Skip to content

Αυξήσεις έως 20% στα παλαιά συμβόλαια υγείας λόγω Solvency II

“Κύμα” ανατιμήσεων στα παλαιά συμβόλαια υγείας δημιουργεί αντιδράσεις στους παλαιούς ασφαλισμένους, που βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα ειδοποιητήρια πληρωμών. Οι περισσότερες εταιρείες που είχαν παλαιά, ισόβια συμβόλαια υγείας προχωρούν αναγκαστικά σε αυξήσεις της τάξης του 10% – 20% κατά το τελευταίο τρίμηνο, λόγω Solvency II. Ο κανονισμός, προκειμένου να διασφαλίσει την ισοβιότητα, ανεβάζει κατά πολύ το ύψος των αποθεματικών που υποχρεούνται οι εταιρείες να διαθέτουν. Έτσι αυτές προχωρούν σε υψηλές ανατιμήσεις ή/και αυθαίρετα, σε μειώσεις καλύψεων, σε ασφαλισμένους που όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ουσιαστικά προεξοφλήσει μεγάλος μέρος της αξίας του συμβολαίου τους. Εναλλακτικά, τους προτείνουν νέα ασφαλιστικά προγράμματα, ετησίως ανανεούμενα, ομοίως με πολύ λιγότερες καλύψεις.

Σύμφωνα με ασφαλισμένο κύριο 65 ετών που επικοινώνησε μαζί μας, καταγγέλλοντας αύξηση της τάξης του 15% στο δικό του συμβόλαιο και την αντιπρόταση της εταιρείας για είσοδο σε νέο συμβόλαιο με χαμηλότερα ασφάλιστρα και λιγότερες καλύψεις, η προβολή της εξέλιξης του παλαιού συμβολαίου του στο μέλλον όταν θα είναι 85 ετών, διαμορφώνει εξαιρέσεις της τάξης των 65.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά το παλαιό αυτό συμβόλαιο, ουσιαστικά άχρηστο.

Από την άλλη, οι εναλλακτικές επιλογές που προτείνουν οι εταιρείες έχουν λιγότερες καλύψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εξαιρέσεις που “κουβαλά” η ηλικία του παλαιού ασφαλισμένου, δημιουργούν ένα προϊόν μάλλον “φτωχό”.

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες “πληρώνουν” σήμερα παλαιότερες εσφαλμένες τιμολογήσεις, που έγιναν προκειμένου να διαθέσουν ελκυστικά προγράμματα στην αγορά. Σήμερα το Solvency II και τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS), απαιτούν από τις εταιρείες να υπολογίζουν πόσα κεφάλαια χρειάζεται το underwriting του κάθε συμβολαίου. Έτσι βγαίνουν “κεφαλαιακά κενά” τα οποία  φαίνονται στις λογιστικές καταστάσεις και επηρεάζουν και τα Ίδια Κεφάλαια των εταιρειών αλλά και τα αποτελέσματα χρήσης τους.

Νέες διαπραγματεύσεις με κλινικές λόγω εξαγορών

Έντονη επιχειρηματική κινητικότητα παρουσιάστηκε τελευταία στην αγορά υγείας, με αποτέλεσμα την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και του Υγεία αλλά και του ενδιαφέροντος για το “Ερρίκος Ντυνάν”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα funds που εξαγοράζουν τις παραδοσιακές μεγάλες γενικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζονταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα είναι σκληροί διαπραγματευτές. Ήδη στις πρώτες επαφές που γίνονται με ασφαλιστικές , μαθαίνουμε ότι βάζουν νέους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις τιμολογήσεις ιατρικών υπηρεσιών και νοσοκομειακών δαπανών. Αν και είναι σχετικά νωρίς να βγουν αποφάσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε κάποιο βαθμό θα υπάρξουν τιμολογιακές αναπροσαρμογές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας από το φθινόπωρο, εξαιτίας των στρατηγικών που θα υλοποιήσουν οι νέοι μέτοχοι.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *