Skip to content

Ασφαλιστικές: Παρακολουθούν με ανησυχία τις κινητοποιήσεις στον ιατρικό και διαγνωστικό κλάδο

Έληξε η απεργία (προς το παρόν), τα διαγνωστικά κέντρα άνοιξαν, μόνο που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν τις εξετάσεις απο τη…τσέπη τους. Να πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και ΠΕΔΥ, τους προτρέπει ο Υπουργός Υγείας.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν προγράμματα υγείας τις κινητοποιήσεις των φορέων ιδιωτικής υγείας, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές των claw back και rebate, δηλαδή της επιμήκυνσης εξόφλησης και περικοπών που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στις αμοιβές για τις εργασίες τους.

Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων είναι να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback του β’ εξαμήνου του 2018.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων και θεωρούν ότι η τιμολογιακή τους “εξόντωση” από το δημόσιο θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων και στις παροχές ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

[box]Εν τω μεταξύ έληξε χθες βράδυ αργά η απεργία που ειχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα 10/06 τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστηρία μόνο που, προς το παρόν τουλάχιστον, θα λειτουργούν απο εδώ και στο εξής με πληρωμή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ προέρχονται για εξετάσεις θα πρέπει να πληρώνουν το 85% του κόστους των εξετάσεων και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώνει ο ασφαλισμένος, δεν προβλέπεται απο το νόμο.[/box]

Τα επείγοντα περιστατικά και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Για όλους τους υπόλοιπους τα διαγνωστικά θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο από την Πέμπτη και το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετείται δωρεάν και χωρίς ραντεβού από τις υποδομές της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας), που ωστόσο είναι αναμφίβολο ότι μπορούν να σηκώσουν τον όγκο των επισκέψεων. Για αυτό άλλωστε το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιείται στα χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια.

Το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ θα ξανασυναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback). Έχουν ηδη πραγματοποιηθει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η απεργία έγινε με αίτημα την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή με μορφή ρήτρας του ποσού που υπερβαίνει, μηνιαίως, τον κλειστό προϋπολογισμό για δαπάνες υγείας που επιτρέπει ο ΕΟΠΥΥ) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική και σθεναρή συμμετοχή του κλάδου αποτελεί και το δυνατό «σημείο» στις συναντήσεις του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές

Παράλληλα κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back).

Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές (μεσαίες και μικρές) που επίσης συμμετείχαν στην απεργία, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις και άνοιξαν κανονικά τα εργαστήριά τους για όλους και χωρίς αναστολή πίστωσης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *