Skip to content

Αυτά είναι τα φορολογικά κίνητρα που μπορεί να δώσει η Πολιτεία για να ευνοήσει την ασφάλιση

Με βάση τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης και σε αναμονή της επιβεβαίωσής τους από τις προγραμματικές δηλώσεις, μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε σημαντικές φοροελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ήδη κάποιες -ίσως οι πιο σημαντικές- έχουν ανακοινωθεί: σταδιακή μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση στον ΕΝΦΙΑ και παρέμβαση στη φορολογία φυσικών προσώπων με χαμηλά εισοδήματα. Αυτά τουλάχιστον λέγονται ή διαρρέονται.

Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι φυσικό να ελπίζει ότι ακόμα και στην πρώτη παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στα φορολογικά μπορεί να υπάρχει ένα στίγμα για την πρόθεσή της να ενισχύσει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα από κίνητρα, χρησιμοποιώντας την ασφαλιστική βιομηχανία ως μοχλό ανάπτυξης, αλλά και επίλυσης ζητημάτων που απασχολούν τον πολίτη.

Τα αιτήματα της βιομηχανίας είτε έχουν εκφραστεί από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών είτε από το χώρο της Διαμεσολάβησης όπως και πρόσφατα έγινε στην Εθνική Συνδιάσκεψη των επιμελητηριακά εκλεγμένων.

Αυτά είναι καταρχήν η επαναφορά των εκπτώσεων στο φόρο, όπως ίσχυε προ των μνημονιακών παρεμβάσεων. Οι εκπτώσεις αυτές συνδέονται με τα ασφάλιστρα που καταβάλλει ο πολίτης για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου Ζωής.

Ταυτόχρονα, μια ενδιαφέρουσα πρόταση ειπώθηκε στη Συνδιάσκεψη και εκφράστηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΕΕΑ, Δημήτρη Γαβαλάκη, για έκπτωση στο φόρο ακινήτων, το γνωστό ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου διατηρεί ή κάνει ασφαλιστήριο περιουσίας καλύπτοντας όλους τους κινδύνους της περιουσίας!!

Η έκπτωση μπορεί να εκφραστεί με απαλλαγή του φόρου ασφαλίστρου, δυναμική παρέμβαση που θα δώσει το μήνυμα ότι πέρα από την Πρόνοια του κράτους, όταν οι καταστροφές είναι μεγάλες, πρέπει πάντα ο πολίτης να φροντίζει και ο ίδιος την περιουσία του.

Άλλωστε, ένα κίνητρο που θα βοηθούσε την αύξηση της ασφάλισης στην περιουσία θα είχε ουσιαστικά οφέλη στην οικονομία μιας και μεγάλο ποσοστό αυτών των ασφαλίστρων γυρνούν πίσω με τη μορφή αποζημιώσεων, από τη δυνατότητα της άμεσης αποκατάστασης και αντίστοιχα του οφέλους του κράτους μέσα από τη φορολογία όλων των πράξεων που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών. Μάλιστα, λόγω της ύπαρξης της έννοιας της αποζημίωσης είναι φυσικό όλες οι πράξεις αποκατάστασης να γίνονται μέσα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες στον τομέα της φορολόγησης, κάτι που επίσης ευνοεί το ταμείο του κράτους.

Ίσως δεν είναι εύκολο αυτή η παρέμβαση να εμφανιστεί από το πρώτο κιόλας φορολογικό νομοσχέδιο μιας και ήδη αυτά που έχουν αναγγελθεί δημιουργούν δημοσιονομική επιβάρυνση και προστίθενται στον έτσι κι αλλιώς βεβαρυμένο λογαριασμό λόγω των πρόσφατων ρυθμίσεων προεκλογικά και παροχών.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η βιομηχανία είναι καλό να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα να αναφέρεται στα άνω και να ζητά αυτές τις παρεμβάσεις.

1 Comment

  1. Avatar

    Από Προθέσεις ξαι ευχολογια έχουμε χορτάσει …. όλοι θα κριθούν εκ των άμεσων επιλογών και αποτελεσμάτων ..
    Εάν είναι να δούμε αποτελέσματα μετά από 2 έτη .. ..


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *