Skip to content

Αυξάνονται οι ευθύνες και οι κίνδυνοι για τα μέλη των Δ.Σ.

Header AIG“Η υπόθεση ότι ένας διευθυντής δεν έχει ευθύνη αν έχει δράσει με καλή πίστη αλλάζει. Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να απολογηθεί λέγοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να συμβεί ένα περιστατικό”.

Την αύξηση των αποζημιώσεων σε συμβόλαια Ευθύνης Στελεχών Διοίκησης (Directors’ and Officers’ Liabilities) σημειώνει έκθεση που δημοσίευσαν από κοινού η AIG και η ΜΚΟ  ecoDa (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διευθυντικών Στελεχών).

Η έκθεση αφορά την αύξηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα διευθυντικά στελέχη στην Ευρώπη με τους εκτεταμένους ελέγχους των ΔΣ από τα θεσμικά όργανα.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά θεσμικά πλαίσια αλλά και εταιρικές κουλτούρες. Η φύση των καθηκόντων και των ευθυνών τους και ο τρόπος με τον οποίο τίθενται σε εφαρμογή, επηρεάζεται από τις διαφορές στη δομή των διοικητικών συμβουλίων ανά την Ευρώπη. Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο σύνθετη αν λάβουμε υπόψη τις δομές των Ομίλων Επιχειρήσεων ή τις πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες που εκτείνονται σε πολλές χώρες.

Η Έκθεση υπογραμμίζει τους συγκεκριμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα διευθυντικά στελέχη σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες και παρέχει μια ποικιλία διασυνοριακών και εθνικών υποθέσεων.

Αναλύει επίσης πώς η Ασφάλιση Στελεχών Διοίκησης μπορεί να βοηθήσει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους. Καλύπτει μια πληθώρα καταστάσεων όπως η χρεωκοπία, η έλλειψη ρευστότητας, οι ποινικές ευθύνες αλλά και ο ακτιβισμός των μετόχων. Παρέχει επίσης στα διευθυντικά στελέχη λύσεις σχεδιασμένες να τους προφυλάξουν από αντιδικίες και τις εποπτικές αρχές.

Ο Roger Barker, Επικεφαλής του ecoDa/AIG Working Group, Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης, IoD, σχολίασε: «Η αναφορά αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα διοικητικά στελέχη οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις πριν αποφασίσουν να δεχθούν μια μη-εκτελεστική θέση. Η υπόθεση ότι ένας διευθυντής δεν έχει ευθύνη αν έχει δράσει με καλή πίστη αλλάζει. Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να απολογηθεί λέγοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να συμβεί ένα περιστατικό. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι σε θέση να πει ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σωστό σύστημα και διαδικασίες για να προφυλαχθεί από αυτό.»

Ο Mike Pryce, Head of Management Liability στην AIG, σχολίασε: «Τα σωστά ενημερωμένα διευθυντικά στελέχη που έχουν κατά νου την ενδεχόμενη προσωπική ευθύνη που φέρουν θα μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτού του σύνθετου περιβάλλοντος, γεμάτου νομικούς και φυσικούς κινδύνους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *