Skip to content

Ασφαλιστικές: Να διορθωθεί η αδικία με τη φορολογία των τόκων στα ομόλογα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις τράπεζες ζητούν οι ασφαλιστικές 

Να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις τράπεζες στο θέμα της φορολογίας επί των τόκων των ελληνικών ομολόγων ζητούν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι τράπεζες στα πλαίσια των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης έχουν απαλλαγεί (deferred taxation) από την υποχρέωση της καταβολής φόρου 15% επί των τόκων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι ασφαλιστικές όμως, που έχουν επενδύσει περίπου 6 δις. Ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία τους αποδίδουν πάνω από 200 εκατ. Ευρώ ετησίως σε έσοδα κεφαλαίου υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο 15% επί των εσόδων αυτών, γεγονός που δημιουργεί και ηθικό θέμα (ανισότητα) ανάμεσα σε τράπεζες και ασφαλιστικές, αλλά και επιβαρύνει τα χρηματοοικονομικά τους δεδομένα όταν πρέπει σε καθημερινή βάση να έχουν υπέρβαση στους δείκτες φερεγγυότητας.

Αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις ασφαλιστικές ως προς τα ομόλογα

«Πρόκειται για μείζον θέμα ηθικής και οικονομικής σημασίας που δείχνει ότι οι εκάστοτε ηγεσίες αντιμετωπίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες ως το ‘φτωχό συγγενή’ του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος» μας είπε οικονομικός διευθυντής μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας. Επιπλέον δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ελληνικά ομόλογα και στις ασφαλιστικές εταιρείες που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα. Για παράδειγμα όλες σχεδόν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες φορολογούνται με 15% επί των τόκων των ελληνικών ομολόγων που αποτελούν το 60-70% των τοποθετήσεών τους, ενώ οι ξένες ασφαλιστικές που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα γλυτώνουν τη φορολόγηση αυτή. Βεβαίως υπάρχουν και εταιρείες που ανήκουν σε ξένους ομίλους όπως για παράδειγμα η Interamerican (Achmea), η οποία έχει σημαντικές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών τονίζουν ότι πέρα από την άνιση συμπεριφορά του υπουργείου απέναντι στις ασφαλιστικές και τις τράπεζες, ουσιαστικά τιμωρούνται οι ασφαλιστικές που μέσα στην κρίση της περιόδου 2010-2015 λειτούργησαν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας τα ελληνικά ομόλογα, υπέστησαν το PSI και πλήρωσαν εκατομμύρια ευρώ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.

Συμφωνεί και η Τράπεζα της Ελλάδος

Στο θέμα της κατάργησης της φορολογίας επί των τόκων των ελληνικών ομολόγων στις ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται να συμφωνεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι σύμμαχος της ΕΑΕΕ στις εισηγήσεις της προς το Υπουργείο Οικονομικών. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αν και αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος των ασφαλιστικών εταιρειών εντούτοις δηλώνουν ότι λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική σταθερότητα δεν προχωρά η κατάργηση της φορολογίας επί των τόκων των ελληνικών ομολόγων. Για τις τράπεζες προβάλλεται (ανεπίσημα) ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες τους συστήματος και δεν φορολογούνται οι τόκοι επί των ελληνικών ομολόγων για να μη χαθούν κεφαλαιακά έσοδα και επιδεινωθούν τα εποπτικά τους κεφάλαια. Η ΕΑΕΕ θα προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να λυθεί το θέμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *