και σε εργασιακές συνθήκες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *